Na de eerdere opening van de vestiging in Utrecht in september vorig jaar, is het nu de beurt aan Amersfoort waar House of HipHop zich vestigt in OOSTWEST, een creatieve broedplaats die zich bevindt op het bedrijventerrein De Isselt. Het Huis is nu officieel geopend en hoopt op een laagdrempelige manier iedereen te verwelkomen die een tof idee heeft en van hiphop houdt.

Vereniging

Bij binnenkomst draait er een DJ die het publiek alvast opwarmt voor alle hiphop acts die vandaag de revue zullen passeren. Maar eerst is het woord aan Darin ‘G’ Guermonprez (producer, muzikant en docent) en Hanna Jansen. Beiden zijn actief bij hiphopplatform VUUUR en de initiatiefnemers van House of Hiphop. 

Alle aanwezigen die cultuur ondersteunen worden bedankt en Darin bedankt in het bijzonder zijn aanwezige moeder, die hem altijd ondersteunde en waar hij vroeger met zijn vrienden een plek vond waar ze konden opbloeien als artiest. Dit is wat House of Hiphop nu ook wil betekenen voor nieuw talent. “Alle elementen van hiphop moeten hier samenkomen. We willen de scene in Amersfoort verenigen, sterker maken”, zegt Darin. Dat gevoel van vereniging ontbrak volgens hem nog en met de opening van House of Hiphop in Amersfoort willen ze een plek creëren waar alle disciplines samen kunnen komen. Niet alleen op het gebied van muziek, maar ook op het gebied van onder andere mode, dans en grafische vormgeving. “Dit moet de plek worden waar iedereen elkaar kan vinden.” Hanna sluit zich hierbij aan en zegt graag aan te willen haken bij alles wat er al gebeurt bij OOSTWEST en ze hopen ook alle generaties te bereiken, van jong tot oud. Het aanwezige publiek van vandaag voldoet in elk geval wel al aan deze hoop.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Darin Guermonprez en Hanna Jansen

Muziek

Na het welkomstwoord is het tijd voor muziek. Raven Kangee mag het spits afbijten en doet dat met relaxte flows terwijl hij ook vermeldt met nieuw werk bezig te zijn. Het muzikale programma is bomvol en er staan bekende namen tussen zoals Diggy Dex maar er is ook ruimte voor opkomend talent zoals Dayla, die de nieuwe single ‘Decemberwind’ promoot terwijl hij zijn boom bap en ambient hiphop brengt, Benoit met zijn mix van trap, drum & bass en Jersey Club. Later op de avond maakt producer Toku Mei live lo-fi beats waar ook nog over gefreestyled wordt door de aanwezige artiesten tijdens een open mic. 

(De tekst gaat verder onder de afbeeldingen)

Street culture

Zoals duidelijk werd bij het welkomstwoord wil House of Hiphop naast hiphop artiesten ook ruimte bieden aan andere creatieve ideeën die onder street culture vallen. Dat is vandaag duidelijk te merken tijdens de opening. Zo kan je kleding laten bedrukken met een heatpress en heeft Bleached Renaissance midden in de loods rekken vol zelfgemaakte kleding hangen die je kunt kopen. Er is een door de gemeente Amersfoort gefinancierd modulair meubel aanwezig dat vandaag dient als DJ-tafel. Aan de zijkant van de loods komen in de buitenlucht de dampen van graffiti je tegemoet waaien. Een aantal artiesten is daar,onder het toeziend oog van een groepje toeschouwers, met dozen vol spuitbussen bezig met het maken van graffiti art. Later op de avond staat er ook nog een dance battle geprogrammeerd.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Wethouder

In de keuken van OOSTWEST is voor na zonsondergang ook een uitgebreide iftar bereid in de vorm van een buffet. De aanwezige wethouder van kunst en cultuur Tyas Bijholt, geeft na het eten een korte toespraak. Hij vertelt blij te zijn met het budget dat is vrijgekomen voor House of Hiphop en zegt dat het “een prachtige aanvulling voor de stad” is. Een blik op de aanwezige wall of fame met hiphop-artiesten uit Amersfoort maakt deze uitspraken begrijpelijk.