In coronatijd werden de eerste teksten voor het nieuwe album al geschreven en vrijdag 2 februari was de dag dan eindelijk daar. Amersfoortse rockband The Apologist bracht toen hun nieuwe album Liminality uit op de streamingdiensten. We spraken leadzanger Waldo Volmer over deze release en de bijhorende show op 15 februari in poppodium FLUOR.

De naam voor het album is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Liminality, dat zoiets als overgangsfase betekent, zegt iets over het stadium waarin deze Amersfoortse band zich bevindt. In november vorig jaar stonden ze nog op het festival ‘The Rock Circus’ om - na een selectieprocedure - de provincie Utrecht te vertegenwoordigen. Volmer beaamt dat het misschien niet zo’n voor de hand liggende keuze is om mee te doen aan een soort bandwedstrijd voor een band die al meer dan tien jaar bestaat: “Het was niet meteen iets waar we als eerst aan zouden denken, maar met de band zaten we in een nieuwe fase. We hebben vrij recent een nieuwe drummer gekregen en er waren plannen voor de nieuwe plaat, dat soort dingen. Het was juist nu een goede pay-off dat we op zo’n groot festival konden spelen. Het was zeker de moeite waard, want het was gaaf om te doen. The Rock Circus was een fijn festival met een mooi podium en het was goed geregeld allemaal.” 

Na zo’n twee jaar van op en aan werken aan het album, is de band enorm trots dat het er dan toch gekomen is. Volmer benoemt gitarist Sander van der Hoorn nog extra, die de hele productie voor zijn rekening nam. “We zijn vooral heel blij dat we dit al zo lang doen. Nu zo'n tien jaar met deze band, maar daarvoor speelden we ook allemaal al jaren in allerlei andere bands. Het is dan weer leuk en bijzonder als je met elkaar zo’n eindproduct neer kunt leggen. Het voelt ook als een beloning om deze plaat als vinyl-uitgave in je hand te kunnen hebben, dat is heel vet.” 

De releaseshow van aanstaande donderdag heeft natuurlijk het nieuwe album als hoofdfocus, maar er is extra reden voor een feestje. De band bestaat namelijk ongeveer tien jaar en door onder andere corona hebben ze deze mijlpaal nog niet met publiek kunnen vieren. De echte roots liggen nog in een andere band: 50 Grams of Violence. Wat geschuif met bandleden en een net andere sound, betekende het begin van The Apologist. “Het was logisch om een nieuwe naam te nemen. Onder de naam The Apologist hebben we in 2012 voor het eerst een nummer uitgebracht en hebben we in 2013 onze eerste show gespeeld. Het is dus zo’n tien jaar geleden dat we echt stappen zetten met deze band”, legt Volmer uit. Sinds het ontstaan van The Apologist is de band bijna onveranderd gebleven. Alleen achter de drums is er wat verschoven. Mats van der Valk heeft vrij recent de stokken van Laurens van der Palen overgenomen. Liminality is zelfs nog ingespeeld door de oude drummer, dus is Mats de laatste tijd hard aan het werk om alle nummers goed onder de knie te krijgen en samen met de rest van de band helemaal klaar te zijn voor de releaseshow. 

Om het publiek al een beetje warm te maken voor het album, is het nummer 'Pieces' al een tijdje geleden gereleased. Het is een rustig en slepend nummer, dat vooral kenmerkend is voor de rest van het album door zijn duidelijke grunge invloed. “Er staan ook high energy nummers op de plaat, dus qua energie is 'Pieces' niet zo zeer representatief. Wat juist duidelijk naar voren komt in dit nummer zijn onze wortels in de grunge hoek. Met name de nineties-grunge is er goed in te horen. We zijn met de band allemaal nineties-kids en dus écht beïnvloed door die tijd. Liminality heeft die grunge invloeden meer en duidelijker dan vorige releases.”

De band focust nu vooral op het neerzetten van een toffe releaseshow in FLUOR samen met MAYLEAF. De laatstgenoemde band is volgens Volmer een goede aanvulling op hun eigen muziek: “Ze passen qua sound goed bij ons, dus we kijken ernaar uit om samen met hen op te treden.” Verder wordt de muziek ondersteund door een lichtshow, waardoor de show nog meer tot leven belooft te komen. Na deze show willen ze ook doorpakken met het momentum dat ze nu gecreëerd hebben dankzij het nieuwe album. “We zijn heel realistisch over wat we kunnen investeren qua tijd en energie. We zijn op dit moment niet in een fase waarin we denken over hoe we de wereld kunnen veroveren, maar we weten wel dat we met de band zoveel mogelijk toffe dingen willen doen. Dat betekent leuke optredens, maar vooral dat we het leuk hebben met elkaar en plezier halen uit het maken van onze muziek. We hebben wel het doel en de hoop dat deze nieuwe plaat een beetje reuring gaat veroorzaken, zodat de tijd en energie die we erin hebben gestoken, hopelijk ook terugkrijgen.”

Te Zien: The Apologist, donderdag 15 februari 2024 @ FLUOR