3voor12 Utrecht

Expeditie Sigmond bereikt eindbestemming

Het laatste deel van Blaudzun's drieluik Jupiter is uit

Blaudzun’s reis is compleet. Begin 2016 vertrok hij aan een tocht die uiteindelijk een drieluik op moest leveren. Jupiter Part I en Jupiter Part II volgden elkaar vrij snel op. Voor het derde deel werd meer tijd genomen. Met _UP_ is de triptiek compleet.

Toch is _UP_ niet Jupiter Part III. De trilogie neemt een onvoorziene wending die zelfs af doet vragen of de term drieluik nog wel een terechte is. Expeditie Sigmond is vertrokken zonder een al te vastomlijnd plan, maar het beluisteren van dit slot laat toch het gevoel achter dat halverwege een afslag is gemist. En dat de uiteindelijke eindbestemming een geheel onverwachte is. Jupiter Part II week niet schrikbarend af van het eerste deel en Jupiter Part I gaf slechts blijk van voorzichtige variatie op Sigmond’s eerdere werk. Met _UP_ slaagt hij erin te breken met de voorheen afgelegde route. Op dit album zet hij onmiskenbaar een nieuwe Blaudzun neer.

_UP_ bevat elf sterke en afwisselende popsongs met een focus op melodie. Met '_hey now' en '_circles' begint het opbeurend en dansbaar. Hierna volgt een breed, ingetogen middensstuk met sfeertekeningen als 'juno_' en het breekbare 'everystep_' waarin strijkers een voorzichtige ondersteuning van de zang bieden. De enige 'dissonant' tussen al deze bescheiden stemmigheid is het heerlijke, naar disco neigende '_ghosts'. 'sun will catch_' luistert het geheel levenslustig op, waarna de kosmische zweeftonen van 'jupiter_iii' de verwarrende afsluiting verzorgen.

Waar Sigmond’s stem eerder één van de instrumenten leek te zijn, staan de zangpartijen op _UP_ in het midden. De liedjes zijn minder vol en bombastisch. Voor het eerst staat de muziek in dienst van Blaudzun’s veelzijdige zangpartijen. Daarin ligt meteen ook het vernieuwende van _UP_. Het mooist wordt dit geïllustreerd in de schitterende ballad '_one way ticket', waarin we de singer-songwriter horen zoals nog niet eerder. Kwetsbaar en klein, maar krachtig.

Blaudzun heeft besloten dat hij een “fucking zanger” is, en met deze plaat is dat voor de rest van de wereld ook meteen duidelijk. Met recht een ‘bon voyage’.

Bekijk ook de drie liedjes die hij speelde in 3voor12 radio.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12