Op de avond van 27 januari stroomt De Nijverheid vol met publiek voor Moonwatch en Thistle Sifter. Beide bands zijn het nieuwe jaar uitbundig gestart en hebben eerder deze maand een album uitgebracht. In De Nijverheid spelen zij deze albums voor het eerst live en kan het publiek hierbij genieten van de audiovisuele optredens. Voor Moonwatch is het kersverse album Myriad Eyes \ Myriad Other hun debuut, terwijl Thistle Sifter hun nieuwe instrumentale post-rock album Circles speelt. Een dubbele albumrelease zoals deze komt niet vaak voor. Toch lijkt het in dit geval goed te werken, aangezien de artiesten qua genre en doelgroep een overlap hebben.

De vijfkoppige band Moonwatch betreedt als eerste het podium van De Nijverheid voor de presentatie van hun debuutalbum, dat sinds 11 januari online is te beluisteren. De dreampopband is sinds 2018 samen, heeft twee EP’s uitgebracht en na zes jaar is nu de tijd aangebroken voor een volledig album. Ondanks dat het hun debuut is, koos Moonwatch ervoor de experimentele kant op te zoeken. In plaats van losse singles, vormen de acht nummers op het album namelijk een coherent geheel; iets dat je tegenwoordig niet vaak meer tegenkomt en wat marketeers niet per se aanbevelen. De producer van Myriad Eyes \ Myriad Other is Jurriaan Sielcken, die ook produceert voor en speelt in de Utrechtse band Aestrid.

Het podium staat vol met instrumenten, apparatuur, synthesizers en een unieke lichtinstallatie, waardoor er niet veel ruimte overblijft voor interactie onderling. Toch gaan de bandleden zichtbaar op in de muziek. In ongeveer één uur speelt de band hun hele album Myriad Eyes \ Myriad Other door, bestaande uit acht nummers (plus een extra nummer als afsluiter), en weten ze het publiek mee te krijgen. Als ondersteuning staat er een video aan, waardoor het scherm achter het podium gevuld wordt met geprojecteerde bloemen, zeebeelden en insecten. Wanneer Moonwatch hun volledige set gespeeld heeft, krijgen zij een luid applaus van de inmiddels volle zaal. Vervolgens werken beide bands vlot aan een verbouwing van het podium, zodat Thistle Sifter de avond kan overnemen.

Thistle Sifter speelt hun nieuwe album, het tweede in hun discografie, Circles. Het album is een vervolg op hun debuutalbum Spectral Moon, dat in 2022 uitkwam. Vorig jaar oktober kregen we alvast een voorproefje van het nieuwe album. De band bracht toen het nummer ‘The Forgotten Man’ uit, dat nu ook op het album te horen is. In totaal bestaat Circles uit twaalf songs die zijn geschreven nadat bandlid Pete Barnes in therapie ging, als gevolg van een impactvol fietsongeluk. De nummers representeren de lastige periode die hierna volgde voor Barnes, waarbij zijn leven volledig omgegooid werd. De muziek is enigszins dromerig maar zeker niet eentonig: klassieke postrock op een stevig volume, met pieken en veel afwisseling.

Alle nummers op het album zijn volledig instrumentaal. Tijdens het optreden worden de nummers verder ook niet ingeleid en het publiek ook niet aangesproken. Sterker nog, er is geen zangmicrofoon te bekennen op het podium. Hierdoor wordt er zonder onderbrekingen aandachtig geluisterd én gekeken naar het aangrijpende optreden van Thistle Sifter, wat voor het publiek de vrijheid en ruimte voor eigen invulling biedt. Wel is er visuele ondersteuning aanwezig. Achter de band speelt een video die de zaal meeneemt aan de hand van verscheidene beelden, van onder andere de wereldbol en een oog. Dit biedt het publiek wederom een audiovisuele beleving van de muziek op deze zinderende avond.

Gezien: albumreleases van Moonwatch en Thistle Sifter, 27 januari 2024 @ De Nijverheid, Utrecht