Op vrijdag 19 april verscheen het debuutalbum van .multibeat: Channel Island. Het album is een ode is aan Kanaleneiland, de wijk waar het album van begin tot eind ontstaan is. De plaat is gevuld met grooves en collabs. We spraken bandleden Boudewijn Pleij (toetsen), Thijs van Zutphen (bas) en Aron Smit (drums) over de weg ernaartoe en hoe zij als .multibeat nu op de voorgrond treden.

Toen .multibeat in 2020 begon, begeleidden ze vooral andere artiesten. “Wij waren die band die je vraagt op het moment dat je die dj wel even zat bent. Dan kwamen wij de beat spelen”, vertellen ze. Voor de drie mannen werd het echter tijd om naar de voorgrond te treden. “Eerder stonden we altijd een beetje achter de frontartiest. We wilden dat eigenlijk een beetje omkeren. Of op zijn minst gelijkwaardig maken.” Daarom brengt .multibeat nu hun eigen album uit met features. “Andere artiesten doen nu met ons mee, in plaats van dat wij met hen meedoen.”

Collabs

En artiesten die meedoen hebben ze genoeg. Van de elf tracks hebben er negen een feature. Een daarvan is het nummer ‘Don’t Count Me In' met Joya Mooi. “Zij had een keer een samenwerking met een producer die in hetzelfde pand zat als wij. Ze vroegen toen of ik wat piano kon inspelen. Dat was de eerste keer dat ik haar ontmoette”, vertelt Boudewijn. Toen het drietal een lijst samenstelde van mogelijke features hebben ze haar meteen een bericht gestuurd, en met succes. “We vinden haar zo cool omdat ze supergetalenteerd is en heel authentiek met een eigen prachtig stemgeluid. Daar zijn we erg blij mee.”

Een andere collab waar de mannen erg trots op zijn is ‘What’s In That Cup’ met trompettist en saxofonist Tennishu. Hij is een van de bandleden van Butcher Brown, een jazz kwintet dat al lang gevolgd wordt door de leden van .multibeat. “We zijn uiteindelijk een stel conservatorium jazz nerds die die band cool vonden en daardoor geïnspireerd wilden raken”, geeft het trio aan. “We hadden gehoord dat een collegaband een samenwerking met hem had gedaan. Toen dachten wij ‘hé, Je kunt dus berichten sturen en dan gaat hij dat gewoon doen’.” En dat alles volledig via Instagram DM, aangezien Tennishu zelf in de Verenigde Staten woont. Ook al staat de artiest nu op hun eigen album, onder de indruk blijven de .mulitbeat muzikanten wel: “Een paar weken geleden dan komt er zo'n Tiny Desk Concert uit waar hij dan ook aan het spelen is. Dan denk je wel ‘Hij staat gewoon op ons album’.”

Voor .multibeat is er ook nog een specifieke reden voor de vele features op het album: “We vinden het belangrijk dat in Nederland een samenwerking komt tussen de mensen uit de scene waar wij in zitten.” Volgens hen ontstaan er in de huidige muziekwereld veel "eilandjes". Daarmee bedoelen de muzikanten “mensen die heel erg op zichzelf willen zijn en heel erg hun eigen ding doen.” Daar zijn ze niet per se tegen, maar zij willen juist staan voor samenwerking en krachten bundelen: “Dat is ook goed mogelijk want er is heel veel Nederlands talent”.

Lokaal product

Door dat grote aanbod aan Nederlands talent is het album in hun eigen woorden een ‘lokaal product’ geworden. “Aan de ene kant uit Utrecht en aan de andere kant ook wel uit heel Nederland”, legt het drietal uit. Dat lokale komt ook terug in de naam van het album, Channel Island, die verwijst naar de wijk waar het album is ontstaan. 

Om deze ode aan Utrecht door te zetten vindt de releaseshow op 25 april plaats in EKKO, waar de mannen al eerder als .multibeat stonden. Toen nog als band van GINGE, die dit keer juist aanwezig zal zijn als featuring artist. Ook Joya Mooi, Thierry Ganz en Leonard Luka zijn van de partij. Liefde voor de locatie hebben de mannen zeker: “We komen er zelf ook graag. En bovendien, ja, het is Utrecht, onze hometown. Daar wilden we toch wel het eerste feestje geven.”

Te zien: .multibeat, donderdag 25 april 2024 @ EKKO, Utrecht