Eindelijk is het zover voor platenwinkel Plato, de grote verhuizing is compleet. Op nummer 19 van de Voorstraat, zo’n honderd meter bij het voormalig adres van Plato vandaan, kan men vanaf 3 augustus terecht voor hun vinyl, cd’s en lokaal ontworpen ansichtkaarten. Op de dag van de opening brachten we een bezoekje aan de zaak.

Historie
Het is een pand met een adembenemend en typerend statuur, dat zich met zijn rode steenwerk onderscheidt van de rest van de gebouwen op de Voorstraat. Sinds haar bouwjaar in 1637 heeft het pand verschillende functies vervuld, waaronder de functie als één van de grootste slachthuizen van Utrecht, ofwel het Grote Vleeshuis. Toen bekend werd dat de America Today uit het pand zou vertrekken begon Plato, die zelf al sinds 1978 een vestiging heeft in Utrecht, gelijk met het ondernemen van de stappen om hun zaak naar het vrijkomende pand te verhuizen. Voor mede-eigenaar Jeroen Vedder zit daar nog een stukje ironie in verscholen. “Ik ben zelf veganist, dus het voelt ook wel goed om in een oud slachthuis zoiets moois te mogen doen.” Hij werpt een blik op de witte gevel van het pand, waar destijds twee ramskoppen en een ossenkop zijn aangebracht als aanduiding van de functie. Linksboven, aan de vrijstaande kant van het pand, wappert nog een vlag van America Today. “Die moeten we ook nog even weghalen, maar die zit zo goed vastgeschroefd dat we daar nog niet aan toe zijn gekomen.”

(Tekst loopt door onder de foto's)

Geslaagde opening
Naast de in vergane staat verkerende vlag boven op de gevel duidt alles op de nieuwe wind die zich door dit hoekje van de Voorstraat blaast. De dubbele deuren staan wagenwijd open en voorbijgangers sijpelen gedreven door nieuwsgierigheid naar binnen. Rond het begin van de middag staat de zaak al goed vol en is al die nieuwe ruimte geen overbodige luxe. “Het begon daar echt een beetje dicht te slibben”, vertelt Vedder over hun voormalige vestiging. ”Mensen konden amper nog langs elkaar heen en hier hebben we gewoon alle ruimte; dat is heel fijn.”

En van die ruimte is optimaal gebruik gemaakt. Links van de ingang staat een lange toonbank met meerdere kassa’s en aan de hoge wanden zijn planken geïnstalleerd, waar talloze vinyls op display staan. Artiesten die in het afgelopen decennium groot zijn geworden, zoals Billie Eilish, maar ook de alom bekende giganten uit de vorige eeuw hebben hier allemaal een plekje met hun platen. Het publiek op zoek naar de niches kan terecht bij de bakken vol tweedehands platen en zeldzame pareltjes. Naast de kassa staan drie draaitafels waar klanten zich vrij kunnen voelen om hun beoogde aanwinst even uit te testen.

Tientallen boogvormige ramen gieten het daglicht naar binnen en aan het hoge plafond zijn balken met schijnwerpers en paarskleurige led-lichten gemonteerd. Tussen de talloze langwerpige bakken gevuld met cd’s en vinyls staan nog een paar zuilen, op hun beurt versierd met vinylplaten. Ook staat er rechtsachterin de zaak een reclamezuil waarop artiesten en organisaties uit de hele stad hun werk en evenementen kunnen adverteren. Helemaal achterin is een podium waar voor nu nog rekken vol met merchandise staan,T-shirts van bijvoorbeeld The Beatles, Wu-Tang Clan en Deftones. Ernaast ligt een koffer met een bescheiden doch kleurrijke voorraad ansichtkaarten, ontworpen door lokale kunstenaars zoals Niels de Hoog die Utrecht in het zonnetje willen zetten. Kortom: voor ieder wat wils.

Opening nieuwe vestiging Plato Utrecht, 3 augustus 2024

Door passerende klanten wordt de goedlachse Vedder dikwijls gefeliciteerd met Plato’s nieuwe stulpje. Het is natuurlijk ook een groot goed voor Plato om te kunnen verkassen en identiteit is daarbij belangrijk. “We wilden het een beetje industrieel aan laten voelen, maar daar is nog best wat werk in gegaan. Elk vlekje op de muur is daar geschilderd en die reclamezuil is bijvoorbeeld gewoon van hout. Het decor is ontworpen door decorbouwers uit Rotterdam. We zijn erg blij met hoe het er allemaal uitziet”, aldus Vedder. “We waren eerst in de veronderstelling dat het even zou duren voor we de zaak zouden kunnen vullen met voldoende voorraad, maar eigenlijk alles wat je hier ziet hebben wij gewoon meegenomen. Dus dat duidt wel aan hoe vol het daar begon te raken!”

Het publiek
Wie de afgelopen jaren niet onder een steen heeft gespendeerd, zal hebben waargenomen dat de plaat weer in populariteit is toegenomen. Ook onder het jongere publiek wordt er heel wat weggedraaid. “Dat is voor ons ook makkelijk te observeren”, vertelt Vedder. “Vanaf half drie, het moment dat de scholen uit zijn, begint het bij ons altijd heel druk te worden met jongeren. Echt jonge mensen, tieners, die het leuk en gezellig vinden om hier te zijn. We verkopen dan vooral platen van bijvoorbeeld Taylor Swift en Harry Styles en dat is heel leuk om erbij te hebben naast de oudere garde die altijd al kwam”, stelt Vedder. Hij benoemt dan ook de ambitie dat Plato een laagdrempelige, warme ontmoetingsplek blijft waar muziekliefhebbers samen kunnen komen.

De openingsdag getuigt van de verwezenlijking van dat doel. In de koele hal, waar de tevens koele klanken van Lana del Rey door de speakers klinken, staat een divers publiek te browsen. Stevig bepakte toeristen, jonge gezinnen, studenten en een hele hoop vaste klanten die hier ongetwijfeld nog vele keren door de deur zullen komen. Ook Ron Jans, trainer van FC Utrecht, komt al jaren over de vloer bij platenzaken door heel het land en is ook op deze zonnige zaterdag te vinden tussen het vinyl. “Dit is een geweldige band”, vertelt hij, terwijl hij vol trots zijn aanwinst laat zien: Across The River Of Stars van Beachwood Sparks. ‘Het is een beetje psychedelische rock die doet denken aan de jaren zestig. Terug naar mijn eigen jeugd”, vertelt Jans. Ook hij is blij met de nieuwe ruimte en de toegankelijkheid van de fysieke muziek. “Ik heb destijds al mijn vinyl verkocht, want dat ging uit de mode, en verruild voor cd’s. Nu ben ik een aantal van die platen juist weer aan het terugkopen”, vervolgt hij. “Maar ik ben een ongeduldig mens hoor. Die platen moet je elke keer omdraaien en bij de cd heb je dat wat minder. Daarom koop ik eigenlijk nog vooral cd’s. Deze vind ik gewoon zo mooi dat ik hem maar als vinyl èn als cd heb gekocht’, aldus Beachwood Sparks’ grootste fan, Ron Jans.

De grote opening heeft al plaatsgevonden, maar de grote viering moet nog komen. “Veel mensen zijn op vakantie, dus we willen halverwege september nog iets organiseren met live-muziek, wanneer we weten dat onze vele vaste gasten er ook bij kunnen zijn.” De aankondiging daarvan, die moeten we dus nog even afwachten. In de tussentijd staan de deuren van de gloednieuwe Plato-locatie wagenwijd open voor muziekliefhebbers, jong en oud.

Opening nieuwe vestiging Plato Utrecht, 3 augustus 2024