3voor12 Utrecht

Aestrid spannend én intiem op nieuw album A Lake Inside

Liedjes waarin onzekerheid, angst en melancholie zijn gebundeld

Het laatste album van de Utrechtse indierockband Aestrid dateert alweer uit het najaar van 2016. Opvolger A Lake Inside lag al even klaar maar de band zocht nog naar een geschikt moment om de plaat uit te brengen. Dat moment is nu.

Aestrid’s zesde album gaat kabbelend en dromerig van start met ‘Emhurst’. We wanen ons haast in een middle-of-nowhere stadje in de USA, waar jonge muzikanten al hun emoties vol onzekerheid, angst en melancholie in een liedje proberen te vatten. Denk daarbij aan jaren ‘90 emo bands zoals Mineral en American Football: met dromerige gitaren, intense klaagzang en slechts een kleine climax kom je zeer dichtbij dat geluid. Maar Aestrid is niet dat jonge bandje uit de USA en de intiem klinkende 4-track lo-fi opnames komen uit een kelder in Kingston, Canada. Oké, met dat kleinschalige zaten we er dus niet ver naast. ‘Killer’ schudt ons vervolgens wakker door een felle postpunk drive te koppelen aan venijnige zang en screams op de achtergrond. Agressie die alleen op afsluiter ‘Double Vision’ ook zo duidelijk naar voren komt.

Wie zei ooit dat albumrecensenten niet lui waren? Als we de kans krijgen om met duidelijk gedefinieerde vergelijkingen te strooien zullen we dat niet laten. Maar Aestrid maakt het ons niet zo makkelijk door op de rest van het album te strooien met gitaar feedback, field recordings, drones en te spelen met de kracht van herhaling. Het trage en ingehouden ‘Crusher’ is dankzij zijn spookachtige achtergrondklanken één van de spannendste tracks op het album. Vreemde eend in de bijt is ‘I Dream of You and Me’ dat met zijn plotseling donkere alt-country klanken duidelijk inspiratie haalt uit het oeuvre van This Leo Sunrise. A Lake Inside is vooral een spannend en intiem luister album geworden met veel van de al genoemde emo-invloeden, maar die zijn slechts een klein facet binnen de eigenzinnige, gevoelvolle wereld die Aestrid ons voorschotelt. Prachtig!

A Lake Inside verschijnt op donderdag 7 maart 2019. Diezelfde dag presenteert Aestrid de plaat in dB’s, met support van This Leo Sunrise en Kohlrabi Soundsystem.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12