Schouwen-Duiveland doet het goed op de talentenjackt Hooi!koorts. 3VOOR12/Zeeland was bij de tweede voorronde in Westkapelle.

Schouwen-Duiveland is op poprock gebied blijkbaar aan een sterke opmars bezig. Ook de winnaar van de tweede voorronde van Hooi!Koorts, vrijdag 11 december in Batavia in Westkapelle, komt er vandaan. De band ZINK zette, volgens de jury, een sterke set neer en gaf blijk van een duidelijke muzikale ontwikkeling sinds hun verschijning op het Hooi!Koorts-podium in de vorige editie. ZINK weet waar de Sealttle bands eind jaren tachtig en jaren negentig de mosterd vandaan haalden. Ze beheersen de stijl en zanger/gitarist Maric de Ruiter kan de bijpassende ziel en zaligheid in de reeks sterke nummers tot uiting brengen als een echt podiumdier. Het leverde hem bij Hooi!Koorts al de titel Eddie Vledder van schouwen op. Een strakke drummer (Aswin van As) en stuwende bassist (Eric van Houten) zorgen voor de bijpassende energie waar de muziek van ZINK om vraagt.

Ook uit de eerste voorronde in november kwam al een Schouwse winnaar. De britrockband The Chimney uit Bruinisse dwong daar al een finaleplaats af

Een andere Schouwse band – Semiazas - presteerde het bij die tweede voorronde om nota bene bij hun debuut al zoveel indruk te maken met een variant van symfonische death metal dat ze die finale (op 1 april 2010 in Serooskerke) op een haar na miste. Semiazas, in stijl en geschminkt op het podium, nam een ‘geleende’ bassist mee naar Westkapelle en dat bleek een goede zet. Daar moet meer inzitten dat er na nog enkele podiumervaringen overtuigend kan uitkomen. De muziekstijl is voor Zeeland vrij bijzonder. Death metal met een zanger die ook de hogere octaven te pakken krijgt en de synthesizer ondertussen bespeelt om de muziek een extra dimensie te geven. Kortom een nieuwe Zeeuwse band om te volgen.

De meer stampende en recht-toe-recht-aan death metal van de Zuidbevelandse band Dehumanization kreeg overigens de meeste waardering van het publiek. Knap omdat de band nog maar enkele maanden bezig is en blijkbaar nu al aardig en heftig op het publiek weet in te spelen.

Meer buiten de gebaande paden trad het Walcherse trio Sweet Document. In schril contrast met de harde rockklanken van de andere deelnemers aan deze Hooi!Koorts liet die groep semi-akoestisch en met variërende muzikale structuren een mooi visitekaartje achter. ‘Bijzonder en veelbelovend’ luidde het jury-commentaar. De band schommelt tussen softpop en folk. Geen gemakkelijke klus om zich tussen de massa bands die zich daarin aandient te gaan onderscheiden. Maar met meer aandacht voor de meerstemmige zang en de toevoeging van een percussionist kan Sweet Document ver komen. Ook al omdat sinds hun debuut bij 2ndInfluenZ de drie bandleden de tips en adviezen al snel in daden weten om te zetten. De sprong voorwaarts is dus al gemaakt!

Aardig was de terugkeer van de punkrock van Fornax. Op het Hpooi!Koortspodium. Al in 2003 stonden ze er, haalden een jaar later een finaleplaats en traden nu dus in Westkapelle als special act op. Aanstekelijke, vrolijke en springerige punkrock deed oude tijden herleven. Niks nieuws, wel beter dan ooit en gewoon lekker.

De volgende Hooi!Koorts voorronde voor bands is op 5 februari 2010 in Tramzicht in Domburg.