Drie nieuwkomers en twee oudgedienden stonden donderdagavond 29 september in de startblokken om zich aan een uitverkocht dB’s van hun beste kant te laten zien. En dat lukte. Het publiek werd getrakteerd op vijf sterke shows. De avond in vogelvlucht.

Openingsact FIEP mag er misschien uitzien als je typische indiebandje (fluoriserend oranje beenwarmer om de rechterarm, fanatiek bestickerde gitaar die doet denken aan een vriendenboekje), zo klinken ze allesbehalve. In een klein halfuur tijd laat de band een veelheid aan gezichten zien. FIEP is niet voor één gat te vangen. Nee, FIEP is eigenlijk überhaupt niet te vangen. FIEP rockt, ontregelt en maakt constant schijnbewegingen. Moeiteloos manoeuvreert de formatie zich van vrolijke indiepopliedjes met verdronken gitaren, via koortsige experimentele intermezzo’s naar felle postpunk en weer terug. Vol zelfvertrouwen en flair schudt FIEP dB’s wakker. We kunnen beginnen.

De Utrechtse singer-songwriter FENNE warmt het buitenpodium op. Vrij letterlijk, want het is fris in de tent. Gelukkig leent haar hartverwarmende folkpop met een aangenaam jazzy randje zich perfect voor een koele herfstavond. Kristalheldere, Fleet Foxes-achtige samenzang wordt door de gitarist ter plaatse aangekleed met sfeervolle, fonkelende gitaarpartijen. En als dat nog niet genoeg is, perst de beste man ook nog een prachtige solo uit z’n bevroren vingers. Ander hoogtepunt: een heuse scat-battle (!) tussen Fenne en één van haar achtergrondzangeressen. Aan de vooravond van een reeks Popronde-concerten laat FENNE met deze goed verzorgde show zien dat ze er klaar voor is. Niemand heeft het in ieder geval meer koud.

Robin Kester is terug op het oude nest. Na even rekenen constateert ze dat ze vier jaar geleden voor het laatst op dit podium stond. En in die vier jaar is er het een en ander veranderd: haar band heeft de nodige transformaties doorgemaakt, net als haar sound. Breekbare, akoestische folksongs werden ingeruild voor sfeervolle, soms duistere indiepop met een glansrol voor de synthesizer. Met hun ingetogen grooves en synthdekens betoveren Kester en co de zaal, en bouwen ze langzaam op naar een wilde instrumentale climax met loeiende synthesizers en een hypnotiserende beat. Er wordt gedanst. Fijn dat ze er weer is.

Tien minuten. Zo lang duurt het nog voordat de buitenvergunning van dB’s verloopt, maar nachtambassadeur Terence Goodmann en zijn band lijken geen haast te hebben. Zij staan nog op hun dooie gemakje te soundchecken. Peukie in de mondhoek, glimlach op het gezicht. Maar als de gitaren eenmaal gestemd zijn en de panterprintjasjes aangetrokken, geeft de gloednieuwe formatie het publiek in de volgelopen tent precies wat ze willen: een feestje. Vanaf de eerste noot laat Goodmann de tent uit z’n hand eten. De rasentertainer draait pirouettes en laat het publiek luidkeels ‘UUU’ roepen, terwijl ze gretig dansen op zijn sexy discobeats en catchy refreintjes. Wanneer het publiek eenmaal tot optimale extase gebracht is, duikt Goodmann er als kers op de taart nog even middenin. Crowdsurfend maakt hij een triomftocht door de enthousiaste menigte. En verdiend ook. Een show waar je ‘UUU’ tegen zegt.

Het venijn zit hem deze avond, zoals wel vaker, in de staart. Queen’s Pleasure heeft er namelijk zin in, en trakteert de zaal op een portie vuige garagerock op het scherpst van de snede. Met hun herkenbaar felle, melodieuze en oerbritse geluid pakken de in mod suits gehulde Amsterdammers het publiek bij de strot, om ze na de laatste noot pas weer los te laten. Frontman Jurre Otto spuugt de ijzersterke songs volgens Gallagheriaanse traditie de zaal in: kromgebogen over de microfoonstandaard, handen op de rug, blik op bloeddorstig. De Club 3voor12 Utrecht-alumni zetten een show neer vol energie. Deze bereikt haar hoogtepunt tegen het einde van het concert: wanneer de jasjes allang uitgetrokken zijn en de doffe drums van afsluiter ‘Sitter’ worden ingezet. De band stuitert over het podium en de energie slaat over in, jawel, een moshpit. Queen’s Pleasure toont zich een waardige afsluiter en laat de zaal smeulend achter.

Gezien: FIEP, FENNE, Robin Kester, Terence Goodmann en Queen’s Pleasure tijdens Club 3voor12 Utrecht, donderdag 29 september 2022 @ dB’s, Utrecht