Het voormalig klooster opent zaterdag 11 mei voor de tiende keer haar deuren voor het St. Joseph festival. Het studentenhuis verwelkomt de stad voor een twaalf uur durend feest.

Het festival is bekend in de stad en daarbuiten. Uren voor aanvang lopen en fietsen er mensen langs om hun kaartjes te bemachtigen. Deze kun je namelijk alleen op de dag zelf aan de voordeur kopen. In totaal zijn er vijfhonderd kaarten beschikbaar. De ticketprijs? Dertien euro (Ja, het komt nog voor). Met je armbandje kun je het festivalterrein op en af. Let wel op, er is plek voor tweehonderdvijftig mensen. Dus als je besluit een hapje te gaan eten in de binnenstad, bestaat de kans dat je bij terugkomst even aan de deur moet wachten tot er weer bezoekers het terrein hebben verlaten.  

Klap die laptop dicht

13:00 Start

Maar van zo’n drukte is er tijdens de opening nog geen spraken. Er staat nog geen rij en iedereen kan zo doorlopen. De ruime binnentuin is de plek waar de studenten normaal socializen, hun kater uitzitten of met een laptopje op de schoot studeren. Maar vandaag ligt er niemand languit in de tuin. De binnenplaats heeft een flinke metamorfose ondergaan. In de lucht hangen overal kleurrijke slingers en discoballen. De tuin wordt omsingeld door stroboscopen en tientallen andere wendbare lichten die op de dansvloer gericht staan.

Aan de linkerzijde staat een goed opgetuigd podium voor de bands. Rechts staat een dj-booth, waar de eerste act Easy Out! Sound het binnenlopende publiek ontvangt met relaxte reggae plaatjes. De muziek sluit goed aan op het warme weer. Er wordt gelijk ontspannen gedanst. Het dj-duo is dan ook geen new kid on the block. Ze draaien al bijna tien jaar samen en ze hebben hun sweet vibes al door de hele regio verspreidt.

Opwarmen

De zon staat pal boven de binnentuin en hier en daar wordt snel wat zonnebrand opgesmeerd. Dan is het tijd voor de eerste band. There You Go (voormalig BRICKED OUT) komt het podium op. Omdat hun eigen bassist niet kon, hebben ze die van Flut. geleend.

De fijne indiepop klanken vullen de binnentuin, het publiek komt naar voren en een dromerige reis begint. De band straalt een aanstekelijke chemie uit en menig luisteraar staat met gesloten ogen en een glimlach op het gezicht te wiegen op de muziek. Een van hun nieuwe nummers ‘Confirmation’ komt langs en valt goed in de smaak. Er wordt gejoeld, maar vocaliste Aurelia vraagt het publiek om hun gouden keeltjes ook nog even te sparen tot het einde van het laatste nummer. En het optreden wordt gezamenlijk zingend afgesloten met: “We will guide the way.”

De draaitafel wordt vervolgens aangezwaaid door St. Joseph bewoonster Juul. Ze lanceert gelijk wat lekkere funk house het publiek in. Het is inmiddels ook goed druk en manoeuvreren vraagt iets meer souplesse. De bar staat geen moment leeg, maar de rij wordt telkens snel weggewerkt en er wordt netjes ruimte gemaakt voor mensen die een paar liter bier boven hun hoofd sjouwen. De set wordt afgesloten met Miamimita van Hatiras, waarbij vele beweeglijke handjes de lucht in gaan.

Welke soort tandpasta ben jij?

De handjes komen naar beneden en we gaan headbangen op ruige rock covers van Tricky Licky. ‘Lonely Boy’ van The Black Keys wordt luidkeels meegezongen, maar niet zo hard als op ‘Killing In The Name’ van Rage Against The Machines. Iemand vooraan het podium krijgt de microfoon tegen zijn mond geduwd en "Fuck you, I won’t do what you tell me" wordt niet alleen door deze rocker, maar door bijna iedereen meegeschreeuwd, met natuurlijk de bijpassende middelvinger.

Inmiddels is het 17:30 en de zon verdwijnt langzaam achter de hoge muren van het gebouw. Om toch nog even van de zon te kunnen genieten hebben een paar bewoners hun weg naar het dak gevonden. Op de dansvloer is Loncour zijn set begonnen. Hij tovert allemaal gouden geluiden uit de jaren '90 terug. Geen SNAP! Maar ‘Love A Club’ van DJ Fixx. De Ezekiel 25:17 speech uit Pulp Fiction wordt later ook nog even heel fijn over een track heen gemixt.

Etenstijd nadert en de hotdogs en tosti’s met gegrilde groenten worden gretig weggewerkt. Terwijl Flut. de soundcheck verzorgt vraagt de MC de bezoekers elkaar te vertellen wat voor soort tandenpasta je bent. Nadat iedereen elkaar weer wat beter heeft leren kennen, gaat Flut. los. In een uur tijd lukt het deze pop/punk band om ongeveer twintig nummers te spelen. Stuk voor stuk korte tracks waarin op hoog tempo wordt gezongen over alledaagse dingen. Over Smalltalk Met De Kapper of het Aaien van een hond. De band leert het opgehitste publiek ook gelijk een nieuw dansje, namelijk: de rennen zonder riem dans. Hoe die gaat?

Stap 1: Wijsvinger de lucht in.

Stap 2: Maak van de wijsvingers een haakje.

Stap 3: Haak de vingers door de lussen van je broek.

Stap 4: Rennen!

De drummer vangt op het podium de laatste zonnestralen en hij bevrijd zichzelf van zijn T-shirt. Een paar moshpits later komt ook dit optreden ten einde. Flut. in één woord: speels.

Dansen en wankelen

De dj-booth wordt verplaatst naar het podium en de elektronische aanloop naar het einde begint met Doe Gewoon. Een Nederlandse act waar hiphop en elektronische beats samenkomen. Hun nieuwste single: ‘Wankel’ nodigt uit om te dansen én te wankelen. Het feest wordt doorgezet door Hiefoda Tunes die er zelf achter de booth ook een goed feestje van maken. Met een Martini Espresso in de hand draaien ze de ene na de andere dansplaat. Het genre maakt niet uit, of het nu ‘Ooo-La-La-La’ (Night Jam Radio Mix) is of Bail-E (Real mix), zolang mensen er maar lekker op kunnen bewegen.

Golvende mensenmassa in trance

Wanneer TITUS om 22:00 achter de decks plaatsneemt is het gedaan met wankelen. De harde house en techno dwingen iedereen in een constant ritmisch tempo te bewegen. Het is donker en de stroboscopen belichten de golvende mensenmassa die in een trance gevangen lijkt. Het houten publiekspodium dat in het midden van de tuin staat buigt ritmisch op en neer onder het gewicht van de mensen die erop staan te beuken.

TITUS heeft in de afgelopen jaren flink naam gemaakt in Amersfoort. Naast dat hij sterke sets op onder andere Festivoort & On9kend draait, organiseert hijzelf ook feesten. Zo is Titus Evers samen met Lisa Bast en Alana Sjerp, organisator van dit festival.  Na anderhalf uur draagt hij de decks over aan Alex Ranzino en Mahabe, die er een schepje bovenop doen en met hun rauwe techno b2b het feest tot een denderend einde brengen. Hoe rauw? Kaliber ‘Rambler’ rauw.

Eind: 01:00

En nu? Naar huis of naar de afterparty in De Karseboom?