Van Katoen nummers in een Palookas jasje: het afgelopen weekend trakteerden de Bazzookas Vlissingen op een intiem en explosief ska feest.

De Brabantse band The Palookas gaat al een aardig tijdje mee. De band bestaat al sinds 2001 en heeft Zeeland sinds dien al ontelbare keren bezocht om het normaal misschien wat stugge Zeeuwse publiek uit hun dak te laten gaan op hun vrolijke, up-tempo ska nummers. Een minstens even grote naam is Van Katoen. Deze band bestaat alweer zo'n 16 jaar en je kon hun stevige, Nederlandstalig rock horen op bijvoorbeeld Lowlands, Pinkpop of Parkpop. Aan het begin van dit jaar benaderde Bazz van Van Katoen de Palookas voor een samenwerking, waarbij het de bedoeling was dat oude Van Katoen nummers werden omgebouwd tot een Palookas-versie. Het resultaat? De Bazzookas! En afgelopen Zaterdag stonden ze in de Piek in Vlissingen.

Het optreden begint met 'The Warming Up', het nummer waarmee de Palookas al sinds jaar en dag ieder optreden beginnen. De sfeer is gelijk gezet en als het nummer bijna klaar is staat al vrijwel iedereen in de zaal al te skanken alsof z'n leven er vanaf hangt. De rest van de nummers zijn Van Katoen nummers. De combinatie werkt bijzonder goed; de teksten ken je tenslotte al, of als dit niet het geval is dan zijn de refreintjes meestal ook niet al te ingewikkeld om mee te zingen. Dit, gecombineerd met de bijzonder dansbare feest-ska van de Palookas, zorgt voor een ongelofelijk feest waarbij je haast wel moet dansen.

Het is lekker vol in de zaal maar uitverkocht is het niet. Het lage podium, met de extra uitbouw aan de voorkant, zorgt ervoor dat de band en het publiek dicht bij elkaar staan, en al snel blijkt dat Bazz er ook geen enkel probleem mee heeft om af en toe de zaal in te lopen. Er worden 'spelletjes' gedaan; zoals de zaal in tweeën splitsen waarbij de ene helft van de zaal de eerste zin van het refrein moet zingen en dan de andere helft de tweede zin. Mensen krijgen een microfoon onder hun neus geduwd tijdens de nummers enzovoorts. Je moet er van houden en soms is het wel erg confronterend, maar al met al zorgt het voor een gezellige en intieme sfeer – bijna alsof ze in je huiskamer op staan te treden.

Zo gaat het nog even door. Onze eigen Cathelijne wordt tussen twee nummers door het podium op gevraagd voor een gesprekje met Bazz, de drummer komt naar voren om te stagediven en uiteindelijk staat de volledige band tussen het publiek te spelen. De Bazzookas zorgen voor meer dan alleen muziek, je wordt vermaakt van de eerste tot de laatste minuut. De extreme mate van contact met het publiek zorgt ervoor dat zo goed als iedereen in de zaal staat te dansen. Voorin, achterin en aan de zijkanten: iedereen voelt zich betrokken bij de Bazzookas en gaat volledig uit z'n dak.

Bij de garderobe komen we Bazz en verschillende Palookas tegen terwijl ze stickers staan uit te delen en een praatje staan te maken met iedereen die dat wil. De muziek was geweldig en de sfeer was uitzonderlijk goed. De combinatie van Bazz met de Palookas werkt dus fantastisch en zorgt ongetwijfeld keer op keer voor een geweldig feest.