Wie vaak in het centrum van Utrecht komt, kent hem wellicht. Khalil Toumi is al jaren te vinden met zijn gitaar als straatmuzikant op verschillende plekken in de stad. Zijn debuutsingle ‘Together As One’ komt op zondag 20 juni uit. Later volgt er ook een EP met dezelfde titel.

Een ontmoeting tijdens het spelen als straatmuzikant is de inspiratie geweest voor het nummer. "Er kwam een hele vrolijke jongen naar me toe, hij luisterde een tijdje naar me en toen ik vroeg of hij mee wilde zingen deed hij dat. Die avond hebben wij de hele avond muziek gemaakt. Later vertelde hij me dat hij vanuit Ghana hier naartoe is gegaan om een beter leven op te bouwen, dit zette mij echt aan het denken." Het nummer heeft een bijzondere boodschap. "Ik heb 'Together As One' geschreven omdat ik hoop dat wij op een dag allemaal in harmonie kunnen samenleven, het is een boodschap van hoop."

De opbrengst van de streams van het nummer gaan naar de stichting Welkom in Utrecht, zelf verdient Khalil er niks aan. Deze stichting koppelt vluchtelingen aan mensen in de regio, zodat zij sneller kunnen aarden in Utrecht. "Ik vind het erg waardevol dat deze mensen zich hier thuis voelen. Het is belangrijk dat zij hier iets kunnen opbouwen en iets kunnen bijdragen. De boodschap van het liedje past goed bij de boodschap van de stichting."

De EP van Khalil bestaat uit drie nummers, die allemaal een mix zijn van zijn favoriete genres: soul, pop en bossanova. De EP straalt dezelfde energie uit als zijn debuutnummer; positiviteit. “Ik vind het erg belangrijk dat mensen mijn nummers luisteren en hier zelf vrolijk van worden”, aldus Khalil.

Met zijn jarenlange ervaring op straat, zijn opleiding aan het Conservatorium Enschede die bijna is afgerond en zijn eigen bedrijf binnen de bruiloftssector zou je zeggen dat Khalil eigenlijk geen straatmuzikant meer hoeft te zijn. Ook is hij opgevallen bij Martijn Groeneveld, producer bij Mailmen. “Hij liep langs terwijl ik aan het spelen was. Ik werd uitgenodigd voor een kop koffie en een rondleiding door de studio, met succes want ik mocht mijn EP daar opnemen.” Toch is hij van plan om door te gaan als straatmuzikant. “Ik denk dat ik daar nooit mee stop. Het is echt iets wat ik doe voor mijn plezier en om nieuwe mensen te ontmoeten. Dat zie ik los van iets wat ik moet doen om succesvol te worden of dat ik het niet meer kan doen als ik eenmaal iets heb bereikt.” Wel is Khalil van plan om door te gaan met eigen muziek te maken. “Ik heb een aantal nummers klaarliggen. Ook denk ik eraan om verder te gaan in het Nederlands, ik merk dat ik mezelf dan beter kan uiten.”

Ben je benieuwd geworden? Zondag 20 juni om 14.00 uur speelt Khalil zijn nummer om de Amnesty Buddy Walk in te luiden op het Domplein.