Bart Peeters en Smout op het Zeeland Nazomerfestival Bart Peeters en Smout op het Zeeland Nazomerfestival

Tot en met 5 september vindt het 9e Zeeland Nazomerfestival plaats. Als eersten treden Bart Peeters en Smout op.

, Tekst: Cathelijne de Groen

Bart Peeters en Smout op het Zeeland Nazomerfestival

Tot en met 5 september vindt het 9e Zeeland Nazomerfestival plaats. Als eersten treden Bart Peeters en Smout op.

Tekst: Cathelijne de Groen ,

Het Zeeland Nazomerfestival brengt theater, dans en muziek verspreidt over verschillende locaties in Zeeland. Bart Peeters en Smout brengen een optreden op het Abdijplein te Middelburg. Ondanks het slechte weer weten zowel Smout als Peeters het publiek warm te houden met hun enthousiasme. Ontroering voor Smout en swingend bij Bart Peeters is deze eerste avond van muziek een succes.

Tot en met 5 september vindt het 9e Zeeland Nazomerfestival plaats. Als eersten treden Bart Peeters en Smout op.

De avond begint op een nog leeg abdijplein. Het podium en de stoelen staan gereed voor de bezoekers. Een grote rode tent in de hoek van het Abdijplein trekt wel de aandacht, maar opvallender is dat er geen kassa te bekennen is. Deze blijkt bij een andere ingang te zitten, wat voor verwarring zorgt. Indien je je al eerder op het Abdijplein bevond, komt een beveiliger iedereen netjes vragen naar zijn of haar kaartje. Misschien niet echt een waterdicht systeem?
 
Het voorprogramma wordt verzorgd door de PopAanZee band Smout. In het midden van het Abdijplein is een klein tentje opgezet welke gebruikt wordt voor de PopAanZee voorprogramma’s. De regen blijft even weg en ons Zeeuwse vijftal neemt ons mee op “De Reis” door hun liedjes. Even doet de muziek je denken aan Bløf, maar dan oprechter en zonder de arrogantie. Met de nieuwe toetsenist erbij lijken de nummers je nog meer te raken. De teksten spreken het publiek aan, herkenning over liefde, herinnering en het leven.

Er is redelijk wat publiek, maar de ouderen zoeken al gauw een zitplaatsje voor het hoofdpodium. Hier zal Bart Peeters, voor velen beter bekend als presentator van vele Belgische als Nederlandse televisieprogramma’s, een show verzorgen.

Met een donder en een bliksem begint Bart Peeters aan zijn optreden vanavond. Het weer verslechtert en tussen de bomen voelt het onprettig tijdens het onweer, met alle hoop gevestigd op de Lange Jan. Al gauw is het publiek de regen en het onweer vergeten als Bart zijn eerste nummer inzet. Een zeer complete band met grote diversiteit aan instrumenten vergezelt hem op het podium. Swingende nummers waar iedereen van jong tot oud van kan genieten. Een accordeon die vrolijk meespeelt, een viool en gitaar met prachtige solo’s. Peeters speelt zelf mee op de akoestische gitaar maar springt even later rond over het podium en gaat het publiek in om de mensen te kunnen bekijken en een praatje te maken.

Opvallend zijn de nummers waar alleen Belgen mee wegkomen, zoals “Wil er iemand mijn Messias zijn”. Later komen ook de lepels voor de dag waar Peeters zelfs muziek mee kan maken. Ook heeft Peeters een nummer gewijd aan dj’s en dan met name dj Tiësto, waar hij geen goed woord voor over heeft.

Tussen de nummers door weet Peeters het publiek ook goed te vermaken met wat Vlaamse humor. Hij reageert vloeiend op zijn omgeving en weet het publiek wel warm te houden met zijn enthousiasme. Helaas scoort hij geen punten bij de Zeeuwen als hij “Zeelands” probeert te praten, maar omdat het een Belg is wordt hem dat wel vergeven.

Het blijft jammer dat het een zitconcert is, de vrolijkheid van de nummers vergt wat meer dansen, springen en klappen.

Er is duidelijk plaats voor Bart Peeters in Zeeland, maar dat geldt ook voor de rest van Nederland. Hopelijk zien we hem nog vaker terugkomen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland