The Hype in Zierikzee

Energieke britpop in de schaduw van de Nieuwe Kerk

Tekst en foto's: Andre Joosse ,

The Hype, een Haarlems bandje met de sound van de grote Britse bands uit de jatren 60 tot 90. Tijdens het festival Centree staan zij op het plein voor de Nieuwe Kerk in Zierikzee.

Energieke britpop in de schaduw van de Nieuwe Kerk

In de schaduw van de imposante Nieuwe Kerk van Zierikzee staat het Centree podium. Vanavond op het programma: The Hype, een rockbandje naar Brits voorbeeld. De jonge Haarlemmers worden in de recensies vergeleken met alle Britse bandjes van de jaren 60 tot heden. Als liefhebber van de britse rock ben ik erg benieuwd… de nieuwe Sheer, de nieuwe Moke of misschien toch een nieuwe hype?
 
Al vanaf het eerste nummer blijkt dat The Hype geen standaard copy-paste bandje is. Terwijl alle nummers wel een referentie hebben naar een britpop klassieker staan ze duidelijk met een eigen sound op het podium. De gitaarstrap van zanger Yorick geeft hun nummer een inspiratie prijs: The Beatles, maar is dat niet het voorbeeld van elke britpop band? Toch heeft het muzikaal ook veel weg van The Who en de jaren 90 britpop van bijvoorbeeld Supergrass.
 
Vooral het orgelspel van Dennis geeft het geheel een 60’s geluid, zeker in hun mini-rockopera krijgt het Hammond orgel vleugels. Op het podium is het een groot feest, de energie van de bandleden is niet te houden en de gitaren zien alle hoeken van het podium. Het in het begin wat tamme publiek wordt met het nummer enthousiaster en het optreden eindigt met een plein vol feestende mensen.
 
Begin volgend jaar komt de eerste cd van The Hype uit, we zijn erg benieuwd en hopen hun tegen die tijd weer in een van de Zeeuwse podia te zien en horen.