Het (normaal gesproken) jaarlijkse Record Store Day in Amersfoort trekt altijd een grote schare vinyl- en live muziek liefhebbers aan. En het mag eindelijk weer! De live muziek van deze editie is georganiseerd door een groep strijders uit Amersfoort: Velvet Music Amersfoort, Rock ’n Roll Store, Kafé Van Zanten, FLUOR en Gideon Hofland. De keientrekkers hebben een bomvol programma op touw weten te zetten.

De stad stroomt al vroeg behoorlijk vol, want er vindt op verschillende pleinen in Amersfoort gelijktijdig een smartlappenfestival plaats. Op het plein waar Velvet Music Amersfoort zich bevindt en het programma van Record Store Day plaatsvindt, staat een buitenpodium en het programma vindt afwisselend plaats buiten bij het podium en binnen in de winkel van Velvet Amersfoort waar exclusief Record Store Day vinyl verkocht wordt.

Helaas moest Floor Janssen de signeersessie afzeggen vanwege ziekte en misschien is dat deels wel de reden dat het plein omstreeks 12.30 uur nog maar half vol is, wanneer er ‘Amersfoort!’ wordt geroepen door Broken Brass. Het achtkoppige ensemble roept op tot vroeg pieken en zwepen de aanwezigen jongeren, gezinnen met kinderen, ouderen en mensen met hun handen vol tasjes met platen op. Amersfoort is wakker.

BrokenBrass

Aaron Ashbury laat als one-man band bij de instore in velvet warme country en americana klanken horen, terwijl hij zijn nieuwe single op cassette promoot. De zon die breekt langzaam door terwijl Bricked Out zijn indiepop-klanken, die niet uit de toon vallen bij dit weer, over het plein laat dreunen. Er staan steeds meer mensen met een biertje in hun handen te luisteren en Aurelia, de vocaliste van Bricked Out, roept om een applausje voor de zon. 

Singer-Songwriter Will Varley brengt kippenvel vanaf de eerste toon met zijn stem en gitaar en zorgt voor stilte en een intense ervaring in de Velvet Music winkel. Tegen de tijd dat Joris Linssen en Caramba beginnen is het plein afgeladen vol.

Aaron Ashbury

Bricked Out

Will Varley

Joris Linssen en Caramba

Een enthousiast Boogie Monster laat jong en oud genieten van een dampende blues rock set en tonen (volgens hen) “hun beste album!” (dat tevens hun eerste album is). Son Mieux komt opdagen met slechts drie in plaats van haar gebruikelijke acht-koppige formatie en er worden onder begeleiding van slechts een akoestische gitaar spatzuivere harmonieën gezongen door de aangetreden bandleden, terwijl het zonnetje tijdens het golden hour langzaam achter de daken begint te verdwijnen.

Boogie Monster

Son Mieux

Gezien: diverse acts op Record Store Day Amersfoort 2022, zaterdag 23 april 2022 @ Velvet Music Amersfoort