Het Utrechtse boekingskantoor Treetop Agency van initiatiefnemer Simeon Pranger en compagnon Angelo Pertijs bestaat deze zomer 7,5 jaar. Met uiteenlopende genres en artiesten uit negentien landen is een indrukwekkend internationaal roster het resultaat. Reden voor een feestelijke bekroning. In samenwerking met TivoliVredenburg wordt het Treetop Festival gevierd op 13 augustus in Cloud Nine en Club Nine. En wij geven kaarten weg! We gingen met Simeon in gesprek om terug te blikken op de afgelopen jaren en vooruit te kijken naar het festival.

I like your spirit

Simeon neemt ons mee naar het moment dat Treetop Agency van de grond kwam. Hij studeerde Kunst en Economie aan de HKU en zat op dat moment in zijn tweede jaar. “Zoals vele studenten begon ik in mijn eerste jaar met het helpen van wat lokale bandjes die niemand kende. En niemand kende mij. Je denkt dan dat je aan het boeken bent, maar eigenlijk is het een kroegentocht,” grapt hij. Op Sziget in 2014 zag hij singer-songwriter Thomas Oliver, waar hij groot bewonderaar van was. Wat begon met een missie om muziek te kopen, werd uiteindelijk een bedrijf. “Festivalgangers op Sziget gaan echt helemaal gek. Ze verkopen niks wat niet veilig is om mee te gooien. Dus je hebt alleen maar shirts en petjes. Maar ik wilde muziek,” vertelt Simeon. Hij ging naar een stagehand, zocht de manager op en blufte dat hij boeker was. Een maand later werd hij gebeld met de verrassende uitkomst dat ze wisten dat hij géén boeker was, maar dat ze van zijn spirit hielden. “Ze gaven me een week om te laten zien wat ik in mijn mars had en dit resulteerde in een uiteindelijke samenwerking. Administratief ging dit niet zo gemakkelijk. Ik was nog maar twintig jaar en bovendien bezig met mijn studie. Ik moest dus een bedrijf gaan opzetten.” En zo geschiedde.

Treetop Records

Wat Treetop Agency bij uitstek zo interessant maakt is dat ze drie dingen combineren: management, boekingen en een label. De combinatie van management en boekingen zien we vaker, maar die met een label veel minder. “Verveling is een groot woord, maar het label is voornamelijk ontstaan uit het feit dat ik niet zo goed kon stilzitten tijdens de pandemie”, zo bekent Simeon. Hij heeft een aantal jaar regelmatig met een label het kantoor gedeeld waardoor hij kon meekijken. “En toen was er de Utrechtse band Classic Water met een nieuwe plaat. We keken rond voor een label, maar konden niemand vinden die dat risico op zich wilde nemen. Dus ik dacht: dan ga ik het toch gewoon zelf doen.” Deze stap leidde tot veel nieuwe connecties en uiteindelijk tot releases en PR-services onder de noemer Treetop Records. “Het idee erachter is dat ik een tussenstap biedt die voor de artiesten betaalbaar blijft en mij wat extra inkomsten opbrengt, nu de live kant nog steeds wat onzeker is. De extra promotie helpt daarnaast de artiesten ook live weer verder. Maar de focus ligt voor mij toch echt op de boekingen”, benadrukt Simeon.

Terugblikken

“Als je terugkijkt is er veel gebeurd, terwijl het aan het begin eigenlijk alleen maar nattevingerwerk was”, geeft hij zachtjes toe. “Maar gaandeweg leer je dat iedereen in de industrie maar gewoon aan het doen is waarvan zij denken dat dit het juiste is.” Door de samenwerking met artiesten uit negentien verschillende landen zijn de hoogtepunten erg gevarieerd. “Of dit nou een uitverkocht Concertgebouw is met Salvador Sobral of een zweterige Cinetol met Bony Macaroni. Het gaat zoveel kanten op en dat maakt het juist zo leuk,” vertelt hij enthousiast. Daarnaast wordt Simeon steeds vaker voor internationale conferenties uitgenodigd om panels te doen. Hiermee worden deuren geopend om meer van de wereld te zien. “Maar waar ik vooral enthousiast over ben is dat we met vrijwel alle artiesten een goede communicatie hebben gehouden over de afgelopen jaren. We hebben laten zien dat we niet weg waren ondanks dat ze niet speelden.”

Voorzichtig dromen

Volgens Simeon is er altijd groei mogelijk. “Ik werk enkel met artiesten waarvoor ik zelf ook een kaartje zou kopen. De basis moet zijn dat we achter de muziek staan. Ik hou gewoon van goede muziek en dat kan overal vandaan komen en door iedereen gemaakt worden. Daarmee word ik steeds meer verrast door wat ik zelf leer te begrijpen”, vertelt hij. Uiteindelijk werkt hij voor dat ene magische moment: de juiste locatie met de juiste band die zich daar comfortabel voelt en hierdoor een goede show kan spelen met het juiste publiek. “Bij sommige acts ligt dat moment op de grote podia en bij anderen in de hele intieme venues. Natuurlijk zou ik wel eens een band op Lowlands willen hebben of op de mainstage van Pinkpop”, geeft Simeon toe. Maar hij wil vooral dat een band op een plek volledig tot zijn recht komt. “De hoogtepunten hoeven niet altijd grote dingen te zijn.”

Treetop Festival

Het 7,5-jarige jubileum als reden voor het festival is eigenlijk een smoesje: “het was vooral een goede reden om met TivoliVredenburg in gesprek te gaan om het festival op te zetten.” Daarnaast zijn sommige artiesten pas in de pandemie gaan groeien. Hierdoor is er veel nieuwe muziek die nog niet live te horen is geweest. Om nog maar niet te spreken over al die verschoven line-ups. “Op het moment dat er geen ruimte is op de festivals moet ik die zelf maar creëren”, vertelt Simeon. De bezoeker gaat veel horen van de creatieve processen van de afgelopen jaren, al uitgebracht of niet. “Ik ben benieuwd of de bezoeker ook ziet wat de verbanden zijn tussen de typen muzikanten en wat ons daarin triggert. Er zit een mooie opbouw in de avond. Ik kan iedereen vooral aanraden vroeg te komen en tot het einde te blijven.” Voor Simeon persoonlijk wordt de sfeer backstage ook erg interessant. “Het is de eerste keer dat er zoveel muzikanten samenkomen waarvoor wij de verbindende factor zijn. Maar waarschijnlijk wordt het vooral gewoon heel veel euforie.”

Op 13 augustus is het zover: maar liefst elf acts van het roster komen samen om het jubileum te vieren. Van internationale songwriters tot indie-pop en post-punk van eigen bodem. Zo speelt Nina June weer voor het eerst na haar zwangerschapsverlof, management acts Bony Macaroni en Roofman spelen materiaal van hun nieuwe albums en ook het Utrechtse Classic Water vult dit gevarieerde programma aan.

Wij geven 2x2 kaartjes weg. Wil je erbij zijn? Mail onder vermelding van ‘Treetop Festival’ je naam naar prijsvraag@3voor12utrecht.nl. Meedoen kan tot uiterlijk 6 augustus 23:59 uur.

Te zien: Treetop Festival, zaterdag 13 augustus 2022 @ TivoliVredenburg, Utrecht