Eind februari brachten Jordi van Achthoven en Micha Heyboer, beter bekend als Tinlicker, hun album In Another Lifetime uit. Na This Is Not Our Universe is dit het tweede gezamenlijke album van het Utrechtse duo, dat sinds 2014 samen warme, melodieuze elektronische muziek maakt. Op 1 april gaat de tour van start, maar niet zoals we van ze gewend zijn. Ze zijn namelijk toe aan iets nieuws. En dat begint op een bijzondere plek.

Ruim twee jaar geleden zaten van Achthoven en Heyboer middenin de tour van hun eerste gezamenlijke album This is not our Universe. Daar werd door de uitbraak van het coronavirus abrupt een einde aan gemaakt. “Dat was heel gek. We zaten in een lekkere flow en opeens is dat over”, weet Heyboer nog goed. Het duurde toen even voordat ze konden nadenken over iets nieuws, maar na verloop van tijd werd de knop omgezet en gingen de twee weer muziek maken.

Stilte
De eerste stapjes van het album werden gezet in de slaapkamer, gehuld in een badjas en op kilometers afstand van elkaar. “Door de strenge lockdownregels mochten we niet bij elkaar komen. We maakten individueel van elkaar liedjes en stuurden dat dan naar elkaar op”, vertelt Heyboer over die tijd. Van Achthoven herinnert zich van die periode vooral nog de stilte om zijn huis heen: “Ik woon in een omgeving waar het door de drukke stadsring en overkomende vliegtuigen normaal gesproken nooit stil is, maar toen dus wel. Het was zo stil dat je allerlei andere geluiden kon horen. Die geluiden heb ik opgenomen met mijn soundrecorder en zitten overal in het album verwerkt. Luister je bijvoorbeeld naar de intro van ‘Rebirth’, dan hoor je de vogels in mijn achtertuin fluiten”. Het typeert de creativiteit van de twee.

Jordi van Achthoven

Emoties
Muziek maken in een badjas tussen de fluitende vogels klinkt haast idyllisch, hoewel dat ook een schaduwkant had. Heyboer blikt daarop terug: “Die mooie momenten van rust werden afgewisseld met gedachten van ‘fucking hell, hebben wij nog wel toekomst als muzikant?’”. Van Achthoven beaamt dat: “Het ging in de coronacrisis nooit over artiesten. Dat is heftig, die onzekerheid. Al was er gelukkig af en toe nog wel hoop, en hoop doet leven”. Een wirwar aan emoties dus, en dat vertaalt zich ook terug in het album. 

De plaat, overigens uitgebracht onder het label Anjunadeep, wordt langzaam en mysterieus afgetrapt met ‘Mesmerized’, maar al na anderhalve minuut worden de teugels aangetrokken met de eerste tempoversnelling. Meteen daarna volgt ‘Be here and now’, waarop de haast sprookjesachtige vocalen van Nathan Nicholson (zanger van The Boxer Rebellion red.) je erop wijzen om in het hier en nu te leven. Verderop in het album wisselen vrolijke nummers als ‘Just To Hear You Say’ zich af met wat zwaardere tracks. Luister je bijvoorbeeld naar de tekst van Jamie Irrepressible op ‘You Take My Hand’, dan is het melancholiek wat de klok slaat. Ongeacht het sentiment, zijn de platen echter eigenlijk allemaal dansbaar. Wat te denken van ‘Xanadu’ bijvoorbeeld, dat niet zou misstaan op een dampend technofeest? Er zit dus echt van alles in, waardoor je steeds weer iets nieuws ontdekt. Aan het einde van het album gloort er weer hoop aan de horizon met ‘I Am Free’ en ‘Rebirth’. (Vergeet bij die laatste niet te luisteren naar de vogeltjes uit de achtertuin van Van Achthoven!)

Micha Heyboer

Inspiratie
Dat de ontstane situaties uit de coronaperiode een belangrijke inspiratiebron was voor de twee is dus wel duidelijk. Maar behalve daaruit, haalden ze ook veel inspiratie uit een tripje naar Terschelling dat ze vorig jaar mei maakten. “Het plan was eigenlijk om daarnaartoe te gaan om het album af te maken. Uiteindelijk hebben we daar echter toch nog drie nieuwe nummers gemaakt die het album hebben gehaald” kijkt van Achthoven tevreden terug. Wat maakte dat die week zo productief was? Heyboer weet het wel: “Je hoeft daar even aan niks anders te denken dan aan muziek. We hadden alleen elkaar, een pinpas en wat instrumenten”. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Na die week op het Waddeneiland duurde het niet lang meer voordat het album gemixt en gemasterd kon worden. 

Tour met live shows
Met de kersverse plaat onder de arm gaan van Achthoven en Heyboer op tour. En het tourschema is niet mis, met bijvoorbeeld een paar dagen Australië en een tripje naar Las Vegas voor EDC (Electric Daisy Carnival). En dan staan ze ook nog twee dagen geprogrammeerd op de mainstage van Tomorrowland. Over de vraag waar ze het meest naar uitkijken hoeven ze niet lang na te denken. “1 april, absoluut”, zegt van Achthoven stellig. “Ook omdat het de start is van dit nieuwe project”, vult Heyboer aan.

Het nieuwe project waar Heyboer het over heeft is een live show. Iets wat een groot verschil is met een dj-set. Van Achthoven legt dat uit: “In een dj-set draaien we nummers van onszelf, maar in een live show spelen we daadwerkelijk stukken van onze muziek”. Een bewuste keuze, want ze zijn toe aan iets nieuws, iets anders. En ze zien het als een logische nieuwe stap, die van Achthoven toelicht: “We draaien allebei al meer dan twintig jaar. Dat kunnen we inmiddels letterlijk geblinddoekt met twee vingers in de neus. En als je samen draait, zijn er momenten dat je niks kunt doen. Daarentegen is er tijdens een live show altijd iets te doen”.

Uitverkochte Ronda
Tot nu toe bevalt de nieuwe vorm van optreden uitstekend, zelfs bijna meditatief. Al brengt het ook de nodige spanning met zich mee. Dat hebben ze wel gemerkt tijdens hun show in de Melkweg vorig jaar: “We zijn tijdens die show echt stuk gegaan van de nervositeit. Ik denk dat we allebei 3 onderbroeken hebben versleten”, lacht Heyboer. De twee zoeken de spanning dus bewust op en zien dat júíst als een uitdaging. Overigens doen ze het niet alleen voor zichzelf, maar ook voor hun publiek. “Op deze nieuwe manier van optreden willen we echt een ervaring overbrengen. Daarom werken we bijvoorbeeld ook samen met Michiel Knoop, die de lichten doet. De muziek, de lichten en wat onverwachte elementen; dat alles samen vormt een Tinlicker show”. En voor de gelukkigen met een kaartje is die show dus op 1 april te zien in een stijf uitverkochte Ronda. Daar is het duo maar wat trots op: “Dit is wel echt een mijlpaal voor ons om zo’n mooie zaal uit te verkopen in je eigen stad. Lekker op het fietsje naar huis”, sluiten ze af met een glimlach van oor tot oor.

Tinlicker show meemaken? De show in TivoliVredenburg op 1 april 2022 is helaas uitverkocht, maar er zijn nog kaarten beschikbaar voor Poppodium 013 (9 april) en De Melkweg (6 mei).

Benieuwd naar hoe zo’n live show van Tinlicker er uitziet? Check dan onderstaande video, toen het duo drie tracks van het album live ten gehore brachten bij 3voor12 Radio.