Negen jaar geleden begon er in het centrum van Utrecht een muzikale reis die het nachtleven van de stad veranderde. BASIS, de nachtclub die uitgroeide tot een begrip in de Utrechtse muziekscene, viert dit jaar zijn negenjarig jubileum. Een mijlpaal die niet alleen de duurzaamheid van de club aantoont, maar ook de groei en evolutie die het heeft doorgemaakt.

Terugblik
Voor eigenaren Joost Holthuizen en Jort Vrijsen is het vieren van het negenjarig jubileum van Club BASIS een bijzonder moment, met veel persoonlijke herinneringen en gevoelens van trots. Joost, die al sinds de allereerste dag bij de club betrokken is, is duidelijk opgetogen: “Deze mijlpaal benadrukt dat het speciale karakter van BASIS de tand des tijds heeft doorstaan. Er zijn niet veel clubs met zo’n lange levensduur. Ik ben echt trots op de consistente groei en de solide koers die we samen hebben uitgestippeld.” Jort sluit zich bij Joost aan: “Ik beschouw elk jaar als een belangrijk nieuw punt in de ontwikkeling van BASIS. Reflecterend op de evolutie van de club denk ik dat onze voortdurende ambitie om te blijven verbeteren en innoveren, het belangrijkste ingrediënt is geweest voor het succes van de club.”

De aanpak van BASIS is aanzienlijk geëvolueerd sinds de oprichting. Joost: “Toen we begonnen, dacht ik dat het voldoende zou zijn om last minute gewoon alle headliners te mailen. Nu ben ik soms al meer dan een half jaar vooruit aan het boeken. De status van BASIS is steeds groter geworden, en bijna iedereen die ik nu mail heeft van de club gehoord.” Hij benadrukt hoe het team is gegroeid en verantwoordelijkheden meer zijn verdeeld: “Vroeger deed ik de programmering en marketing helemaal zelf. Nu hebben we twee programma-assistenten en Jort die de marketing leidt. Het is leuk om nieuwe mensen te betrekken en onze expertise met hen te delen, maar vooral ook om juist van deze mensen te leren.”

Na negen jaar zijn er talloze momenten die in het geheugen gegrift staan. Joost noemt de heropening na corona als een onvergetelijk moment: “Na anderhalf jaar stilzitten, was het moment dat we weer los mochten echt euforisch. Het was een surrealistische periode geweest, waarna we eindelijk weer konden doen waar onze passie ligt.” Jort geeft aan dat niet alleen de muzikale hoogtepunten, maar ook structurele veranderingen in de club fijne herinneringen vormen. “Verbouwingen, zoals die van de dj-booth, zijn ook bijzonder.” De recente verbouwing van de dj-booth komt voort uit de wens om een intiemere ervaring te creëren, geeft Jort aan: “Het zorgt voor een gevoel van samenzijn die de kern van de muziek raakt. Voorheen beschikten we over een verhoogde dj-booth met veel afstand tussen artiest en publiek. De nieuwe dj-booth bevindt zich op de dansvloer en is naar voren verplaatst, waardoor het publiek de mogelijkheid heeft om volledig om de dj-booth heen te staan.”

BASIS Sundays
Sinds dit jaar heeft BASIS een nieuw concept: BASIS Sundays. Met deze bruisende clubavonden op de zondag geeft BASIS een nieuwe impuls aan het Utrechtse nachtleven. Jort: “We merkten dat ons team op zondag vaak naar Amsterdam ging voor een laatste dans van het weekend, omdat er dan in Utrecht geen clubavonden waren. Met BASIS Sundays zorgen we voor een nieuw geluid in de Utrechtse clubscene.” Joost voegt toe: “We proberen deze avonden zoveel mogelijk samen te werken met uiteenlopende collectieven en zo bij te dragen aan een diverser nachtleven in de stad.” De avonden illustreren het streven van BASIS om het lokale nachtleven te verrijken met nieuwe ervaringen en samenwerkingen.

Talentontwikkeling
BASIS is ook actief bezig met het zoeken naar en het ontwikkelen van talenten. De Talent Nights bij BASIS zijn levendige avonden waarop opkomende artiesten een podium krijgen om hun talent te laten zien. Joost: “We zijn hiermee begonnen omdat we veel mailtjes kregen van beginnende dj’s die graag bij ons wilden komen draaien. Voor hen is het heel lastig een slot in een club in te vullen. Het bleek al snel een succes en daarom zijn we vanaf de zomer van 2022 alle vrijdagen in juli en augustus op deze manier gaan invullen.” Deze avonden, nu bekend als Talent Nights, trekken niet alleen enthousiast publiek aan, maar zijn ook een bron voor succesverhalen.

Jort: “Het is fantastisch om te zien hoe deze talenten zich ontwikkelen en de steun van de community voelen.” Door middel van een oproep ontvangt BASIS talloze inzendingen van dj's die hun sets willen delen. Joost benadrukt: “Vorig jaar ontvingen we ongeveer duizend e-mails in een paar weken, wat wel laat zien hoeveel animo er is.” De Talent Nights kunnen zomaar als springplank voor toekomstige headliners dienen. Maar er komt meer. “We zijn bezig met een nieuw project waarbij we nog een stap verder gaan in talentontwikkeling, maar kunnen daar nog niet al te veel over kwijt,” aldus Jort.

Verjaardag
Om het negenjarige jubileum te vieren, staat op 27 januari een dertien uur durende clubnacht bij BASIS op de agenda. Joost benadrukt dat het een bijzondere avond gaat worden: “Wij willen altijd iets speciaals organiseren voor onze verjaardag. Dit jaar wilden we niet alleen de reguliere programmering verlengen, maar ook ruimte bieden aan een breed scala aan artiesten, zowel lokaal als internationaal.”

De toekomst
Wat betreft de toekomst zetten Joost en Jort zich in om de clubervaring bij BASIS continu te verbeteren. Ze streven ernaar de club verder te profileren en internationale bekendheid te verwerven. Joost herinnert zich: “In een van onze eerste interviews gaven we aan te hopen dat BASIS een begrip zou worden in Utrecht. Nu, negen jaar later, durf ik te zeggen dat we dat ook echt zijn. Onze naam wordt ook steeds groter buiten Nederland, en we werken inmiddels samen met clubs en partijen wereldwijd.” De focus ligt op het bieden van een breder scala aan ervaringen en activiteiten, zowel binnen als buiten de club. Hierbij wordt veelvuldig de samenwerking met festivals en andere evenementen opgezocht Met de naderende mijlpaal van het 10-jarig jubileum in het vooruitzicht, blijft BASIS zich richten op groei, vernieuwing en het behoud van een bloeiende nachtcultuur in Utrecht.

Te zien: BASIS 9 Years, zaterdag 27 januari @ BASIS.