Infinite Mind is een nieuwe band uit omgeving Bergen op Zoom die zowel Regioruis 2009 als 2nd Influenz 2009 heeft gewonnen. Verrassend is dat de voorronde van Regioruis hun eerste optreden was. Zelf hadden ze niet verwacht om ook maar door die eerste ronde heen te komen, maar uiteindelijk wonnen ze Regioruis met lovende recensies. Tijd voor een interview met Francis van Dijke; de drummer.

Infinite Mind is een vierkoppige band bestaande uit Sven Schuurbiers (zanger, gitarist), Sander van Gaans (leadgitarist), Tijmen Molengraaf (basgitarist) en Francis van Dijke (drummer). Ze zijn in hun huidige formatie anderhalf jaar geleden begonnen met muziek schrijven. Daarvoor zat Sander in een andere band met zijn broer en zaten Sven, Tijmen en Francis samen in een andere band. “Sander zat bij mij in de klas, ik wist dat hij gitaar speelde en omdat wij een gitarist zochten, vroeg ik hem een keer langs te komen. Het klikte goed en Sander werd een deel van de band.” De anderen kenden elkaar al wat langer. “Ik was bij een optreden van vrienden. Terwijl ik bij hun band zat te drummen, ontmoette ik Tijmen. Hij vroeg of ik zelf in een band zat en of ik misschien bij hen wilde komen kijken.” 

Jullie hebben redelijk lang gewacht voordat jullie zijn gaan optreden. Hoe komt dat? “We wilden wachten, want we wilden eerst genoeg materiaal hebben om mee op te treden. Nu hebben we een half uurtje aan live materiaal, genoeg vonden wij om mee te gaan optreden. Onze nummers zijn ook wat langer dan normaal, ze duren gemiddeld 6 á 7 minuten. Zulke nummers kosten natuurlijk meer tijd om te schrijven. Toen we een half uur aan materiaal hadden gingen we kijken of we misschien ergens konden optreden en toen maakten we kennis met de bandwedstrijden in Zeeland. We hadden zoiets van, waarom niet? Dus toen hebben we ons daarvoor ingeschreven.”

Jullie hebben nu 2nd Influenz gewonnen in april en Regioruis in mei. Hadden jullie dit ook maar enigszins verwacht? “Nee, niet echt, we hadden niet eens verwacht dat we door de voorrondes heen zouden komen. We waren best zenuwachtig, toen we daar doorheen waren, waren we al verrast. De jury vond ons kennelijk goed genoeg. 
Deden jullie mee om te winnen? “Nee, het ging ons om de ervaring van het optreden.''

Waarom denk je dat jullie hebben gewonnen? “Blijkbaar maken we goede muziek. Wij zijn anders dan de meeste andere beginnende bandjes in de omgeving. Hoe kan ik jullie muziek omschrijven?
“Wij noemen het progressieve rock. Er zijn veel bands waar we wel op lijken en waar we door beïnvloed worden. Het meeste lijken we op A Perfect Circle, denk ik. Onze grote invloeden zijn voor de zanger vooral Incubus. Voor de hele band is het vooral ook Porcupine Tree, maar er zijn nog veel meer bands die ons beïnvloeden; te veel om op te noemen!”

Jullie hebben nu twee keer een wedstrijd gewonnen, komen er nog meer wedstrijden aan? “We zijn niet op zoek naar wedstrijden. We gaan nu meer focusen op 'gewone' optredens. Zo treden we binnenkort op bij de lancering van 3VOOR12/Zeeland [26 juni in De Spot, Middelburg] en we treden ook op in halsteren op 14 juni op een festival. Mocht het zo uitkomen dan spelen we misschien nog wel een wedstrijd. We kijken wel wat er op ons pad komt, we zijn tenslotte nog maar net begonnen.”

Op jullie hyves is te lezen dat er bestaand materiaal wordt opgenomen, betekent dit dat we een demo kunnen verwachten? “Over een poosje beginnen we met het opnemen van een nummer. We kijken aan hoe het gaat en sturen het op naar zalen om optredens te regelen. Die demo gaan we niet te koop aan bieden. Misschien dat we hem gratis weggeven bij optredens, maar dat weten we nog niet.” 
Mogen we ook weten welk nummer er wordt opgenomen? “Dat mag, dat is 'When the Rain Falls'.”


Zijn jullie op zoek naar een platencontract? “Hmm, dat weten we nog niet. Daarvoor moet je natuurlijk wel goed genoeg zijn. Allereerst moet je brutaal zijn om je demo op te sturen naar iedere grote platenmaatschappij, maar die krijgen honderden demo's. Je moet er wel tussenuit springen. Misschien dat we het proberen, of dat we wat connecties kunnen leggen via optredens. We zouden het niet verkeerd vinden om professioneel te worden. Dat is het hoogste doel en daar gaan we zeker voor.”

Hoe ziet jullie komend jaar eruit? “We hebben tot nu toe drie optredens gepland staan. Daarna nemen we een korte pauze om ons nummer op te nemen. Voor daarna moeten we nog dingen regelen. Momenteel hebben we nog niets staan, maar morgen gaan we vergaderen en plannen maken voor het komende jaar. Er komen in ieder geval nog optredens bij, waarschijnlijk na de zomer. Dat moet hopelijk wel lukken, vooral nu we twee wedstrijden hebben gewonnen. Van wat we uit onze omgeving hebben gehoord, zijn er wel wat zalen en cafés geïnteresseerd.”

Nog een vraagje over jullie bandnaam. Hebben jullie er lang over nagedacht? “We kwamen er best snel op. [Infinite Mind betekent zoiets als onbezonnen geest.] We hadden een paar ideeën, waarbij we wel wilden zorgen dat de naam iets uitlegde over de muziek, over hoe we muziek maken. Dit vonden we het beste idee. We vinden wel dat muziek wat onbezonnens is. Als we muziek schrijven, is het ook zo dat één iemand met een idee komt, het voorspeelt en dan de rest begint mee te jammen. Zo ontstaat dan uiteindelijk een nummer. Als we zo met z'n vieren zitten, dan gebeurt er gewoon wat, ontstaan er nummers.” Jullie spelen ook vooral eigen materiaal of zitten er een paar covers tussen? “Nee, wij spelen tot nu toe alleen eigen materiaal. Dat vinden we gewoon leuker dan covers. Misschien dat we ooit nog eens een cover doen, maar onze band draait vooral om onze eigen muziek.”

Waarom zouden mensen naar jullie optredens moeten komen? “Ik zou zeggen omdat er in de regio momenteel niets is, wat klinkt zoals ons. Als je bent geïnteresseerd in muziek, dan moet je naar ons komen luisteren.

Is er nog iets wat iedereen moet weten over Infinite Mind? “Kom gewoon een keer kijken bij een optreden en laat ons weten wat je ervan vond. Iedereen kan een krabbel achter laten op onze hyves,  of het nou positief of negatief is, wij willen het weten!”

Infinite Mind speelt op het lanceerfeest van 3voor12/Zeeland op 26 juni in De Spot te Middelburg.

Infinite Mind