Schraap de keel en trek je soepelste heupbeweging maar vast uit de kast. Aanstaande zaterdag bestijgt Maarten Hutman, beter bekend als NONCHELANGE, de digitale bühne van Eurosonic Noorderslag. Hij maakt aanstekelijke indie-Nederpop liedjes met diepzinnige teksten. Een voorbeeld daarvan is zijn nieuwste single ‘Iedereen is lelijk’, die hij vorige week uitbracht. Met onder andere die nieuwe single, zijn band en zijn inmiddels befaamde karaokeshow staat hij te trappelen om een daverende show weg te geven.

Volg je hem op Instagram, dan heb je in zijn stories misschien al wat flitsen gezien van zijn show die afgelopen maandag werd opgenomen in poppodium De Oosterpoort. Op het podium gebeurt van alles. Links hangt een in zwarte kledij gehulde man in een luxe fauteuil, rechts staat zijn band opgesteld en achteraan hangt een groot scherm met songteksten in Comic Sans. Te midden van dat schouwspel staat NONCHELANGE, gekleed alsof hij net van de catwalk is geplukt. Een georganiseerde chaos, klaar voor de karaoke-show.

De manier waarop zo’n karaoke-show van NONCHELANGE doorgaans wordt uitgevoerd staat in groot contrast met de teksten op het scherm. Toch werkt het goed, legt hij uit: ‘Mijn tracks bevatten vaak deprimerende teksten met diepere lagen. Door het op deze manier te performen, blijft het behapbaar. Sterker nog, er ontstaat tijdens mijn show vaak een feestachtig tafereel. Wat mij betreft mag je depressiviteit soms ook vieren’.

'Wat mij betreft mag je depressiviteit soms ook vieren’.

Maar wat is nou een karaokeshow zonder publiek? Nou, dacht Hutman, als er geen publiek aanwezig mag zijn, dan neem ik toch gewoon mijn eigen band mee als ‘publiek’. En dus treden zij aan als mannenkoor. Net als op verschillende tracks op zijn nieuwe album trouwens. En, verklapt hij: ‘Van dat nieuwe album zijn zaterdag twee onuitgebrachte tracks te horen’. Verder wil hij er nog niet te veel over kwijt. Nou ja, één ding nog: ‘Er zit íets in de set wat de mensen moet gaan triggeren’ sluit hij geheimzinnig af met een brede grijns.

ESNS vindt online plaats van woensdag 19 t/m zatdager 22 januari via www.esns.nl De show van NONCHELANGE is te zien op zaterdag 22 januari om 21:15 uur.