Een geheim recept voor het creëren van een leuke avond zegt DJ Dab niet te hebben. Toch draait hij, tot groot plezier van veel mensen, al veertig jaar plaatjes in binnen- en buitenland. En niet onbelangrijk, hij leverde in die periode een grote bijdrage aan cultureel Utrecht. Zijn interesse voor muziek werd ooit gewekt door, hoe kan het ook anders, zijn moeder.

Hij mag dan wel zestig jaar worden, toch ziet hij er nog uit als veertig. “Iedere ochtend een shakie met spinazie, kiwi, een half banaantje, een halve avocado en havermout”, licht hij zijn jongere verschijning toe. “En zelden ziek”, vult hij aan terwijl hij op de tafel afklopt.

Goed en gezond eten kun je hem wel toevertrouwen, want overdag werkt hij als kok bij een zorghotel. Dab vertelt, terwijl hij zijn ‘shakie’ luidruchtig leegschraapt, dat koken hem al vroeg interesseerde. “Dat vond ik al grappig toen ik twaalf was ofzo. Bij een projectje voor mijn eerste heilige communie had ik al een kokkie getekend.” Hij wilde dan ook graag naar de Middelbare Horeca School, maar daar werd hij voor uitgeloot. Dab: “Die gasten zag ik later over de Horecava struinen met hun jasjes en dasje en toen dacht ik: ‘Laat maar…’”

DJ Dabs Fountain of Youth Breakfast Shakie

1. Blenden met wat water

 • goeie hand spinazie
 • halve banaan
 • halve avocado
 • kiwi

2. Paar lepels havermout

Dab: “Nou succes ermee.”

Wat wel paste was werken als instellingskok. “Dan heb je in de avond vrij", legt hij uit. Daardoor had Dab tijd voor zijn andere interesse: muziek. Die interesse is mede te danken aan zijn moeder, want die speelde thuis piano en ‘schopte’ hem op de muziekschool waar hij als kind muziekles kreeg.

Zijn start als dj maakte hij bij Tivoli aan de Oudegracht. “Ik kwam daar net na de kraak en je moest door een gat in de muur naar binnen”, vertelt Dab. Het eerste optreden waarbij hij muziek mocht draaien was van de band Maximum Joy, Engelse postpunk. Na afloop hielp Dab mee met opruimen, vegen en dweilen van de zaal, iets wat gebruikelijk was in die tijd. En na veertig jaar draait hij er nog steeds, schoonmaken hoeft hij er niet meer.

“Dan ben ik te brak of te moe, maar juist dan lijkt het wel alsof het universum met je meewerkt”

Tekst gaat verder onder de foto

Een recept voor een leuke avond is er niet volgens Dab. “Ik ben weleens mensen tegengekomen die wilden weten wat mijn geheim is”, vertelt hij. ‘Weet ik veel, ik heb geen geheim’, antwoordde hij dan. Hij legt op een rustige en bedachtzame manier uit dat je dit als dj nooit voor het zeggen hebt. Je kunt je nog zo goed voorbereiden, maar als de sfeer er niet is of de mensen jouw muziek niks vinden, wordt het geen leuke avond. Dab: “Het is uiteindelijk een samenspel.”

Het komt ook voor dat Dab zelf geen zin heeft in een avond. Hij zucht illustratief en vertelt: “Dan ben ik te brak of te moe, maar juist dan lijkt het wel alsof het universum met je meewerkt. Dan heb je een fakking topavond en alles valt op z’n plek en iedereen gaat los.”

“Daar krijg ik zo een slap piemeltje van en dan had ik het nooit 40 jaar volgehouden”

Hoewel hij geen succesformule heeft, hoor je wel een specifieke werkwijze in zijn verhaal die goed werkt. Dab: “Ik draai vooral nieuwe dingen en alleen bij concerten die ik leuk vind. Dat is de enige manier om het voor mij interessant te houden. Ik kan het me echt niet voorstellen om elke keer weer dezelfde schijt te draaien voor hetzelfde publiek. Daar krijg ik zo een slap piemeltje van en dan had ik het nooit veertig jaar volgehouden.”

Dab draait wat hij goed en interessant vindt en is niet gericht op succes. “Ik doe het niet voor de fans”, zegt hij. Je krijgt van hem dus geen gelikt concept waarbij muziek in hapklare brokken aan je wordt gevoerd. “Als ik zelf in de stad ben en ik struikel over een klein initiatief, dan vind ik dat duizend keer leuker dan Primavera in Barcelona, waar alle grote namen staan. Dat is zó voorspelbaar.”

“Ik draai niet de meest voor hand liggende flauwekul”

De kans is dus groot dat je als luisteraar door DJ Dab wordt verrast: “Ja, dat denk ik wel. Ik draai niet de meest voor hand liggende flauwekul.” Mensen verrassen met nieuwe muziek doet hij ook al tien jaar tijdens de Singels Club in Café de Stad. “Elke derde donderdag van de maand draai ik platen die ik net heb ontdekt en de moeite waard vind”, zegt hij. “Dat kan ik blijven doen totdat ik dood neerval.”

DJ Dabs ‘probeer eens wat nieuws’ tip: Shakshuka met Afrikaanse Rock ‘n Roll (ontbijt- en lunchgerecht)

“Een prutje van paprika, tomaten en nog wat flauwekul erin”, aldus Dab.

Ingrediënten:

 • 1 gesnipperde ui
 • 2 teentjes knoflook, gehakt
 • ½ groene chilipeper, zonder zaad, gehakt
 • 1 rode paprika, in stukjes
 • 500 gram tomaten in stukjes
 • 140 gram tomatenpuree
 • 100 gram verse spinazie
 • 250 gram gekookte kikkererwten (eventueel 1 blik)
 • 3 theelepels ras el hanout
 • 1 theelepel sumak (sommige supermarkten verkopen dit, anders in de Turkse winkel)
 • wat feta
 • 4 eieren
 • 1 el gehakte peterselie
 • olie om te bakken
 • zout

Zo maak je shakshuka:

Verhit in een hapjespan of een braadpan wat olie. Bak hierin de ui, paprika, peper en knoflook glazig. Doe dan de tomatenpuree er bij en laat deze een paar minuten meebakken om deze te ontzuren. Roer dan de sumak en de ras el hanout er door en bak nog heel even. Voeg de tomaten toe en laat het geheel een minuut of 10 pruttelen. Als de saus te dik dreigt te worden, doe er dan een scheut water bij om het iets te verdunnen. Laat dan de spinazie in de saus slinken, voeg de kikkererwten toe en laat goed heet worden.

Maak met een juslepel 4 kuiltjes in de saus. Breek voorzichtig in elk kuiltje een ei. Doe het deksel op de pan en pocheer de eieren tot het eiwit gestold is.

Bestrooi het gerecht rondom de gepocheerde eieren met wat verbrokkelde feta. Strooi daar wat peterselie overheen.

Serveer de shakshuka met Arabisch platbrood, pitabroodjes of Turks of Marokkaans brood en de Afrikaanse rock ‘n roll van Sharhabil Ahmed.

Dab: “Tof album. Eerste nummer vooral gruwelijk.”

Bron: https://lekkertafelen.nl/recepten/ontbijt-en-lunch/shakshuka/

Tekst gaat verder ondere de foto

Zijn werk beperkt zich niet tot Utrecht. Hij draaide onder andere in de Melkweg en Paradiso, maar ook op festivals als Lowlands, Pinkpop en het North Sea Jazz Festival. Hij is in die veertig jaar op zoveel plekken geweest dat er in eerste instantie niet meteen een avond is die er voor hem uitspringt.

Maar, na even nadenken, vertelt hij over een donderdagavond op Vlieland. Hij mocht in een bos muziek draaien tijdens festival Into the Great Wide Open. “Dat was gewoon fantastisch, zo vet!” Nog dagenlang werd hij op het eiland enthousiast nageroepen: ‘Hey dj!’. Trots zegt hij: “Er waren veel mensen die het enorm naar hun zin hebben gehad.”

“Ik ken die jongens en meiden al jaren en ze wilden graag komen spelen”

Op 20 mei viert hij zijn verjaardag en veertigjarige jubileum als dj met DABfest in dB’s. Hij speelde al langer met het idee om een festivalletje te organiseren, maar dit werd concreet  toen Dab door de online agenda van dB’s bladerde. “Op 20 mei was nog niks geprogrammeerd, dus ik bel Jeroen (Boekhorst, red.) op: ‘Heb jij nog een gaatje voor een feestje?’ Een lachende Jeroen: ‘Ja, boef.’ Ok, klap erop en gaan. Zo snel ging het.”

De bands en dj’s die komen optreden zijn allemaal vrienden en bekenden van Dab. “Ik ken die jongens en meiden al jaren en ze wilden graag komen spelen”, zegt hij. Bijvoorbeeld van de band Misselijk waar bandleden in spelen waarmee hij ooit samen de surfband The Riddlers vormde. Maar ook de Blue Grass Boogiemen. Dab met een knipoog: “Die behoeven geen introductie.” De afsluiter van de avond is Reggae Bomb, ook een feest dat hij al meer dan twintig jaar met veel plezier organiseert.

Hij kijkt ernaar uit om met al deze mensen zijn verjaardag en indrukwekkende loopbaan als dj te gaan vieren, maar hij heeft één zorg. Dab: “Ik hoop niet dat het een soort Project X wordt en mijn moeder niet meer naar binnen kan.”