Je hebt ze vast wel al eens door de stad zien plakken: ronde, rood omlijnde stickers van verkeersborden met stinksokken. Door heel het land een unaniem symbool voor: Stukafest! Na twee jaar corona was het afgelopen donderdag weer zover. We mochten ons weer wagen aan de (Stukafest-eigen) grote verscheidenheid aan acts in ons eigen stadsie. Op één avond manoeuvreerden wij ons door drie rondes zelf uitgekozen optredens. Verspreid dwars door de stad laat Stukafest je artiesten en hun performances ervaren in de knusheid van een studentenhuis. Zo maak je kennis met nieuwe muziek, maar leer je ook je stad beter kennen. Deze editie gingen we langs bij Onkruid, Ilja Geelen en .multibeat.

Ronde 1: Onkruid

Als we, iets te vroeg, het studentenhuis van onze eerste ronde binnenlopen, is de soundcheck nog volop bezig. Hier gaat straks Onkruid beginnen. We worden verwelkomd met een speciaal Stukafest-IPA’tje en er druppelen steeds meer huisgenoten binnen in de keuken. Snel worden er nog wat noodles naar binnen gewerkt, jassen in een hoek gepleurd, een groepsfoto gemaakt en een discolampje in de lampenkap gedraaid. De afvalzak wordt nog snel vervangen en er heerst een onuitgesproken, vrolijke spanning. Langzaam lopen ook bezoekers binnen, die zich samen met de huisgenoten mengen tot een enthousiast publiek tussen het fornuis en de keukenkastjes. Stukafest kan beginnen. Een bewoner van het huis doet de aankondiging: “Een goedenavond iedereen en welkom in ons huis.”

Onkruid gaat vol energie van start. Voor het duo, bestaande uit Illés Plompen en Lauren Vorstenbosch (beiden onderdeel van Klokpack6ix), is het spelen in een krappe ruimte zoals thuiskomen. Eerder gekroond tot liefdesbaby van Spinvis en de Vengaboys zijn ze gewend om huisfeestjes plat te spelen. Vlak voor de show vertellen ze dat een kleine ruimte zoals die van vandaag hen helpt in het creëren van een sfeer waarin alles kan. Een sfeer waarin iedereen zich vrij voelt: mensen durven zich nèt wat meer te laten gaan in een kleine ruimte, zegt Lauren.

In fluorescerende skipakken en snelle zonnebrillen betreedt het duo hun podium, bestaande uit een huiselijk kleedje waarop de apparatuur is uitgestald. Eigenlijk is de gehele keuken hun podium, zo blijkt wanneer ze enthousiast aan hun set beginnen met het nummer ‘Om Me Heen’. Springend met de microfoon blijkt al snel: voor Onkruid bestaat er geen harde lijn tussen waar het podium is en het publiek. De rest van de set bevat een aantal nummers van hun nieuwst verschenen album Als een Bloemetje. Hoewel het publiek zich weifelend in een halve cirkel om het podiumkleed heen schaart, lukt het het duo uiteindelijk de meute aan het dansen te krijgen. Het is natuurlijk ook nog maar de eerste ronde en het speciale Stukafest-bier zit nog niet in het bloed.

Onkruid

Ronde 2: Ilja Geelen

Na een korte fietstocht richting Tuindorp haken we aan bij RE:set, een moderne dansvoorstelling door Ilja Geelen. Na haar verhuizing naar Marokko in 2021, merkte ze dat ze de realiteit waarin ze terechtkwam het best kon vertalen naar beweging. Het hielp haar te beschrijven wat ze ervoer. In haar voorstelling, begeleid door verschillende straatgeluiden uit zowel Marokko als Nederland, ontdekt en herontdekt ze welke ritmes er te horen zijn op de plek die ze nu haar thuis noemt. Het solostuk heeft ze samen met Nabil Dourgal en Xavier Geerman vormgegeven met de intieme setting van onder andere Stukafest in gedachten. Dit is te merken, want haar cirkelvormige ritmische bewegingen worden versterkt door het publiek dat zich op banken en stoelen in een kring om haar heen heeft genesteld. Er hangen kerstlampjes en er is zelfs sangria. Na het springen bij Onkruid voelt neerstrijken bij Ilja echt als een ‘reset’ en deint het publiek mee op de ritmes waarin ze iedereen meesleept.

Ilja Geelen

Ronde 3: .multibeat

“Dit wordt echt heel anders!” zijn de woorden van Boudewijn Pleij als hij hun Stukafest-optreden vergelijkt met recent werk in samenwerking met Manu van Kersbergen. We zijn ondertussen, na onze dansvoorstelling in ronde twee, een klein stukje verder gefietst en terecht gekomen in ons laatste restje van deze editie Stukafest. Boudewijn, toetsenist, legt nog een laatste hand aan computer en toetsen. De rest van de band, Aron Smit op drums en Thijs van Zutphen op bas, beklimt het kleed dat ook hier als podium dient. De gemoedelijke jazzy beats, het specialisme van de band, vullen al snel de woonkamer. Het voelt meteen alsof dit is waar woonkamers voor gemaakt zijn. De klanken doen denken aan lo-fi met een meer aanwezige drum en de band voert het publiek meteen mee naar een andere wereld. Staand onder vlaggetjes en ondergedompeld in muziek, geniet het publiek zichtbaar in het licht van kerstlampjes. De band zet zelfs een gloednieuw nummer in, ‘The Goose’, dat binnenkort uitkomt. Tussen de open haard en de magnetron beginnen steeds meer mensen te dansen. Compleet stilstaan is bij .multibeat haast onmogelijk. Langzaam beslaan de ruiten, er wordt op chips geknabbeld en niemand laat de sfeer verpesten. Ondanks dat de buren, zo vertelt de band, al twee keer hebben geklaagd. En zèlfs niet door het luide geroezemoes achterin de kamer. Ach, het is tenslotte ook de laatste ronde: al die Stukafest-biertjes doen wat met het volume van een mensenstem. 

.multibeat

We eindigen de avond in EKKO, waar de enige echte Stukafest-afterparty plaatsvindt. Stukanacht komt ietwat traag op gang, maar naarmate meer Stukafest-gangers het pand betreden wordt de sfeer steeds uitbundiger. Afwisselend draaien Rowsu, Druiprek, puurvuur & o. thys en COW Shift Z en de vloer vult zich met een groeiende dansende menigte. Dus, wanneer is het weer Stukafest?

Gezien: Stukafest, donderdag 16 februari 2023 @ Utrecht