Het nieuwe album van GINGE, met 13 nieuwe nummers, verschijnt op vrijdag 13 september. Playing Around is een speelse vertelling van hoe de r&b-zangeres en songwriter omgaat met liefde, vriendschap en relaties. We spraken met het creatieve brein achter GINGE, Renée Rijpstra, over het maken van het album én de releaseshow die plaatsvindt op de dag dat het album uitkomt. Een dag na de release van Playing Around is de kleurrijke zangeres overigens jarig. “Wie jarig is, trakteert!”, zegt Renée lachend.

Aan het begin van haar muziekcarrière werkte Renée samen met producer ClarkxKent die met zijn studio in Kytopia zat. Na een verhuizing van Kytopia naar de Kanaalweg ontmoette ze de band .multibeat, op de gang waar meerdere muziekstudio’s zitten. Daarin speelt Boudewijn Pleij de toetsen. Met Boudewijn als producer begon ze eind april 2023 met het maken van het nieuwe album. Met de kennis van Boudewijns Jazz achtergrond en de creatieve intuïtie van Renée werken de twee graag en veel samen. “Het maakproces begon erg vrij", vertelt Renée. “Maar soms dacht ik ‘ben ik nou de hele tijd hetzelfde liedje aan het schrijven?’. Alsof ik vast zat in een kamertje in mijn hoofd, waar ik even niet de deur kon vinden naar nieuwe woorden, of nieuwe onderwerpen. Maar het is wel meer dan een kamertje geworden, het is wel echt een poppenhuisje.”

Ooit droomde Renée ervan om actrice te worden, maar die vervloog door de muziek en zang waaruit GINGE ontstond. En het werkt super goed, de combinatie muziekstijlen van GINGE zijn beweeglijk en opvallend. “Ik raak altijd geïnspireerd door Remi Wolf en Joy Crookes. Maar ik hou ook heel erg van Erykah Badu en Amy Winehouse, de gevestigde orde natuurlijk.” Renée spreekt met een lach en passie: "Het meeste wat ik leuk vind, komt uit de soul en r&b-scene uit de UK. Ik vind het vet dat een artiest zoals Remi Wolf niet in een hokje te plaatsen is, het is niet te definiëren als puur soul of alleen maar pop. Het is speels met een eigen sound en gekke lyrics, daar hou ik van!”

(tekst gaat verder onder de foto's)

De titel van het nieuwe album werd bedacht tijdens het maken ervan. Volgens Renée past de term goed bij haarzelf. Ze komt ook precies zo vrolijk en levendig over, en vertelt: “Uiteindelijk heb ik gekozen voor Playing Around in plaats van Playground, omdat het ook veel over liefde en romantiek gaat. Vaak wordt er gezegd ‘They are just playing around’ op een negatieve manier, maar voor mij heeft het iets heel erg positiefs. Het leven is zo makkelijk in een speeltuin! ‘Just playing around!’” Tijdens het maken van dit album kwam Renée erachter hoe zij lief heeft. Hoe ze dit wel of niet kan en wat haar eigen struikelblokken zijn. “Een favoriete nummer? Er staan zoveel leuke nummers op!" De afsluiter van het album wordt ook de focus track, dat nummer ‘Butterfly Effect’ gaat over de vrede sluiten met liefde. "Hoe ik vaak over liefde schrijf is op een ontregelende manier, maar tijdens het schrijven van dit nummer ging het meer over hoe ik vrede heb met hoe ik lief heb.”

Op vrijdag 13 september staat GINGE met band (Boudewijn Pleij, Aron Smit, Thijs van Zutphen & Sebastiaan van den Eertwegh) in EKKO en spelen ze Playing Around volledig. EKKO is een podium waar Renée zelf graag komt en Utrecht is natuurlijk de stad waar de mensen zijn met wie ze het liefste muziek maakt. De spanning voor de releaseshow is aanzienlijk kleiner dan het enthousiasme en de zin die ze erin heeft. Ze heeft nog wel een wens voor het album en de nieuwe muziek. “Ik zou het mooi vinden als andere mensen een soort luchtigheid uit het album of uit mij kunnen halen. Het hele leven is niet luchtig en laat staan de wereld op dit moment, maar muziek biedt wel een vrije plek waardoor je even ‘daar’ kunt zijn. Ik hoop dat tijdens de release show en als mensen de nieuwe nummers luisteren, ze op dat moment in een speeltuin kunnen zijn en de wereld buiten de speeltuin even los kunnen laten. We gaan zien of dat gaat lukken, maar dat vind ik wel een hele mooie gedachte.”

Te zien: releaseshow GINGE, vrijdag 13 september 2024 @ EKKO, Utrecht