Op zaterdag 3 februari stond Trapop! gezellig vol. Op de eerste editie van de gratis zaterdagconcerten, die wekelijks gaan plaatsvinden, staat een Iron Maiden tributeband te spelen. Het concert is een van de vele initiatieven van de nieuwe muziek- en cultuurkroeg in Leidsche Rijn, die sinds december is geopend. Eigenaar en initiatiefnemer Dion Verbaan vertelt over Utrechts nieuwste muziekcafé.

Tussen de voorbereidingen voor het eerste zaterdagconcert door neemt Dion even de tijd om ons alles te vertellen over Trapop! Het gesprek wordt zo nu en dan onderbroken door prangende vragen over licht en geluid. Achter de bar staan Erwin en Peter, die samen met Dion dit project hebben opgezet, alles klaar te maken voor vanavond. Jaren geleden werkten ze in hun studententijd bij het legendarische café Flitz. “Ik werd door de gemeente uitgenodigd om een keer te praten. Het idee was iets te op het Berlijnplein te beginnen wat net zo laagdrempelig is als café Flitz, waar ik bedrijfsleider ben geweest”, vertelt Dion.

Volgens hem was het mooie aan Flitz dat het een plek was waar iedereen welkom was: “Zo willen we het hier ook hebben. Alles moet kunnen!” Bij Trapop! wil Dion daar zelfs nog iets verder in gaan: “De Flitz was alleen maar alternatief en voornamelijk gericht op studenten. Bij Trapop! zijn we ook alternatief, maar bieden we bijvoorbeeld ook jazzavonden, klassieke muziekavonden en wijnproefdagen.”

Gemêleerd publiek

Wanneer je het programma van Trapop! bekijkt zie je die diversiteit duidelijk terug. Van heavy metal tot house, Trapop! biedt het allemaal een podium. “Met Saint Patrick’s Day hebben we ook Ierse volksmuziek”, vertelt Dion. Het doel van die diverse muzieksmaken is om vanaf het begin een diverse groep van vaste bezoekers aan te trekken. Dion: “Laatst was er een voetbalelftal met jongens van tussen de 25 en 35 jaar oud. Tegelijkertijd was er een groepje van ongeveer acht jongeren van ron de 20.  En in de hoek zaten dan weer ‘de huisvaders’: mannen van over de 50. Misschien wel over de 60. Het was echt een heel gemêleerd publiek.” Dat is precies hoe Dion het wil zien: “ “Trapop! wil er voor iedereen zijn.”

Muziekschool

Bij Trapop! gaan de diverse groepen vanaf het begin al goed samen. Tijdens het eerste zaterdagconcert staan er natuurlijk typische heavy metal fans, maar ook liefhebbers van andere genres vullen de zaal. Het valt ook op dat ze allemaal door elkaar staan. Zelf staat Dion de mixtafel te bedienen, wat hem een goed zicht geeft op de zaal.

Alhoewel ze nu al bezig zijn met concerten en het creëren van een groep met vaste bezoekers, is het project nog volop in ontwikkeling en ook nog niet helemaal af. Rond september 2024 opent De Utrechtse Muziekschool (DUMS) in het pand naast Trapop! De twee panden worden dan verbonden. Dit zorgt voor toegang tot twee extra zalen met podium en tot heel wat oefenstudio’s.

Try-out podium

Zodra ook DUMS geopend is, is er op de zaterdag geen plek meer voor coverbands als deze Iron Maiden tributeband. “De zaterdag is dan echt voor bands met een eigen repertoire. Je mag wel bekende nummers spelen, zolang je er maar echt een eigen draai aan geeft. Zo is er bijvoorbeeld een jazz trio dat nummers van Iggy Pop speelt. Voor de zondagmiddag gaan we kijken of dat een geschikt moment is om coverbands te laten optreden.”

Trapop! wil echt een opstapje worden voor nieuwe acts. Dion: “Het podium is echt voor iedereen. Dus we streven er ook naar dat er elke avond die we geopend zijn iets of iemand op het podium staat. Het is overigens een debuut try-out podium. Dus we nodigen iedereen graag uit om je talent hier te komen laten zien. Wat voor paradijsvogel je ook bent: neem contact met ons op en kom laten zien wie je bent. Want wij zijn echt wel aardig!”