Op 12 april verschijnt de nieuwe EP van multi-instrumentalist, producer en songwriter Muylike. Met OH THE TIMES zoekt Stijn Post, de man achter Muylike, zijn vurige kant op. Zo probeert hij door middel van muziek de onrust in de wereld te benoemen.“Ik voelde een drang om te benoemen dat er iets aan de hand is.”

Sinds zijn debuutalbum The Wait Is Over een jaar geleden uitkwam, heeft de songwriter zeker niet stilgezeten. Niet alleen verzorgde hij het voorprogramma van Chef’Special in een uitverkocht Ziggo Dome, maar hij bleef ook doen waar hij het liefst mee bezig is: nieuwe muziek maken. Zo zijn er sinds de release van zijn debuutalbum zo’n dertig nieuwe nummers ontstaan in zijn eigen thuisstudio in het centrum van Utrecht. “Soms ben ik geneigd om alles gewoon uit te brengen, maar het moet wel behapbaar blijven voor de luisteraars. Daarom leek een EP de perfecte oplossing. Voor deze EP heb ik een selectie van vijf nummers gemaakt die samen een mooie overgang vormen tussen mijn debuutalbum en mijn volgende album, dat snel zal verschijnen.”

Toen hij begon met het schrijven van nieuw werk was er veel onrust in de wereld. “Er gebeurt te veel om op te noemen, maar ik voelde wel een drang om te benoemen dat er iets aan de hand is. Want het heeft zeker invloed op alles wat ik doe,” vertelt hij. “Als er zulke heftige dingen gebeuren dan voelt het soms alsof je eigen zorgen minder belangrijk zijn, of dat ze er niet toe doen. Hoe ga ik daar mee om? Die overweging heb ik als inspiratiebron gebruikt.” Muylike heeft ons de afgelopen tijd al flink opgewarmd door vier singles van de EP uit te brengen, waaronder de nummers ‘GET OUT’ en ‘COME OVER’. De keuze om de titels in hoofdletters uit te brengen heeft een reden, legt hij uit: “Eigenlijk heeft elk project dat ik tot nu toe heb uitgebracht een andere stijl, en dit is de plaat waarop ik mijn boosheid uit. Ik ben echt op zoek gegaan naar manieren om statements te maken in mijn muziek. Ik ben momenteel gewoon wat vuriger en ik moest dat uiten. Dat zie je ook terug in de titels.”

Dankzij die vurigheid klinkt OH THE TIMES ook meteen een stuk ruiger vergeleken met zijn zomerse, indiepop debuutalbum. “Als ik iets heb gemaakt, wil ik dat niet nog een keer maken. Ik wil later terug kunnen luisteren en een verscheidenheid aan stijlen in mijn muziek terughoren.” Daarom ging Muylike voor deze EP op zoek naar een indierock- en bijna punkachtige sound. Hij haalde hiervoor inspiratie uit andere artiesten, zoals de Britse singer-songwriter Declan McKenna: “Op zijn nieuwste plaat zingt hij zo vrij. Het klinkt bijna vals, maar toch ontspannen. Ik kan heel erg genieten van zijn speelsheid met zijn stem. Ook luister ik veel naar oude nummers van The Beatles, en King Gizzard & The Lizard Wizard. Daar heb ik ook veel inspiratie uit gehaald.”  

Op 12 april lanceert Muylike niet alleen zijn nieuwe EP, maar speelt hij ook een releaseshow in EKKO. “We spelen een geheel nieuwe set met bijna allemaal nieuwe tracks en een paar nummers van mijn debuutalbum. Ik heb veel kritischer naar de set durven kijken dan bij mijn vorige liveshows, omdat ik daar nu pas mentaal toe in staat ben. Bij mijn eerste optredens dacht ik: ik speel gewoon wat leuke liedjes, want ik vind dit al moeilijk genoeg. Maar nu wil ik meer doen dan alleen liedjes spelen.” De releaseshow dient ook als voorproefje voor de komende zomer, want we gaan Muylike en zijn band op een flink aantal festivals zien: “Ik mag deze zomer op meer festivals spelen dan ik had verwacht. Ik krijg vaak positieve reacties op mijn muziek online, maar blijkbaar vinden programmeurs het ook leuk. Dat is heel aanmoedigend.”

Te zien: Muylike EP Release Show, vrijdag 12 april 2024 @ EKKO