Een paar dagen voor Pinksteren is het tijd om nog even lekker los te gaan bij Club 3voor12 Utrecht in dB’s. LOE., David Rooker en No Brains zorgden met hun verschillende stijlen voor een avond waarin liefde, somberheid én muzikale agressie langskwamen.

LOE.

Met LOE. begint de avond gelijk groovey. Het vijftal is hier niet alleen om het publiek in dB’s te laten swingen, maar ook om verhalen te vertellen met hun Nederlandstalige poëziepop. De bezoekers worden direct verwelkomd met een verhaal uit de wereld van zangeres Laura de Bruijn. Dromerig zingt zij haar poëtische tekst, ondersteund door het gebrom van de synth-melodieën en strakke ritmes die de band produceert. Hier en daar beginnen bezoekers heen en weer te wiebelen op de poppy refreinen van ‘Water en Vuur’ en ‘Vissenkom’. Op de helft van de show wordt de muziek ingetogener met ‘Zilverzicht’. Het nummer klinkt zacht en liefdevol, en de band voelt opeens heel klein en kwetsbaar. Toch blijft de groove de boventoon voeren. Het geluid van de synthesizers zwelt na de kortste keren weer aan en ook een gepaste gitaarsolo mengt zich in de zee van geluid. Onder het applaus kondigt Laura aan dat ze op 19 juni haar afstudeershow heeft in TivoliVredenburg. Deze Club 3voor12 Utrecht was een mooi voorproefje.

David Rooker

Met het geluid van een melancholisch koor op de achtergrond stapt de volgende act op de bühne. Voor David Rooker is deze avond extra speciaal. Niet alleen staat hij voor het eerst tijdens zijn tour met een uitgebreide band op het podium; ook komt zijn nieuwe EP Exodus na middernacht uit. De stilte valt en de cellist slaat acht tonen aan. Langzamerhand beginnen de muzikanten aan het nieuwe nummer ‘Exodus’, de titeltrack van de EP. De muziek voelt melancholisch, tegelijkertijd ook heel mooi en vol. Tijdens het optreden wisselt David moeiteloos tussen de gitaar en piano. Toch komt zijn muzikale kracht vooral naar voren in zijn vier octaven over spannende stem. Behendig geeft hij de laagste klanken een trilling mee door met zijn hoofd op en neer te schudden. Bij het laatste nummer ‘Waking up on a Strange Day’ klinkt zijn stem echter hoog als een sirene. Verbazingwekkend.

No Brains

De eindexamens zijn voor een aantal leden van No Brains nog maar een paar uur afgelopen, of ze staan alweer volle bak bij Club 3voor12 Utrecht. “We gaan nu even de tent slopen,” buldert frontman Rube als ze van start gaan. In hoog tempo beuken de jonge, Utrechtse punkers een tiental venijnige nummers de zaal in, waarmee de rust van de vorige twee acts wordt vervangen met muzikaal geweld. Met doffe drums, dreunde bas en ruige gitaar creëert de band een muur van geluid die doet denken aan de punksound van de jaren ‘80. No Brains-klassiekers als ‘Billy’ en ‘Teenage Terrorist’ worden hard meegeschreeuwd door de entourage en zelfs een nieuw nummer wordt uitgeprobeerd. Af en toe speelt de band met tempowisselingen, waarbij de snelheid wordt omgeruild door een steady baslijn. No Brains sluit de avond met hun ‘Certified Mullet’. Toepasselijk; met oog op hun eigen nekmatten kunnen de punkers het nummer niet overslaan.

Gezien: Club 3voor12 Utrecht mei met LOE., David Rooker en No Brains, donderdag 25 mei 2023 @ dB’s