De Popronde komt op donderdag 24 oktober naar Utrecht. Het grootste rondreizende festival van Nederland presenteert die dag 69 veelbelovende acts op 35 locaties in de Domstad. Daarmee is de Utrechtse editie de op één na grootste van Nederland. Onze redactie tipt een aantal acts uit het grote aanbod, waarmee je je eigen route kunt samenstellen.

Popronde vindt plaats in allerlei soorten en unieke locaties in het centrum en daarbuiten. Denk bijvoorbeeld aan Warmoes, BUNK, camping Ganspoort, Stathe en De Nijverheid maar ook winkels als boekhandel Broese, vintagewinkel Thrifttale en elektronicawinkel Hifi Klubben, en cafés als Tilt!, De Zaak, Kafé België en Klein Berlijn. Alle optredens zijn gratis toegankelijk en de afterparty is in EKKO.

Dit zijn de tips van de 3voor12 Utrecht-redactie:

Julia Tan

Waar: Broese
Hoe laat: 19.00 uur

Vroeg op de avond kan je al luisteren naar de zoetgevooisde stem van Julia Tan tussen de boeken in Broese. Tan maakt dromerige pop-songs. Zelf zegt ze geïnspireerd te zijn door Phoebe Bridgers en Gracie Abrams. Het nummer ‘miserable’ geeft ook een sterke War on Drugs-vibe. Haar popronde is een feestje, ondanks een klein fysiek dipje vorige week. We verwachten dat ze er deze week weer volle bak tegenaan kan.

Mathilde Bloom

Waar: Camping Ganspoort
Hoe laat: 20.00 uur

“Als je met me flirt, je moest eens weten wat er dan gebeurt.” Zonder dat je het door hebt beginnen de heupjes te wiegen op de liefdesliedjes van Mathilde Bloom. Duidelijk geïnspireerd door Guus Meeuwis, John Mayer en hoor ik daar een vleugje paling?

Zeevlinder

Waar: ZIMIHC Theater Wittevrouwen
Hoe laat: 20.00 uur 

Zeevlinder heeft al ‘in elke fokking kroeg gespeeld’, maar staat nu met haar new-age-pop-project op Popronde. Ze heeft nog maar twee nummers op Spotify, maar vet wordt deze set sowieso - niet voor niets dat ze al gesigned is bij het Burning Fik-label van Faberyayo en Abel. Verwacht eigenzinnige vibey synthpop met goudeerlijke teksten, maar Zeevlinder gaat sowieso verrassen.
 

De Gijsjaradijsja Band

Waar: Tigers Gym
Hoe laat: 20.00 uur

Misschien is dit de eerste keer dat je de naam ‘Gijsjaradijsja’ voorbij ziet komen, maar echte kenners weten dat Gijsjaradijsja al heel lang actief is op Youtube met zijn befaamde Pokémon filmpjes. Nu is hij een band begonnen, De Gijsjaradijsja Band, en kun je de paint getekende poppetjes uit de voormalige Youtube filmpjes nog in hun branding herkennen. De band zelf omschrijft hun stijl als “soort kleinkunst en punk maar dan existentieel”. Helemaal nieuw in de muziekscene zijn ze niet, want als je nog verder graaft kun je de frontman herkennen uit Dr Justice & The Smooth Operators, waarin hij, ook als frontman, acht jaar lang in heeft geschitterd. Allemaal ingrediënten voor een interessant optreden.

Cardigan Inn

Waar: De Helling
Hoe laat: 20.15 uur

Cardigan Inn heeft er inmiddels dertien Popronde-steden opzitten en is nog lang niet klaar. Met hun jaren '80 synthpop met een moderne, edgy twist hebben ze al in verschillende steden indruk gemaakt. In de teksten verkennen ze introspectie en stedelijke desillusie, helemaal passend bij het postpunk geluid waardoor ze geïnspireerd zijn.

Zo Lief

Zo lief
Waar: TivoliVredenburg 
Hoe laat: 20.30 uur

Met zo’n achttien shows op de planning voor Popronde 2024 staat het psychedelische droompop duo Zo Lief komende donderdag ook in TivoliVredenburg. Het duo heeft roots in zowel Nederland als de UK en brengt een combinatie van poëtische storytelling en een caleidoscopisch geluid mee tijdens hun optredens. Als zowel romantische als muzikale partners is Zo Lief een bijzondere samenwerking die je dit jaar niet wilt missen.

 

 

 

32elephants

Waar: Stathe
Hoe laat: 20.45 uur

32elephants is a midwest emo band that definitely needs to be in a skate soundtrack.”, staat er in de bio van de Amsterdamse band. Het viertal geeft een eigentijdse draai aan goudeerlijke en snoeiharde emo. Ze maakten al indruk tijdens de Popronde opening in Stathe. Moshpits gegarandeerd in Stathe.

Eveline Ypma

Waar: Stadsklooster
Hoe laat: 20.45 uur

Wil je iets anders horen dan pop, overweeg dan Eveline Ypma. Deze componist, multi-instrumentalist maakt geluidskunst en experimentele soundscapes. In het nummer ‘strand’ bijvoorbeeld maakt ze muziek met de geluiden van het strand, de meeuwen en de zee. Op haar site verwoord ze perfect wat je hoort in haar werk: “Nieuw werk is voor mij een planeet die ik mag inrichten.”

Amor

Waar: LE:EN
Hoe laat: 21.00 uur

Amor is het soloproject van Amor van Rij, die met The Visual al eerder meedeed aan de Popronde. Muzikaal is Amors soloproject echter wat anders. Geen melancholische dreampop maar elektronische beats en melodische synths die resulteren in dansbare alternative RnB met een moderne sound, geïnspireerd door acts als Billie Eilish, Drake, SZA en James Blake. 

Parker Fans

Waar: dB’s
Hoe laat: 21.15 uur

Tijdens iedere Popronde heb je zo’n act die nét even wat extra aandacht krijgt. Dit jaar is dat ongetwijfeld Parker Fans (foto). Deze mannen zijn 3voor12- én OOR-talent, speelden al op Best Kept Secret, Into The Great Wide Open en Loose Ends, en staan ook op het affiche van ESNS. Heeft hun achtergrond als bandleden van Personal Trainer, Teddy’s Hit en Bob Uit Zuid daar iets mee te maken? Misschien, misschien niet. Feit is dat Parker Fans gewoon erg coole muziek maakt. Met hun niet-te-serieuze indieboogy vol orchestra-hits, breakbeats en nonchi zang zet dit drietal je after gegarandeerd op stelten. Extra benieuwd hoe ze het ervan afbrengen tijdens dat keurige tijdslot in dB’s om kwart over 9.

Rijnbaart

Waar: De Ping Pong Club
Hoe laat: 21.30 uur

Rijnbaart maakt zwaar vervormde synthpop, waarbij je kunt denken aan Francis and the Lights of Bon Iver met een snufje hyperpop. Live speelt hij de liedjes “met een verrassend charmante indierockband, inclusief banjo, drummer met brushes en gitarist die zijn fuzzpedaaltje stevig intrapt, maar ook een lijp effectpedaaltje dat zijn stem omhoog pitcht”, volgens onze collega’s van 3voor12. In Utrecht speelt ook Vic Willems mee.

Hana Fatur

Waar: Moxy Hotel
Hoe laat: 21.30 uur

Met haar dromerige en pianoliedjes stond Hana Fatur een halfjaar geleden nog in Ekko als voorprogramma van Popronde-alumnus CHARLOT. Een uitverkochte zaal kreeg ze toen met gemak mee met haar kleine maar doordringende liedjes, dus wie tijdens Popronde behoefte heeft aan wegdromen, zit bij Hana Fatur helemaal goed.

Misprint

Waar: NAR
Hoe laat: 22.00 uur

Het is misschien niet de meest spannende formule: van die alledaags-poëtische Nederpop die iets teveel aan Spinvis doet denken. Tóch moet je om 22.00 naar de NAR om het Nijmeegse Misprint te zien. Waarom? Vanwege die verrassend ontregelende fuzzgitaren en die lekker absurdistische gniffelteksten. Een greep uit het oeuvre: "Ik ben een vrouw geworden die op groepsreizen gaat/Ik ben een man geworden: ik eet alleen maar kant-en-klaar". Puur goud. 

Future husband

Waar: Hofman
Hoe laat: 22.00 uur

Wat eerst begon als soloproject van Adura Sulaiman mondde uit in de vierkoppige indiepopband Future Husband, die met hun muziek de schoonheid binnen de chaos naar voren laat komen. De combinatie van hun cinematische sfeer, levendige gitaren en fragiele synthesizers maakt deze act eentje die je zeker gezien wilt hebben.

Sky Feliz

Waar: TivoliVredenburg
Hoe laat: 22.30 uur

Sky Feliz is een R&B powerhouse. Zonder moeite switcht ze tussen gevoelig en zelfverzekerd - en alles met optimale controle. Ze heeft al een album op zak, en haar muziek stroomt gemakkelijk tussen R&B, neo-soul en een meer elektronische sound. Ze sluit deze Popronde TivoliVredenburg af, en met Sky Feliz’ zwijmelende R&B ga je sowieso goed de nacht in. 

Viccens

Waar: NAR
Hoe laat: 23.15 uur

De Nijmeegse rapper Viccens mixt autotune, harmonieuze Hiphop met house, soul en afro invloeden en zware 808’s. In 2023 bracht hij de single ‘Wa Dachte?’ uit met features van Joost, de Belgische Kleine Crack en diens vaste producer Slagter. Vorige maand verscheen ‘Kilometers’, een eerste voorproefje van zijn debuutalbum. Viccens’ liveshows zijn super energiek.