Ongeveer dertig stoelen staan er klaar in platenzaak De Groeverij te Houten op deze zaterdagavond rond 20.30 uur. Maar hé, support act The Wrong Reasons kan de albumrelease show van het nieuwe The World of Dust album Gaman nog niet openen! Er missen nog drie mensen en wat blijkt: er mist ook een extra stoel. “Tsjah, dat betekent of dat The World of Dust razend populair is, of wij hebben het gewoon slecht geregeld” , grapt mede-eigenaar Johan. Uiteindelijk wachten we toch niet en beginnen we gewoon. Terwijl buiten de regen steeds harder plenst…

Dat De Groeverij, gerund door Johan en Patrick, geen gewone platenzaak is blijkt al uit de huiskamer-achtige inrichting. Naast een winkel voor nieuw- en tweedehands vinyl is het tevens ook koffiebar. Op de evenementenkalender zien we vervolgens schaakmiddagen, dineravondjes met muziek en steeds terugkomende podcasts, die een optreden of interview kunnen bevatten, maar ook gezellige praatjes over specifieke genres of onderwerpen. En dus ook zo af en toe een liveshow. Uit de korte intro van Johan blijkt de passie voor muziek, zijn zaak, maar ook de waardering voor Stefan Breuer aka The World of Dust, die hier al voor de tweede keer komt spelen.

Als The Wrong Reasons, bestaande uit Roel Jorna en Jeroen Pelgrom van onder andere The Gasoline Brothers en Pondertone, dan eindelijk aan hun set beginnen horen we vrolijke rammelpop die herinnert aan bijvoorbeeld The Posies. Centraal staan catchy melodietjes en vooral goed op elkaar afgestemde meerstemmige zangpartijen.

The Wrong Reasons

Dan toch echt de hoofdprogrammering van deze avond, de album releaseshow van Gaman. Een album dat zich sterk onderscheidt door netter en voller geproduceerd te klinken dan zijn voorgangers. Minder minimale lo-fi slaapkamerpop, meer rijk gearrangeerde folk met ruimte voor zeer bijzondere instrumentale invulling en backing vocals, in tegensteling tot het minimalisme van enkel zijn toetsen en gitaarspel die de hem normaal begeleiden. De meeste van die extra instrumenten speelt Breuer zelf, maar hij aarzelde ook niet om een fiks aantal van zijn familieleden en (muzikale) vrienden uit te nodigen, waarvan eigenlijk te veel om op te noemen. Instrumenten als gong, zingende zaag of harp kom je niet elke dag tegen bij muziek als deze.

Breuer heeft zich voor Gaman steeds sterk laten beïnvloedden door de tijdsgeest van de opnames, van corona tot aan zijn reis door Japan met Thijs Kuijken (I am Oak). Over de reis is bijvoorbeeld te horen in ‘Parable’: je telefoon is kapot, buiten raast een heftige storm waardoor de vlucht naar huis is gecanceld. Op de receptie van het hotel zitten geen mensen, maar enkel robots om je te bedienen. De eenzaamheid verwoordt zich in het lied. Breuers liefde voor visuele collages maken is al jaren zijn trots en heeft ook nu weer een prominente plek gekregen op het album. ‘Serapeum’ werd tegelijk geschreven met het maken van deze collage (in de binnenhoes) en is sterk geïnspireerd  door het verleden, zoals beschreven in het boek ‘Raadselachtige Vondsten uit het Verleden’.

Stefan Breuer aka The World of Dust

Tussen de tracks door ontpopt Breuer zich dan ook tot een ware verhalenverteller, met verschillende attributen (boeken, foto’s, collages) om zo de songs meer context te geven. Soms met humor, dan weer intiem en oprecht. Wat muzikaal vooral opvalt aan de show is dat er weer wordt terug gegrepen naar het gebruikelijke minimalisme van The World Of Dust. Een akoestische gitaar, toetsen en zang. Op backing tracks laat Breuer de vele achtergrondvocalen horen die het album rijk is, maar alle extra instrumenten worden live verder weggelaten. Dan valt des te meer op dat ook in al zijn kaalheid de songs nog steeds overeind staan. Een uur lang switcht hij praten en songs, serene rust, humor en oprechte emotie. Het publiek wil alleen maar stil zijn en luisteren. Prachtige show!

Gezien: albumrelease show Gaman met The Wrong Reasons en The World of Dust, zaterdag 17 september 2022 @ De Groeverij, Houten