Een hele generatie Utrechtse nachtbrakers heeft er al aan moeten wennen: Café Flitz is niet meer. Het legendarische eerste echte danscafé van Utrecht is na 27,5 jaar door oprichter en eigenaar Arno Claas op eigen initiatief verkocht aan de ondernemers van Café Voortuin. Via social media ging het nieuws van de sluiting als een lopend vuurtje rond wat ervoor zorgde dat op zaterdag 30 maart een spontaan feestje met een melancholisch randje ontstond. Onder aanwezigheid van oude en nieuwe vaste klanten, (voormalig) barpersoneel en zelfs leveranciers klonken voor het laatst de Flitz-rockklassiekers door de speakers. Oprichter/eigenaar Arno Claas: “Er zijn nog meer dingen in het leven dan barman zijn.”

Utrechts muzikaal talent
Beginnend Utrechts muziektalent kreeg bij Café Flitz als eerste de kans zich voor een publiek te presenteren. Claas: “Ik had altijd al veel vrienden in de muziek, die vaak klaagden dat ze als beginnend bandje maar weinig mogelijkheden hadden om live te spelen. Ik dacht: laten we dan beginnen bij de basis en die bandjes van hun zolders en kelders af halen.” Bands als Handsome Poets, My Blue Van en Baby Face Nelson hebben bij Café Flitz als eerste hun materiaal live kunnen uitproberen. Claas: “Livemuziek is altijd een vaste pilaar van Flitz geweest. We gaven mensen het gevoel van: alles kan; met een bovengrens en een ondergrens natuurlijk... Alles ter bevordering van de gezelligheid. En dat was zowel voor bands als bezoekers heel easy going. Er hing een gevoel van: we doen het met elkaar.”

Rock en polonaise
Ook in de muziek die op de dansvloer werd gedraaid bleek Café Flitz een voorloper. Claas: “Het personeel van Flitz kwam jaarlijks terug van festivals met de nieuwste muziek die ze dan ook direct in het café draaiden. Als de massa dit enkele maanden later oppikte dan was die stijl bij Flitz alweer bijna uitgedraaid.” De beginperiode van de Grunge vond bij Flitz bijvoorbeeld een warm welkom. Nirvana en Pearl Jam waren in het café al lang en breed bekend voordat ze het grote publiek bereikten. Maar alternatieve muziek was geen must. Claas: “Als de jolijt hoog was, kon er ook polonaise gelopen worden, dat ging hand in hand met elkaar!”

Nieuwe uitdaging
Na 27,5 jaar onafgebroken bardienst is het nu voor Arno Claas tijd voor een welverdiende pauze. “Ik creëer ruimte in mezelf om eens nieuwe uitdagingen aan te gaan. Wát ik dan precies ga doen dat weet ik nog niet, en daar geniet ik nu toch ook wel heel erg van! Ik ga in ieder geval eens goed van mijn gezin met drie hele jonge kinderen genieten.” Na zoveel jaar is het hem zeker gegund. Blijft over dat alternatieve Utrechtse nachtbrakers op zoek moeten gaan naar een nieuwe stamkroeg, liefst mét dansvloer. Met de sluiting van Café Flitz kun je met recht vaststellen dat een tijdperk is afgesloten.