Normaal is het not done om vanuit de ik-persoon te schrijven bij 3voor12Utrecht (‘En terecht!’ aldus de eindredactie, waarschijnlijk), maar voor deze keer een uitzondering, want ondergetekende levert vandaag, na meer dan zes jaar verslag doen voor 3voor12Utrecht, zijn zwanenzang in. Maar waar het een eindigt, begint het andere alweer, want op deze zaterdagavond staat een hernieuwd Tusky met een verse plaat op het podium, en maakt support Two and a Half Girl zich na twee jaar lockdown klaar voor een nieuwe fase als band. Een toepasselijke viering dus, in de vorm van een uitverkochte punkfuif in het altijd knusse EKKO…

Het voorgerecht bij deze What’s For Dinner? releaseshow is meteen eentje die goed vult. 2020 leek aanvankelijk namelijk een topjaar te worden voor Two and a Half Girl, met bovenal veel shows en nieuwe muziek. Dat liep allemaal iets anders, maar gelukkig staat het hongerige vijftal alweer steevast op de planken. Het leidde al tot supportshows voor X-Raiders, Fleddy Melculy en binnenkort ook Beachdog, maar ook tot een nog te verschijnen debuutplaat, mogelijk gemaakt door een succesvolle crowdfunding. Doorpakken dus, met vanavond een set gepeperde post-hardcore, zorgvuldig gemarineerd in een dosis metalcore en punk. Het is muziek die een goede dosering geniet, middels vlezige drumpatronen, aanstekelijke gitaarloopjes en het unieke stemgeluid van Juliëtte van der Laak. Tracks als 'Carried Away' en 'Drowned and Drained' zijn goede voorbeelden om naast elkaar te leggen: eerstgenoemde een euforisch punknummer, laatstgenoemde een agressieve post-hardcore track. Als Two and a Half Girl die heerlijk vrije mix van pakkende punk, stevige post-hardcore en subtiel gedoseerde metaluitbarstingen weet door te zetten, gaan ze het ver schoppen.

De pandemie kwam bijna goed uit voor Tusky. Na een drukke zomer in 2019, werd intern bekend dat zanger/gitarist Alfred van Luttikhuizen en bassist Christoffer van Teijlingen Tusky stopten om meer tijd vrij te maken voor werk en studie. Voor drummer Bas Allein Richir en gitarist Sjors van Reeuwijk werd het een periode van veel schrijven, hergroeperen en nu twee jaar later het glorieus herrijzen van Tusky in een nieuwe line-up. Nieuwe plaat What’s For Dinner? is net een dag oud als de band de uitverkochte zaal betreedt met 'We’re Going Out Again' als een toepasselijke opener.

De boodschap is duidelijk: Tusky is terug, met nieuwe zanger/gitarist Vladimir Stevic en bassist Quirin Wijgers (ook bekend van bands als Pene Corrida en All Doomed). Wat volgt is een aangename aaneenschakeling van zware, no-nonsense punkrock die op tracks als titelnummer 'What’s For Dinner?' lekker poppy uit de hoek komen, maar soms ook furieus, zoals op het wat oudere 'Jawbreaker. Een show van Tusky is niet compleet zonder de rol van het publiek maar hoewel de zaal compleet uitverkocht is, slaat die magie niet geheel over. Is er op de vrijdag ervoor te hard gefeest? Of zijn we wat terughoudend na twee jaar afstand houden? Hoe dan ook, er blijkt vooral de eerste helft te weinig vlees in de moshpit. Dat neemt niet weg dat Tusky er het beste van probeert te maken, resulterend in dat bijvoorbeeld 'Trial & Terror' met een dusdanige passie eruit vliegt, dat een aantal crowdsurfers en zelfs een ‘muur des doods’ niet uitblijft.

Al met al, met een buikje vol van punk en post-hardcore, valt er te spreken van een geslaagde zaterdagavond. Dat dit soort shows vanaf nu maar mooi blijven plaatsvinden, want het is de bands, evenals EKKO en 3voor12Utrecht, gegund na twee jaar afwezigheid. Een afsluiting voor mij, een nieuw begin voor de rest. 3voor12Utrecht, het was me een eer!

Gezien: Tusky en Two and a Half Girl, zaterdag 9 april 2022 @ EKKO Utrecht