Metal-vrouwen aan het roer met Skeptical Minds en La Ventura

Female Fronted Evening in de Pit

Tekst: Jeroen de Back en Jamie Scherbeijn, Foto's van Ingeborg de Pooter ,

Dat goede metal- en gothicbands niet altijd moeten worden aangevoerd door een man is allang bewezen. De Pit in Terneuzen gaf afgelopen zaterdag aan 2 bands de gelegenheid om ook hun punt te maken op de Female Fronted Evening. Of dat ook gelukt is? Daar zullen de meningen verdeeld over zijn.

Female Fronted Evening in de Pit

Bij binnenkomst in de Pit is het meteen duidelijk met wat voor genre muziek we vanavond te maken hebben. Het is nog niet superdruk, maar we zien veel zwart, hier en daar een corset of lange rok en voornamelijk langharige kapsels; vanavond is gothic-metal avond. Opvallend is dat het vrouwelijke publiek in de meerderheid is. Dit zal alles te maken hebben met het feit dat er vanavond 2 dames aan het roer staan bij La Ventura en hun support-act Skeptical Minds.

De Brusselse band Skeptical Minds mag als eerste van zich laten horen. Hoewel ze zeggen uit Belgie te komen, zijn 3 verschillende nationaliteiten vertegenwoordigt in deze band: de belgische, italiaanse en de poolse. Skeptical Minds timmert sinds 2002 aan de weg en heeft inmiddels een aantal demo's en EP's op haar naam staan.
Je mag dus best wat van ze verwachten. Die verwachtingen worden bij het eerste nummer echter al de lucht in geblazen: hoe enthousiast zangeres Karolina ook is, haar stem kan dat enthousiasme niet aan.

In tegenstelling tot haar collega's danst en vliegt Karolina met haar engelenvleugels over het podium, waarbij ze regelmatig een zeer valse noot laat horen. Jammer dat de zang gedurende het concert ook nog meerdere malen de pijngrens overschrijdt. De transparante gitaar van Mich, met blauwe vloeistof erin, ziet er spectaculairder uit als Mich zelf. Pas laat in het optreden lopen de muzikanten zelf ook wat warm. Bij cover en tevens toegift 'The Ace of Spades' gaat de band compleet uit zijn dak. Ze kunnen het dus wel! Misschien moeten ze hun repertoire wat aanpasen?

La Ventura begint iets na middernacht te spelen. Deze gothic/metal-band is opgericht door drummer Erwin Polderman (ex-Orphanage) en zangeres Carla Douw. Zij worden aangevuld met gitarist Sascha Kondic en bassist Michael Saffrie, beiden bekend van de Zeeuwse ex-band Badly Preserved. Het debuutalbum 'A new beginning' is vorig jaar uitgekomen onder het Amerikaanse label Renaissance Records en bij het openingsnummer is gelijk al duidelijk dat we te maken hebben met een professionele, ervaren band. De laconieke manier waarop
ze omgaan met het tweemaal falen van de apparatuur onderstreept dit.

La Ventura heeft mooie, opbouwende nummers (Skeptical Minds kan hier een punt aan zuigen!). Zangeres Carla Douw weet het publiek te pakken met haar mooie, passievolle stem, welke rijkelijk aangevuld wordt door stevige gitaarrifs. Dit alles zorgt voor een melancholische en mystieke sfeer. Ondanks de wat magere opkomst wordt er flink geheadbangt onder de trouwe fans. Het publiek wordt gedurende het optreden bemoedigend toegesproken door de zangeres, wat ervoor zorgt dat het publiek bij het nummer "Trefoil", welke als single en videoclip is uitgebracht, helemaal loskomt. Volgende week zaterdag, 20 juni, staat La Ventura op Rock around the Bridge in Sas van Gent. Als ze zo blijven doorspelen, gaan we nog veel van deze band horen!