Rapper en woordkunstenaar Gary ‘Duimalot’ Gravenbeek staat op 28 januari met zijn eerste headline show in EKKO. Dezelfde avond releaset hij zijn debuut EP Vriendendienst. Een speciale dag voor de Utrechter, die naast artiest ook danser en acteur is. "Ik heb er zin in, maar ben stiekem ook wel blij als het voorbij is. Ik ben er zo lang mee bezig geweest."

Focus op muziek

Multitalent Duimalot studeerde af van de Dansopleiding Utrecht en speelde in verschillende theaterstukken. Tijdens de pandemie viel alles stil en vond hij zijn weg terug naar het schrijven en het maken van muziek: dat waar hij naar eigen zeggen het beste in is. “Toen de pandemie begon was ik de voorstelling Trojan Wars aan het choreograferen en spelen bij Het Nationale Theater. Het moment dat we hoorden dat de voorstelling niet door kon gaan besloot ik me te gaan focussen op de muziek. Muziek is namelijk hetgeen wat me het gelukkigst maakt. Als ik met mijn zelfgeschreven teksten op het podium sta heb ik echt het realisatiemoment: ik ben hiervoor gemaakt. Daarom ben ik aan het begin van de pandemie met verschillende producers de studio in gedoken en gewoon heel erg veel gaan schrijven. Dat was nodig om die motor aan te krijgen.”

Het zijn van een artiest zat er al vroeg in bij Duimalot. “Vroeger maakte ik al best wel veel muziek. Vooral het knutselen met de Nederlandse taal heb ik altijd interessant gevonden, ik moest en zou gewoon nummers maken. Mijn basis en mijn hart ligt voornamelijk bij het freestylen. Ik hou er wel van om mezelf in het diepe te gooien en ik kan goed presteren onder druk.” Afgelopen jaar zette de rapper zichzelf al op de kaart tijdens de Popronde, waar hij werd verkozen als publieksfavoriet. “Ik mocht in zoveel steden spelen. Het was de uitgelezen kans om nieuw publiek naar me toe te trekken en ze kennis te laten maken met mijn muziek. Er was bij elke show wel iemand die de muziek voelde, maar het is de kunst om er voor te zorgen dat dat zo blijft.”

(tekst gaat verder onder de video)

De hiphopscene

Nu focust Duimalot zich volledig op de muziek en het zijn van een artiest. Zo hoopt hij ook zijn bereik te vergroten. “Op social media probeer ik mezelf echt neer te zetten als een artiest. Ik geloof dat als je maar hard genoeg roept dat je iets doet, je het voor elkaar krijgt. Het is nu gewoon echt mijn doel om het plaatje als artiest goed op papier te krijgen.”

Een ander doel van de rapper is het belang van de hiphopcultuur aankaarten. Hij wil mensen graag kennis laten maken met hiphop. “Ik vind dat we in Utrecht gruwelijk achterlopen wat betreft hiphopcultuur. De plekken die straatcultuur faciliteren zijn er te weinig, wat dat betreft doen andere steden het beter. Uiteindelijk kom je elkaar in de straatcultuur wereld wel ergens tegen, gelukkig. Er zijn namelijk best wel veel mensen bezig met straatcultuur, of het nu dansers, rappers of producers zijn. Maar iedereen blijft op zijn eigen veilige eilandje. Het voelt echt alsof er nog niet echt genoeg ruimte is voor hiphopcultuur in de stad.”

(tekst gaat verder onder de video)

Mijn nummers moeten dat gevoel oproepen dat je niet perse kan uitspreken. Ik wil mensen met mijn teksten laten geloven in zichzelf, zodat ze tevreden en opgelucht de zaal verlaten.

Duimalot

“De show in EKKO speel ik onder begeleiding van de band RADIOHOP uit Amsterdam. Een eigen headline show met een band is natuurlijk heel anders dan een kleine show met een tape, zoals tijdens Popronde. In plaats van negen nummers staan er nu ineens twintig nummers op de lijst. Ik speel overal wel een show met standaard elementen. Maar de show staat nooit helemaal vast. Er is wat dat betreft nog veel ruimte voor freestyle.”

Duimalot kijkt tijdens zijn optredens graag naar de reacties van het publiek. Zo stemt hij zijn show geheel op eigen wijze af op de mensen in de zaal. “Ik wil dat mensen helemaal kunnen opgaan in mijn muziek. Muziek is naar mijn mening de uitgelezen kans om alles even los te laten en dingen te voelen die je in het dagelijks leven misschien wegstopt. Mijn nummers moeten dat gevoel oproepen dat je niet perse kan uitspreken. Ik wil mensen met mijn teksten laten geloven in zichzelf, zodat ze tevreden en opgelucht de zaal verlaten.”

“Mijn debuut EP Vriendendienst komt dezelfde avond uit. Dat is voor mij ook een soort afsluiting van het project waar ik zo lang mee bezig ben geweest. Dat de EP dan eindelijk online staat en de show voorbij is, is een soort verademing voor me. Ik hoop ermee veel werk als artiest te kunnen krijgen in de toekomst. Mijn eerste festivalboeking is in ieder geval al wel binnen, namelijk op BAM! Festival in Hengelo. Ik hoop echt dat er nog veel meer komen.”

Discografie

Zicht (Single, 2021)
OPGEKRPT (Single, 2021)
Ik Ren (Single, 2022)
Freedom City ft. The Kid Salim (Single, 2022)
Southside ft. The Kid Salim (Single, 2022)
Vriendendienst (EP, 2023)

Te zien: Duimalot, zaterdag 28 januari 2023 @ EKKO