Wat in 2001 begon als een verjaardagsfeestje in de schuur van metalliefhebber Willem Stapelbroeks ouders, groeide langzaam maar zeker uit tot een festival. Inmiddels trekt Willems Wondere Weiland in Hooglanderveen enkele duizenden bezoekers van diverse pluimage. Dit jaar vierde het festival zijn twintigste verjaardag. Onze fotograaf Faizel Joemrati maakte een reportage.

In de vele jaren van het bestaan is het concept van Willems Wondere Weiland nauwelijks veranderd: gratis toegang, gesponsord door lokale bedrijven en gerund door een grote groep vrijwilligers. “We zijn niet bezig met geld verdienen of een naam op de headline zetten en de rest is minder waard”, vertelde Erik Stapelbroek, de broer van naamgever Willem, deze week aan het AD. “Bij ons is iedereen gelijkwaardig. Alles is op basis van vrijwilligheid en omdat we het leuk vinden.“ Voor de 20e verjaardag (twee coronajaren niet meegerekend) heeft het festival naast het hoofdpodium en het podium in de tent een extra jubileumpodium neergezet.

(tekst gaat verder onder de foto)

Wat het weer betreft kon de verjaardag niet beter gevierd worden: zon, een goede temperatuur en hollandse luchten. Op de drie podia stonden zeventien acts die varieerden van pop, punk, rock, reggae, polderpolka, singer-songwriters, metal en elektronische muziek tot aan een compleet orkest. Voor de kids was er een knutselhoek waar ze van kartonnen koffiebekers koetjes mochten knutselen. De mascotte van WWW, de koe, was dit jaar ook weer van de partij, maar had deze keer zijn iets rustigere broer naar het festival gestuurd. Waar de koe tijdens vorige edities nog crowdsurfend door de tent vloog, koos zijn broer dit jaar voor fotomomentjes met de kinderen of selfies met de wat oudere kinderen of even een rustmomentje in de Stille Disco. Alhoewel, spotten we daar niet de koe in de moshpit? Terug naar de muziek.

Op het jubileumpodium werd de dag geopend door de Amersfoortse Rammelpunkers van Billy and the Magic Five, die werden afgelost op het hoofdpodium door Grote Prijs van Leusden 2020 winnaars The Four Horsemen. Het publiek kwam niks te kort met de opzwepende poppunk van Rollercoaster X of de metalklanken van Mountain Eye. Tussendoor speelden The Scurfies: je neemt één deel ska, één deel pop, één deel punk, topt dat af met wat rock, gooit het in de blender en je krijgt een cocktail waarmee je de voeten van duizend man van de vloer krijgt. Feest dus. Bij het jubileumpodium werd er ook een een feestje gebouwd toen de mannen van Ritn Ditn hun rock ’n roll decibellen door de speakers los lieten. Liefhebbers van Celtic punk folkrock werden op hun wenken bediend door de ‘lads’ van Maggie’s Flock.

(tekst gaat verder onder de foto)

Rollercoaster X

Mountain Eye

Hoewel de initiatiefnemers niet graag van headliners spreken zou je Martyr dat met een beetje goede wil kunnen noemen. De legendarische metalband uit Utrecht bestaat inmiddels 40 jaar (!) en bracht dit jaar het nieuwe album Planet Metalhead uit, als opvolger van Live In Japan (2019). In maart speelden ze voor driehonderd fans in De Helling in Utrecht, en vandaag hadden ze een mooie spot prime-time op het hoofdpodium, een plek die ze erg graag met het publiek wilden delen. Aan de andere kant van het terrein klonken vanuit de tent op het jubileumpodium zomerse Jamaicaanse beats uit de digitale platenspelers van de boys van Ease Out! Sound. Waar op het veld voor het hoofdpodium de crowd zich moshend en headbangend vermaakte op de donderende drums en snoeiharde gitaren, genoot men bij het jubileumpodium heerlijk nippend aan een roseetje en happend aan een sateetje of burgertje van de ondergaande zon, èn van een geslaagde editie van Wilems Wondere Weiland 2022. Het festival heeft dit jaar alle records qua bezoekersaantallen gebroken, ondanks dat het een druk evenementenweekend was in het centrum van Amersfoort. Nog 364 nachtjes slapen voor editie 2023.

(bekijk de hele fotoreportage onder deze twee foto's)

Martyr

Martyr

Gezien: Willems Wondere Weiland 2022 met o.a. Martyr, Stennis, Mountain Eye, Ritn Ditn, Hidde van Wee,The Scurfies, Maggie's Flock, Rollercoaster X, The Monolith Deathcult, zaterdag 2 juli 2022 @ Hooglanderveen (Amersfoort)