De Utrechtse postpunk-band Bowl hield afgelopen vrijdag de derde editie van Bowl Invites. Deze eerste editie in Utrecht werd compleet gemaakt door punkbands Apeshit en NO BRAINS. Je moest er snel bij zijn, want ACU bereikte al gauw zijn volledige capaciteit met een publiek dat stond te popelen om te moshen. Het is meer dan duidelijk: een nieuwe generatie punkbands heeft de touwtjes in handen.

In een zaal overladen door een jong publiek dat haast één grote vriendengroep lijkt, begint de eerste band te spelen. Apeshit levert zonder twijfel brutale punk, maar blijkt ook van genoeg andere markten thuis te zijn. Het ene moment weerklinken de overtuigende punk neigingen van de band door middel van snauwende liedjes. Even later klinken die razende riffjes toch opeens weer wat meer als een zwaardere executie van indie rock. Er blijkt ook nog even tijd voor een saxofoonpauze. De zanger roept: “even rust!” en zet eindelijk zijn zonnebril af. De jonge leden van Apeshit zijn komisch en weten het publiek warm te draaien.

Een uurtje later is het tijd voor de lijm die deze avond alles verbindt. De leden van de postpunkband Bowl leerden elkaar kennen op de Herman Brood Academie in Utrecht en momenteel werken ze hard aan hun debuutalbum. Zanger Vos Ploeg begint de show met een rustig solomoment in zijn Apeshit shirt. Al snel wordt hij ondersteunt door een strakke ruggengraat van drums en bas, met daarbovenop genoeg zigzaggende gitaarladdertjes die je hoofd van alle kanten prikkelend binnendringen. De gitaar-gevulde opbouwen hebben wat weg van een energieke indieband als Parquet Courts en de repeterende loopjes die we in veel hedendaagse post-punk horen zijn ook zeker niet te missen. Niet alleen is Bowl in staat om voor een chaotische moshpit te zorgen, ook zijn hun bas riffjes opzwepend en stilstaan lijkt onmogelijk.

Bowl is:

Zang: Vos Ploeg

Bas: Berend Suijker

Drums: Laurens Klep

Gitaar: Jorah Peterse & Pascal Mosterd

 

Op een punkavond als deze mag de Utrechtse NO BRAINS natuurlijk ook niet ontbreken. Het publiek is in elk geval al genoeg voorbereid op de chaos die hen nog te komen staat. Als klap op de vuurpijl sluiten ze de avond af met hun klassieke punk. De jeugdige band doet het hart van Bowl Invites nog net even sneller kloppen. De avond voelde als een bruisende beweging. Alsof de punk scene langzaam een nieuwe vorm aanneemt die sterk in het teken van vriendschap lijkt te staan. In de nasleep van opnieuw een succesvolle editie van Bowl Invites, is het tijd om Bowl te verhoren.  

Dit is alweer de derde editie van Bowl Invites… Wat is het idee erachter? Hoe zijn jullie hiermee begonnen?
Berend:
“Het idee kwam voort uit een frustratie over het feit dat er heel wat vette punkbands zijn in onze omgeving die we nooit ergens zien spelen. En wij wilden zelf eigenlijk ook wel ergens spelen. Dus toen dachten we: laten we zelf een avond organiseren! Dat werd Bowl Invites.”
Vos: “Het zijn allemaal leuke artiesten die op ons pad komen en die wij een beetje via via kennen. En we vinden de bandjes zelf ook gewoon vet. We organiseren de avonden zodat iedereen een beetje exposure kan krijgen en zodat we zelf ook kunnen spelen op vette plekken.”
Berend: “En het loopt lekker! Elke keer is het druk.”

Dus dit gaan jullie zeker nog wel even volhouden?

Berend: “Ik denk het wel. Het is wel een heel leuk concept. De eerste keer was het eigenlijk gewoon omdat we in de Vondelbunker wilden spelen. En de tweede keer, ook in de Vondelbunker, hadden we al een hele hoop mensen gevonden die ook wilden meedoen. Toen konden we een beetje kiezen welke bands we vet vonden. We kozen voor Buzz Cruising en Hemony Tapes. Dat was ook echt vet. Voor deze derde editie hadden we een soort van open call gedaan. We kwamen uit op NO BRAINS en Apeshit. Dit is de eerste Bowl Invites in Utrecht!”
Vos: “Verder willen we ook plek maken voor kunst. Je kunt vanavond ook de expositie van Sanne Korswagen bezoeken. Zij ontwerpt onze posters.”

Voelt het alsof jullie onderdeel zijn van een nieuwe beweging in de Utrechtse punkscene?

Berend: “Er was nog niet echt een sterke scene, maar die lijkt er nu wel een soort van te komen.”
Vos: “Ja, daar had ik ook wel last van—dat er in Utrecht niet echt een grote punkscene is waar iedereen een beetje kan spelen. Ze zeggen het ook hier in ACU: wanneer er bandjes spelen komen er vooral oudere mensen kijken. Daarom waren ze ook echt blij dat wij hier kwamen spelen. Zodat we een beetje voor beweging kunnen zorgen. Daar gaat het ook om: een publiek vinden en een scene creëren. We willen dat Utrecht meer op de kaart wordt gezet.”

Zijn jullie daarnaast ook nog van plan buiten Nederland door te breken? Zijn er grote plannen?

Pascal: “Als dat lukt! Japan tourtje… kom maar door. We willen heel graag doorgroeien.”
Berend: “We zijn nu aan het opnemen. Onze eerste paar singles en dan hopelijk een albumpje erachteraan. Het is wel spannend. We doen alles gewoon zelf, qua opnames en mixen enzo.”
Vos: “Ja, we zijn 100% self made. DIY!”

Benieuwd naar Bowl? Kijk dan vooral naar de energieke live sessie die hieronder te zien is.

 

Gezien: Apeshit, Bowl en NO BRAINS, vrijdag 6 januari 2023 @ ACU