De Utrechtse Laura Sjin maakt dromerige bedroom pop. Haar derde EP, dingen die toch wel gaan gebeuren, gaat over twijfelen, accepteren, en leven. In Fluor in Amersfoort presenteerde ze vrijdag 17 september deze nieuwe EP.

Na in 2018 haar debuut-EP Als ik droom uitgebracht te hebben, won de afgestudeerde van de Herman Brood Academie de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland en reisde ze het land rond met de Popronde. In 2021 volgde EP ‘of ik jou nog mis’, waarna ze onder andere bij 3voor12 Radio speelde. De derde EP van Laura Sjin, ‘dingen die toch wel gaan gebeuren’, kwam op 9 september uit en presenteerde ze vrijdag in Fluor in Amersfoort. Daar speelde ze onder andere de vijf liedjes van deze EP voor vrienden en familie, maar ook voor de driekoppige Duitse fanclub die haar muziek via YouTube kent. Bij de merchtafel kan het publiek ansichtkaarten en stickers kopen, op de bartafels zijn de lyrics van de liedjes van haar EP geplakt, en haar vrienden lopen rond om vragen voor Laura te verzamelen in een vragenpot. Op de vraag wat haar inspireerde om dit album te maken antwoordt ze tussen de liedjes door “ik kan niet over iets ander schrijven dan mijn eigen leven en mijn eigen ervaringen en gevoelens. Anders moet je me maar appen, als je nog vragen hebt”.

In haar muziek combineert Laura Sjin oprechte, eerlijke, en mooie teksten met een melancholische en dromerige producties. Waar haar eerste EP nog erg americana klonk, hebben haar tweede en derde EP een hele andere sound. Op ‘of ik jou nog mis’, uitgekomen in 2021, werkte Sjin samen met singer-songwriter en producer Benny Sings die haar demo’s perfect aanvulde. In plaats van in de studio met haar band, nam ze haar tweede EP grotendeels op in haar slaapkamer. “Ik heb thuis best veel opgenomen en het half zelf geproduceerd. Benny Sings had een heel fris perspectief op produceren. Ik dacht dan veel te ingewikkeld en dan zei hij “dit moet je gewoon zelf doen”. Misschien gaf dat wel het laatste zetje om het ook helemaal zelf te doen,” vertelt Sjin aan de telefoon. Want op ‘dingen die toch wel gaan gebeuren’ heeft ze twee van de vijf nummers zelf geproduceerd, de andere drie in verschillende samenwerkingen met andere producers waaronder Launchable Socks, die ook de support act van de show was. “Ik werkte mijn nummers zelf al redelijk ver uit. Vaak begin ik met gitaar als ik schrijf en bouw ik het later uit op m’n laptop. Ik dacht vaak, als ik het zelf heb gemaakt, is het nog niet af.” Tot nu, dus. En, zo vertelt ook ze tijdens de show, zijn ‘nachtmerrie’ en ‘voor ons bedoeld’ toch haar favoriete nummers van de EP omdat ze die zelf gemaakt en geproduceerd heeft.

De vijf liedjes op ‘dingen die toch wel gaan gebeuren’ zijn kwetsbaar en eerlijk, maar ook uitbundig en dansbaar. We horen Sjin’s karakteristieke gitaar, beats, synths, en percussie. In de productie krijgt ze het voor elkaar om de kwetsbare eenvoud van haar eerdere werk te behouden, terwijl ze op precies de goede momenten uitbouwt naar een bijna poppy gevoel met onderliggende beat. Net als op de EP bouwt ‘(dat ik het) ook zo (zie)’ live na een vibey bridge uit naar een uitbundige versie van het refrein, waarna je in het outro toch weer hoort waar het voor haar mee begint: op gitaar.

In haar muziek neemt Laura Sjin je mee in haar relaties, haar twijfels en haar gedachten. Op sommige momenten weet je precies wat ze doormaakt, op andere momenten houdt ze het bewust abstracter. ‘dingen die toch wel gaan gebeuren’ gaat over loslaten van de dingen waar we toch niets aan kunnen doen. “De titel van de EP is een zin uit een van de nummers, maar heb ik ook gekozen omdat het bij alle nummers past. Ik heb soms ook moeite met loslaten, dus het is ook een reminder aan mezelf. Eigenlijk kwam de titel achteraf in alles terug.” Live klinkt de zin ‘ik kan me niet langer verzetten tegen dingen die toch wel gaan gebeuren’ uit ‘zonder jou’ ook extra overtuigend.

Hoewel haar muziek vaak bedroom pop wordt genoemd, wil Sjin zich niet limiteren tot die slaapkamer. “De sounds van bedroom pop vind ik heel vet, omdat het niet super gepolijst is. Maar ik wil wel de uitdaging aangaan om ook te gaan schrijven met anderen. Ik heb wel vaak de neiging om in m’n eentje te zitten en het zelf te doen.” Dat schrijven begon voor haar toen ze ‘Love Story’ van Taylor Swift op de radio hoorde en helemaal opging in Swifts manier van verhalen vertellen. Tijdens haar releaseshow speelde Sjin dan ook een eigen, Nederlandstalige versie van dit nummer want, zo zei ze, “love Taylor Swift”. Naast deze cover en een aantal oudere nummers speelde Laura Sjin natuurlijk alle vijf liedjes van haar EP. Net als op de EP weet ze live moeiteloos te schakelen tussen kwetsbaar en klein en vibey en groots. Een ontzettend leuke releaseshow, die enthousiast maakt over wat er voor Laura Sjin nog komen gaat.

Gezien: Laura Sjin & Launchable Socks, zaterdag 17 september 2022 in Fluor Amersfoort.