3voor12 Utrecht

Kijk terug: Utreg Punx, punk in Utrecht ‘79 - ‘82

Sfeerbeeld van de roerige Utrechtse punkscene eind jaren ‘70, begin jaren ‘80

Tussen 1979 en 1982 kende Utrecht een levendige punkscene. Veel mensen zaten in een band en er werden fanzines gemaakt. De speelplekken waren echter relatief beperkt: de optredens waren vooral in kraakpanden en café’s maar ook al op een buitenfestival. Tien jaar na het uitdoven van de toenmalige hausse schetste een aantal direct betrokken een sfeerbeeld van de toenmalige punkscene in de documentaire ‘Utreg Punx, punk in Utrecht ‘79 - ‘82’. De documentaire is destijds uitgezonden door de Stadsomroep Utrecht.

Naast bands uit die tijd zoals Lullabies, The NIXe, Rakketax, The Noxious, Coïtus Int., Hi Jinx (met René van Barneveld, Gert van Veen en Erik - Spinvis - de Jong) zie je daarin ook beelden van het kraken van Tivoli Oudegracht (het toenmalige N.V. Huis) en de rellen rond de opening van muziekcentrum Vredenburg.

De voiceover wordt verzorgd door Henk Westbroek die de documentaire als volgt introduceert: “Terwijl er in Engeland en Amerika in 1977 een punkexplosie uitbrak sliep men in het oersaaie provinciestadje Utrecht de slaap der argelozen. Welgeteld één punkband liep er hier rond en bij het concert van Amerika’s punrocksensatie The Ramones in RASA waren slechts een handjevol bezoekers aanwezig. Pas twee jaar later, in 1979 toen de punk in Engeland en Amerika al over zijn hoogtepunt heen was, raakte Utrecht besmet met het punkvirus. Een leger zwarte jackies overspoelde onze fraaie stad, gevels werden beklad met obscure teksten, monumentale panden werden gekraakt om er concerten te organiseren en iedereen leek opeens in een punkband te spelen. Utrecht leefde weer. The Nixe, The Noxious, Rakketax, Coïtus Int., slechts een greep uit tientallen punkbandjes die er in 1979 in Utrecht rondliepen. Samen noemden die bands zich de Utreg Punx.”.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12