In het latijn betekent ‘Sudor’ zweet. En gezweet werd er tijdens de allereerste editie van Sudor, de nieuwe clubnacht die Reaktor Events organiseert in samenwerking met Club WAS.. Maar dat zweet is pas een van de elementen van de avond. Rauw, opzwepend, industrieel, veilig, schaamteloos en nat zijn een aantal andere. We doen verslag van de warme nacht. Alvast een tip: neem de volgende keer een handdoekje mee.

Op zaterdag 16 april vond de allereerste editie plaats van Sudor: de nieuwe clubnacht die Reaktor Events organiseert in samenwerking met Club WAS.. Tussen de waterbassins in de oude wasruimte van de voormalige fabriek in het Werkspoorgebied in Utrecht, begeven zich honderden bezoekers naar de dansvloer. Biertje halen, even snel plassen, peuk roken, maar daarna écht dansen. Je kent het wel.

Bij binnenkomst galmen de harde klanken door het Funktion-One geluidssysteem. Medewerker Heleen groet bezoekers met een warme hand. “Welkom bij club WAS.” Ze brengt iedereen op de hoogte van de safe space policy. En dat is precies wat de club dan ook wil uitstralen: een veilige plek, voor iedereen (boven de 21), om volledig op te kunnen gaan in de muziek. En dat lukt al aardig. Rond 0.30 uur is de temperatuur in de oude fabriekshal al enorm gestegen. Beide zalen staan al vroeg vol, sommige mensen hebben zich zelfs al overgegeven aan de hitte en hun shirt uitgetrokken.

(tekst gaat verder onder de foto's)

De oorzaak van de hitte lijkt echter niet te liggen bij de bezoekers, maar bij de plaatjes die in de grote zaal worden gedraaid door Sem, ook bekend als LobsterDe nog vrij jonge dj (26) maakte naam bij Orphic, en timmerde, naar eigen zeggen, ‘zichzelf omhoog vanuit de underground’. Maar voor een underground dj doet Lobster zeker niet meer onder: als resident bij Vault Sessions, Bret en Radion is hij al een tijdje bekend in de scene. “De mensen die hierop afkomen zijn precies de mensen waarvoor ik wil spelen. Ik kan vanavond exact mijn ding doen zonder erbij na te hoeven denken”, vertelt hij. Op de automatische piloot dus, al gingen er toch wat voorbereidingen aan te pas. “Ik doe wel altijd netjes mijn huiswerk. Ik wil niet op een hoger bpm draaien dan de artiest die na mij staat, om diegene ruimte te kunnen geven.” Wél draaide de dj tijdens zijn openingsset een combinatie van ‘diepe, harde en grimmige techno, die echt gemaakt is voor de avond’. “Ik hoop mensen lekker in de sfeer te kunnen laten masseren, en een beetje te teasen voor wat er hierna komt.”

Dat de oude wasruimte dé uitgelegen plek is voor een zweterig, ‘schmutzig’ feest, zag Jort Schenk van Reaktor Events meteen. “Het oude karakter is nog steeds terug te zien aan de ronde stenen wasbakken in de zaal, tegelwanden en de verborgen douchehokjes. Deze features geven de club een schmutzig en tegelijkertijd monumentaal karakter en vormden zo het uitgangspunt van het concept”, vertelt de organisator. De intense raves van Reaktor gaan hand in hand met de karakteristieke identiteit van club WAS.. “Zo kwam ik na wat uren online rondzoeken uit bij het Sudatorium, een oud Romeins zweethuis, een soort sauna, met vergelijkbaar ogende stenen wasbakken en tegelwanden als de club.” Met een smerige club-rave voor ogen kon het dan ook niet anders dan dat het feest ‘Sudor’ moest gaan heten.

(tekst gaat verder onder de foto's)

Nadat Lobster de toon heeft gezet, neemt Talismann het stokje van hem over. De dj draait echte classics zoals ‘Work’ van James Ruskin (Steve Rachmad Remix), of ‘Quiet Life’ van UVB. Ook dj en producer Francesco heeft zich naar een hoekje voorin de zaal begeven. Hij omarmt een aantal bekenden. Zijn verwachtingen voor de avond? “Ik keek er al een tijdje naar uit. Het zijn een aantal vrienden van me die spelen vanavond. Het is de combinatie van de geweldige line-up die het tot een compleet geheel maakt vanavond”, vertelt hij enthousiast. Eén artiest eruit kiezen lukt hem dan ook niet. “TAFKAMP met Alex Ranzino of Mama Snake, maar echt álle dj’s die hier vanavond staan horen hier thuis. It’s the combination that makes the whole.”

Het is bijna oneerlijk hoe bezoekers voor het onmogelijke dilemma worden gezet. Smerig dansen op TAFKAMP en Alex Ranzino, of helemaal losgaan op de wilde platen van Mama Snake? Er worden dan ook heel wat metertjes afgelopen, door bezoekers die zich van hort naar her verplaatsen, langs de waterbassins en door de grote zaal. “Kan iemand de airconditioning aanzetten?”, roept Marnix. Hij bezoekt het feest met een grote groep vrienden uit Nijmegen, en kon dit feestje simpelweg ‘echt niet missen’. Zijn vrienden proberen om beurten uit te leggen wat er nou precies zo lekker is aan het feest, maar alleen Koen slaagt erin om zijn gevoel tot uiting te brengen. “Rauw, industrieel, en schaamteloos”, zegt hij, terwijl hij langs de zijkant even op adem komt van al het dansen.

Dat er een unieke sfeer heerst, voel je door de hele zaal. “Ik heb zelden zo’n positieve, energieke en saamhorige vibe meegemaakt op de dansvloer”, zegt Jort Schenk. Hij heeft gelijk. De samenwerking tussen Reaktor en WAS. heeft geen commercieel paaspubliek aangetrokken, maar echte liefhebbers van de scene. Maar dat kan ook bijna niet anders met zo’n line-up. Een programmering met een ietwat speelser tintje dan de reguliere Reaktor warehouse-evenementen, vertelt Jort: “We hebben er voor gekozen om de residents D.Dan, Hyperaktivist en Mama Snake uit te nodigen van het populaire Berlijnse feest ‘Mala Junta’, bekend om de lange uitbundige raves met high-energy techno en een uitbundige sfeer. Daarbij hebben we DJ Spit, de naam zegt het al, en de Nederlandse artiesten uitgenodigd die het zweterige club-gevoel van Sudor volgens ons belichamen.”

(tekst gaat verder onder de foto's)

‘Provocative, raw, fun and uplifting’. Het zijn de veelbelovende woorden waarmee D.Dan, ook wel Ted, zijn set met Hyperaktivist belooft in te gaan. De twee draaien regelmatig samen en hebben zich gevonden in elkaars funky draaistijl. Iets voor half zeven wordt er wild gedanst (en veel gezweet) op DJ Rush - 'Get On Up' (Chris Liebing Remix). De zaal is al wat leger, alleen de harde kern staat nog te dansen.

Iets na zeven uur draait D.Dan zijn laatste plaat uit. Hora est: tijd om naar huis te gaan. Terwijl de ruimte langzaam leegstroomt, smeult de zaal nog een beetje na.

Gezien: Sudor met D.Dan, Hyperaktivist b2b Mama Snake, Talismann, TAFKAMP, Alex Ranzino, DJ Spit, Lobster en Nurali, zaterdag 16 april 2022 @ Club WAS.