Interview met iET

Jazzy singer-songwriter werkt aan nieuw album

Tekst: Justin Faase ,

De in Middelburg wonende iET, voorheen bekend onder de naam Alise, is haar populariteit gestaag aan het opbouwen. Samen met Budy brengt zij soul en jazz samen verpakt in een emotioneel singer-songwriter jasje.

Jazzy singer-songwriter werkt aan nieuw album

Zou je jezelf willen introduceren voor diegenen die nog niet bekend zijn met jou als artiest?

“Ik ben iET. Een singer songwriter uit Middelburg. Ik zing, speel gitaar, trompet en schrijf liedjes.”

Voorheen maakte je liedjes onder de naam Alise. Hoe is die liefde voor muziek maken ontstaan en vanwaar de naamsverandering?

“Ik werkte  eerst onder mijn doopnaam Alise, de laatste twee jaar is mijn muziek ontwikkelt en gegroeid en vond ik de naam Alise daar niet meer bij passen dus heb ik gekozen voor iET. iET is in eerste instantie ontstaan als een soort van (naam)grapje. Maar ik vond het een leuke naam en bij me passen. Lekker eigenwijs en een tikkeltje vreemd. Een naam die goed blijft "hangen". Later hebben we daar een goede betekenis bij gevonden , intense, Emotional Thrill, en dat past weer perfect bij de sfeer die mijn muziek heeft.  Kortom een naam die eigenlijk alles zegt! Wat betreft het ontstaan van liefde voor muziek; die was er gewoon, mijn vader is een muzikale man en zijn liefde voor muziek heeft denk ik op mij afgegeven.”

Had je niet al een bepaalde bekendheid onder de naam Alise?

“Veel medemuzikanten kenden mij wel als Alise maar bij het grote publiek ben ik nog niet bekend dus de naamswijziging was geen probleem.”

Jouw muziek heeft veel “soul”. Hoe belangrijk is soul muziek voor jou en beschouw je deze stijl als een grote invloed op jouw werk?

“Ik heb altijd gezocht naar diepgang in muziek, je kunnen uiten via klank, woorden en melodie en dat op een zo intens mogelijke manier. Dat is denk ik wat soul voor mij betekend. Dus in dat opzicht heeft soul een grote invloed op mijn werk. Zelf ben ik op het punt dat ik mezelf niet meer wil uitspreken in stijlen, alles wat ik heb geluisterd en gevoeld heeft invloed gehad op mijn muziek.”

Hoe komt een nummer van iET tot stand? Schrijven Budy en jij alles samen of ben je meer een solo artiest?

“Dat wisselt eigenlijk de hele tijd. Het laatste jaar schrijf ik veel alleen met gitaar en neem ik de liedjes zelf op in de huiskamer. Soms werk ik ze verder uit met Budy of we laten ze zo als ze zijn opgenomen.  Soms schrijft Budy de muziek en maak ik de tekst en zang en soms schrijven we samen.“

Waar gaan je teksten over?

“Het grote thema van al mijn teksten is het leven en de keuzes die je kan/moet maken in je leven. Er zit erg veel zelfreflectie in mijn teksten en ze zijn bijna altijd symbolisch.”

In hoeverre heb jij Zeeuwse wortels? Zijn er voordelen en/of nadelen aan deze afkomst denk je?

“Mijn Zeeuwse wortels gaan maar 10 jaar terug want ik ben niet in Zeeland geboren. Dus ik kan niet echt goed antwoord geven op deze vraag. Ik heb het hier wel erg naar mijn zin en voel me hier erg thuis.”

Je runt ook nog een groothandel in Afrikaanse percussie instrumenten. Zijn die instrumenten ook een passie? Heb je die ooit gecombineerd in de muziek van iET?

“Het zijn mooie instrumenten en we gebruiken ze zeker in opnamen. Voor het versterken van een beat werkt het heel goed of als sfeerinstrument. Percussie instrumenten op zich zijn niet echt een passie van me maar muziek en alles wat daarbij hoort wel dus in dat opzicht voel ik me wel op een andere manier dan alleen zakelijk betrokken bij de instrumenten.”

Je speelde in het voorprogramma van Marike Jager op het Onderstroom festival. Wat betekent live optreden voor jou?

“Live optreden is spannend, het is de manier waarop je direct contact kan maken via je muziek met je publiek, het betekent dus erg veel voor me. Het gevoel op een podium is zeker anders dan in de studio. In de studio zit je in je eigen wereld en op een podium probeer je mensen daar deel van uit te laten maken. Dat is een ander gevoel, maar alle twee net zo belangrijk voor mij.”

Wat vond je zelf van het optreden?

“Het was een heel leuk optreden! De bedoeling was eigenlijk dat we met band zouden komen maar dat lukte helaas niet. Aangezien Budy en ik veel met z’n tweetjes hebben gespeeld hadden we zo iets van “nou dan doen we het optreden toch gewoon met z’n tweetjes!”. Dus we hebben gezocht naar manieren om een set van een uur zo interessant mogelijk te brengen met zoveel mogelijk variatie in instrumentgebruik. Vandaar dat Budy naast gitaar ook basgitaar en op een drum speelde tijdens het optreden.  Dat ging erg goed en we hadden ook een heel goed geluid en dat scheelt echt alles.”

Niemand minder dan Russ Elevado (bekend van onder andere Alicia Keys en Erykah Badu) is betrokken met de opnames van het aanstaande album. Hoe is het om met hem te werken?

“Het is te gek om met Russ te werken. We zijn vrienden geworden,  hebben een muzikale klik en vertrouwen elkaar. Dat is ook de enige manier waarop zo'n samenwerking goed kan werken. Dit album draait niet om geld en commercie maar om de muziek en dat ervaar ik als heel bijzonder, zeker in deze tijd.”

Kun je eens beschrijven hoe de opnames van het album ongeveer verlopen?

“We hebben nu een paar keer gewerkt in Nederland. In augustus en september komt Russ een langere periode We proberen gewoon zoveel mogelijk tijd vrij te maken om samen te werken aan het album. Dat is soms wel moeilijk omdat Russ een veel gevraagde engineer en producer is en hij tussendoor zoveel mogelijk met ons probeert te werken.“

Wanneer kunnen we het album verwachten? Is er al een platenlabel bij de uitgave betrokken?

“We proberen het album volgend jaar uit te brengen. In dit stadium willen we creatieve vrijheid hebben dus zijn we niet bezig met een platenlabel, maar met Russ zijn naam ontbreekt het zeker niet aan aandacht van labels voor het project.”

Nog niet zo lang geleden is 3voor12/Zeeland officieel toegevoegd aan VPRO’s 3voor12 website. Vind je dat er in Zeeland genoeg activiteiten zijn om zo’n site interessant te houden? Ga je zelf ook weleens naar concerten van andere artiesten?

“Ja, ik ga wel regelmatig kijken bij andere artiesten, ook in Zeeland. Ik denk zeker dat er wel genoeg te vermelden is over wat er hier gebeurt! Ik hoop dat de site een succes wordt en dat de mensen die muziek maken in Zeeland en in de rest van Nederland meer met elkaar gaan samenwerken en bij elkaar komen kijken naar optredens.”

Hoe ziet jouw toekomst eruit denk je? Grote stadionconcerten of hou je het liever klein en intiem?

“Ik zou het graag alle twee doen! De kunst is om in een grote zaal ook persoonlijk en intiem te kunnen overkomen. Dat wil ik graag bereiken.“