Hiep, hiep, hoera de kunstbende is jarig. Dat moet natuurlijk gevierd worden. Afgelopen vrijdag, 11 december, was er daarom feest in cultuurcentrum De Spot. Vijf jonge Zeeuwse acts, in verschillende disciplines, luisterden het feestje op.

Kunstbende viert twintigste verjaardag in Middelburg

Het idee achter de Kunstbende is dat jongeren tussen de dertien en negentien jaar hun talent laten zien op het podium. Muziek, dans, fashion, of cabaret. Het maakt niet uit, als het maar redelijk origineel is en zelfgemaakt, dus eigen werk en geen covers of na-aperij. Normaal een landelijke competitie, vanavond echt een podium voor Zeeuws Talent zoals het Goese Kids Never Lie. Zij mogen in een redelijk gevulde Spot de spits afbijten. Hun electropop is goed voor de derde plaats bij de Kunstbende-competitie van afgelopen jaar. Toch is de band duidelijk nog niet gewend om op een podium te staan. Door de zenuwen laten de heren wat steekjes vallen. Maar het potentieel is er wel want hun liedjes zijn vrolijk, dansbaar en het publiek doet gewillig mee als zanger/bassist Mark vraagt om mee te klappen.
 
Daarna is het de beurt aan rappers MastahD, Demozah en Lo-Bo die met hun beats laten horen dat de Zeeuwse hip-hop scene ook nog volop leeft. De heren komen erg zelfverzekerd over en hun beats zijn hard en pakkend. De twee danseressen van In2Red besluiten het podium het podium te laten en voeren hun dansact uit voorin de zaal. Een goed idee want zo zit je als toeschouwer echt midden in de voorstelling. Cabaretier Nik Dijkstra krijgt een kwartiertje de lachers op zijn hand door lekker te spotten met zijn eigen handicap, stotteren.Zijn gedichtjes laveren tussen serieus en sarcasme maar zijn allemaal met humor geschreven.
 
Tussen de acts door laat DJ Roovie zijn kunsten horen en hij verzorgt ook de muziek bij de modeshow van The Hipsters. Jammer is alleen dat de dames wel erg snel over de catwalk paraderen zodat hun creaties bijna niet bekeken kunnen worden. Een modeshow in sneltrein vaart.  Het slotakkoord is letterlijk en figuurlijk voor Scarabee. De band, ook uit Goes trouwens,  heeft duidelijk de meeste fans meegenomen en maakt er een mooi half uurtje van. Hun Oasis-achtige britpop klinkt erg fris en zanger Jolan is een echte frontman. Hij zijn handjes op de rug, het publiek de handjes op elkaar. Zeeland barst van het talent, zoveel is vanavond wel duidelijk geworden. Felicitaties voor De Kunstbende, want het feestje is geslaagd.