Siep van Rijswijk is geen onbekende in de Utrechtse bandscene. Vanaf zijn tijd bij een van de eerste lichtingen van de Herman Brood Academie, heeft hij naam voor zichzelf gemaakt met onder andere The Pikeys, Melonhead en Grenadeers. Op donderdag 28 september debuteert Siep bij Club 3voor12 Utrecht met zijn nieuwe band PIPPA. In de aanloop daarnaartoe, blikken we met hem terug op zijn carrière tot nu toe, en hoe hij de (nabije) toekomst voor zich ziet.

We ontmoeten Siep bij hem thuis in Lombok. Samen met Sophia Vernikov, de toetsenist van PIPPA, demonstreert hij eerst zijn ’Fun Machine‘: een vintage synthesizer, die ook door de Queens of The Stone Age gebruikt is. Met een ruige zangstem, armen vol tattoos en een arsenaal aan elektrische gitaren, komt Siep over als het boegbeeld van rock-'n-roll. Over deze opmerking schiet Siep in de lach. “Ik ga steeds heavier qua uiterlijk, maar steeds liever in de muziek.”

“De band is eigenlijk samengekomen uit overblijfselen van eerdere projecten. De restjes van Melonhead, Grenadeers en The Pikeys komen er allemaal in terug”, vertelt Siep over het ontstaan van PIPPA. Nadat hij en lead-gitarist Theun Nijholt de koppen bij elkaar hadden gestoken, gebeurde iets wonderbaarlijks: bij lot of bij toeval liet Siep’s jeugdvriend Idde van Zetten (The Pikeys) weten ervoor open te staan om weer samen muziek te gaan maken. Dit terwijl de twee elkaar zeven jaar niet hadden gezien. “Zo is het van start gegaan, de rest ging natuurlijk. We begonnen met zijn tweeën, toen vormde de rest zich daar vanzelf omheen. Nadat we voor het eerst met zijn allen in de studio hadden gestaan, dachten we ‘dit moet een échte band worden.’ Er zitten veel sterke karakters in de band. Nu mijn ego me niet meer in de weg zit, kan die spanning worden omgezet in betere muziek”.

(tekst gaat verder onder de foto)

PIPPA

“Ik focus me dan ook volledig op dit project”, licht Siep toe. “De afgelopen jaren heb ik veel aan introspectie gedaan. Ik heb nagedacht over wat voor muziek ik écht wil maken, en niet over de stijl die mensen van me verwachten. Vroeger was ik nog bezig met de commerciële kant van de muziekwereld, daarmee zat ik mezelf enorm in de weg. Nu richt ik me alleen nog op de muziek zelf. De liedjes moeten goed zijn, de rest maakt niet uit.” Nadat we aandringen op een voorproefje, laten Siep en Sophia twee van de geplande singles van PIPPA horen. Als de laatste gitaarklank uit de stereo-installatie komt, valt ook het gesprek op zijn plaats.

Siep en zijn bandleden presenteren werk van divers muzikaal palet, waarbij ze met analoge geluiden iets weten te creëren wat fris en spannend aanvoelt. Hun sound staat symbool voor de band zelf. PIPPA bestaat uit doorgewinterde muzikanten die los van elkaar jaren aan podiumervaring hebben, maar in deze samenstelling nog nul uren op de teller hebben staan. PIPPA husselt het bekende door elkaar, om in contrast vernieuwing te zoeken. “Wanneer alles wat niet boeit wegvalt, blijft alleen de liefde voor muziek over. Nu is het alleen nog aan ons om met vol enthousiasme die liefde over te brengen met goeie platen en knallende shows.”

Te zien: PIPPA op Club 3voor12 Utrecht, donderdag 28 september 2023 @ dB’s, Utrecht