Het is weer bijna tijd voor de Popronde: ‘s lands grootste reizende muziekcircus strijkt deze week neer in de Domstad. Donderdag 20 oktober zijn de Utrechtse poppodia rijkelijk bezaaid met de meest veelbelovende acts uit de Nederlandse muziekscene. Maar liefst 49 artiesten zullen er verspreid over de stad te bewonderen zijn. Maar waar begin je met zo’n karrevracht aan talent? We helpen je op weg met een aantal tips.

Shaemless

Waar: EKKO
Wanneer: 23:30 uur

Postpunk is hot. Massaal springen muziekliefhebbers op de propvolle postpunktrein die op topsnelheid door het Nederlandse poplandschap dendert. Overal schieten jonge bandjes als paddestoelen uit de grond, ellebogend voor een plekje op het podium. Toch kun je het Nijmeegse Shaemless moeilijk verwijten een hypeband te zijn. Hun eerste werk stamt namelijk al uit 2016, toen de huidige revival van de postpunkrevival nog in de kinderschoenen stond. Na een handvol EP’s lanceerden de vier jeugdvrienden dit jaar hun debuutalbum SUUZ. Op deze plaat serveert Shaemless postpunk volgens beproefd recept: koortsig en galmend, met hoekige, tierende praatzang. Tel hierbij de orkaan van energie waarmee de band (het liefst zonder shirt) over het podium raast op, en je bent verzekerd van een vermakelijk uurtje. Liefhebber van bands als Fontaines D.C. en Shame? Neem de postpunktrein naar de EKKO en laat Shaemless je door elkaar schudden. Je zult er geen spijt van krijgen.

Huub Prins

Waar: TivoliVredenburg
Wanneer: 21:45 uur

Weet je wat nog meer hot is? Nederpop! En al helemaal het soort nederpop dat ons doet terugverlangen naar lang vervlogen tijden. Laat dat nou precies het hoofdingrediënt zijn van de muziek van Huub Prins: het flamboyante alter ego van Elias Elgersma. Doet deze naam een belletje rinkelen? Dat is goed mogelijk. Elgersma verdiende zijn strepen namelijk door met zijn bands The Homesick en Yuko Yuko de Dokkumse muziekscene eigenhandig op de kaart te zetten. De tegenwoordig vanuit Groningen opererende excentriekeling vond het tijd voor iets nieuws, dus besloot hij om zijn innerlijke Spinvis op te duikelen en deze in een goed zittend, zwartleren eightiesjasje te hullen. Om kwart voor tien staat Huub Prins klaar om het 3voor12-podium terug in de tijd te werpen. Verwacht poëtische, raadselachtige teksten, onder begeleiding van pompende drummachines en tintelende retrosynths.

 

CHARLOT

Waar: De Helling
Wanneer: 22:45 uur

CHARLOT is geen onbekend gezicht in Utrecht. Als supportact van Nederpopsensatie Froukje liet de Utrechtse band TivoliVredenburg eerder dit jaar al kennismaken met hun melancholische indiepopgeluid. In januari bracht CHARLOT de debuut-EP Darker Than The Moon uit: een vijftal bezwerende, soms groot aangezette songs over verdriet en romantiek. Bij het opnemen van deze plaat zat niet zomaar iemand achter de knoppen: namelijk niemand minder dan Jacob de Water, producer van Eefje de Visser. De vergelijking tussen beide acts is dus snel gemaakt. Bewapend met gevoelige strijkersarrangementen, kabbelende synthesizers en de kristalheldere stem van frontvrouw Lotte Mulder zal CHARLOT een poging doen om alle harten in de Helling te veroveren. Zwijmelen geblazen dus.

Wasted Youth Club

Waar: Café Hofman
Wanneer: 23:00 uur

Wie wil voelen dat ‘ie leeft, moet om elf uur in Café Hofman staan. Daar speelt namelijk de Arnhemse sloopmachine Wasted Youth Club. Deze vier jongemannen hebben pas een handvol concerten achter hun naam, en beheersen hun instrumenten nét goed genoeg om een show bij elkaar te raggen die het Janskerkhof zal doen beven. De formule? Puntige, explosieve garagerock met een hoog stuitergehalte, vette riffs en kroegzang die een beetje doet denken aan Franz Ferdinand met een kwade dronk. Onze voorspelling: honderd procent kans op storm, met mogelijk plaatselijke regenbuien van bier, spuug en zweet. Bijzijn is meemaken!

 

Just Big Hills

Waar: Koffie Leute Brauhaus
Wanneer: 20:00 uur

De kans is groot dat je nog nooit van Just Big Hills hebt gehoord, en dat is eigenlijk best vreemd. De producer kan namelijk rekenen op miljoenen streams op Spotify. Hoe? Maak kennis met de ongekende macht van het Spotify-algoritme. Als totaal onbekende artiest zie je je song verschijnen in een aantal vooraanstaande sfeerafspeellijsten met namen als ‘Tender’ of ‘Brain Food’ en bam! Plotsklaps ben je de soundtrack van miljoenen studeersessies of autoritten. Zo kan het zomaar gebeuren dat een jonge muziekstudent uit Arnhem luisterend naar de naam David Berman, alias Just Big Hills, opeens de achtergrondmuziek verzorgt in koffietentjes over de hele wereld. De ironie wil dat Just Big Hills ook tijdens de Popronde weer te horen is in een koffietent (Koffie Leute). Hier brengt hij zijn weemoedige mix van elektronica en triphop ten gehore in de vorm van een onemanshow. Zonder band, alleen een gitaar om zijn hals en een synthesizer onder zijn vingers. De muzikale landschappen die Just Big Hills over zijn knisperende triphopbeats heen schildert zijn het beluisteren meer dan waard. Niks achtergrondmuziek.