Vic Willems bracht eerder dit jaar zijn tweede album uit. Hoe kijkt hij terug op het afgelopen jaar en wat zijn de hoogte- en dieptepunten van de Utrechtse singer-songwriter?

De Utrechtse singer-songwriter Vic Willems bracht eerder dit jaar zijn tweede album Wachten tot het fout gaat uit. Op het album staat een gelijknamige track, die ingaat op het onheil in de wereld en hoe hij daar het liefste mee om wil gaan. We blikken samen met hem terug op het afgelopen jaar en vroegen hem naar zijn hoogte- en dieptepunten.

Op 'Wachten tot het fout gaat' bespreekt de zanger de ongelijkheid in de wereld en laat hij het populisme en fascisme aan bod komen, maar ook gaat hij in op hoe hij hier zelf mee om gaat. De zinnen "zo lang het nog niet bij me op de stoep staat, doe ik alsof het goed gaat’ geven weer hoe hij vanuit een zelfbeschermingsinstinct zich eigenlijk het liefst in zijn eigen wereldje wil bevinden, waarin hij liever niet te maken krijgt met het leed in de wereld.

Dit was goed te zien na de uitslag van de verkiezingen, waarvan de uitslag voor de muziek- en cultuursector niet was waar ze op hadden gehoopt. “De avond dat de exitpolls naar buiten kwamen merkte ik dat het voor al mijn vrienden echt als een schok kwam, terwijl ik er nog helemaal niet klaar voor was. Eigenlijk wilde ik het mentaal nog even uitstellen, ik wilde er wel mee dealen, maar het liefst gewoon morgen, of later deze week”, vertelt Vic.

De uitslag zou er voor kunnen zorgen dat de cultuursector geen subsidies meer krijgt. Dit betekent voor artiesten als Vic dat ze meer moeten gaan werken buiten hun werk als muzikant of crowdfundings moeten starten. “Er staat heel kort in het partijprogramma dat alle cultuursubsidies worden afgeschaft, maar ik begrijp dat ook niet, PVV stemmers houden toch ook van kunst en entertainment? Als het stoppen van subsidies doorgaat, is dat voor mij en de hele muzieksector problematisch, maar ik heb in tegenstelling tot sommige minderheidsgroepen in Nederland niet de vrees dat mijn bestaansrecht en vrijheid direct aangetast worden. Deze mensen worden veel erger getroffen dan ik”, aldus Vic.

Buiten de tegenvallende verkiezingsuitslag was 2023 het jaar van Vic’s nieuwe album, wat voor hem een hoogtepunt was. Ook is hij veel met zijn eigen proces bezig geweest. “Ik denk dat ik op een bepaalde manier meer rust heb gevonden, vooral mentaal. Dat is iets dat ik wel graag mee zou willen nemen naar komend jaar”, vertelt hij. Een ander hoogtepunt was zijn nieuwe band, waarmee hij vanaf dit jaar speelde. “Het was een grote verandering, maar wel enorm leuk. Vanaf april ben ik veel bezig geweest met mijn album, dat in mei uitkwam, maar daarna ook veel met het spelen van shows.” Zo was hij al eerder te zien in de Tolhuistuin in Amsterdam en in TivoliVredenburg.

Maar tegelijk zijn er ook dingen die hij liever in 2023 achterlaat, zoals zijn soms iets te eigenwijze houding. “Ik probeer iets minder stug te worden en iets minder eigenwijs. In zekere mate is eigenwijs zijn niet erg, het kan zelfs heel belangrijk zijn, maar ik heb wel gemerkt dat ik in de weerstand kan schieten bij sommige dingen en heel erg vastklamp aan mijn eigen denkbeelden en dat zou ik wel graag minder doen. Dat proces is al aan de gang dit jaar, maar ik zou dat wel graag door willen zetten. Die twee processen van mentale rust en minder eigenwijs zijn, zorgen wel dat ik daar mijn handen aan vol heb voor komend jaar.”

Ook in 2024 blijft Vic niet stilzitten, ondanks de onzekerheid van de afgelopen verkiezingen. Er ligt zelfs al een album klaar dat in 2024 verschijnt, dat gaat over loslaten en het wel of niet hebben van controle. Wanneer het album precies te beluisteren is, weet hij nog niet.