Ondanks dat je niet kunt spelen, toch een plaat uitbrengen. Je moet het maar durven. De Limburgse Utrechters (of zijn het inmiddels Utrechtse Limburgers?) van DeWolff doen het gewoon. Op 5 februari presenteren ze Wolffpack met een bijzondere livestream vanuit TivoliVredenburg.

“Jullie zijn het enige Nederlandse medium wat we vandaag spreken”, begint toetsenist Robin Piso het gesprek. Ondertussen eet hij snel een broodje en komt gitarist/zanger Pablo van de Poel naast hem op de bank zitten. En drummer Luka van de Poel schuift ook aan nadat hij zijn broodje uit de magnetron gehaald heeft. Vanuit hun eigen studio aan de Oudegracht staan ze via Zoom de pers te woord over hun nieuwe plaat Wolffpack.

Om maar met de deur in huis te vallen. Wat zijn de verwachtingen van het aantal kijkers bij jullie release livestream op 5 februari nu iedereen thuis moet blijven?
RP: “Ik denk nu wel meer, want mensen zullen hebben gedacht ‘oh, dan ga ik de show met die twee mensen samen kijken!’ Lekker met een biertje op de bank of op groot scherm, maar dat kan nu niet. Nu zit iedereen thuis, dat is wel een stuk saaier."

Qua livestreams kun je veel kanten op. Je hebt bands die heel veel visuele dingen doen en bands die camera’s neerzetten in de oefenruimte. Waar op dat spectrum zitten jullie?
PvdP: “In eerste instantie gingen we uit van een albumrelease met mensen. Toen later bleek dat dat ‘m niet gingen worden, zijn we al wel gaan nadenken over wat we kunnen doen. We wilden iets wat er wel uitspringt. Want we hebben vorig jaar maart al eens een livestream gedaan. Die was gewoon alsof we voor een publiek speelden, maar dan zonder publiek.
"Deze stream ziet eruit alsof ‘ie in 1970 is opgenomen. Het decor ziet eruit alsof het een televisieopname is uit die tijd."
LvdP: “We hebben ook een aantal gasten die meespelen. Arthur Akkermans van The Grand East, Bas van Holt en Levi Vis van The Dawn Brothers, achtergrondzangeressen en de blazers van Broken Brass Ensemble.”

Normaal is er na zo'n show een feestje. Nu moeten jullie waarschijnlijk gelijk de spullen afbreken en naar huis.
PvdP: “Ik weet niet hoe dat gaat zijn. Het zal deze keer na de laatste noot wel anders voelen dan bij een normale albumrelease. Dan is er echt een release. Zo van ‘we hebben het genaild, mensen vonden het vet laten we gaan feesten'. Ik denk dat we in de backstage nog wel een leuke tijd gaan hebben. Er zal dan ongetwijfeld heel snel iemand in de backstage komen om te zeggen dat we naar huis moeten. We vinden het al lang cool dat Tivoli ons de kans geeft om te komen spelen."

Snel naar huis. Dat moest de band tijdens hun laatste tournee ook. Na de eerste show om hun plaat Tascam Tapes te promoten, werd de rest van hun Europese tour afgelast. Eenmaal terug maakten ze nieuwe nummers en zetten ze de fan service Wolffpack op.

Hoe hebben jullie de knop omgezet om met nieuwe dingen te gaan maken?
PvdP: "We hadden weinig keus. En we vinden het ook heel leuk om nieuwe dingen te maken. Tascam Tapes kwam in 2019 uit en is in 2018 opgenomen. Toen die plaat uitkwam hadden we al een jaar geen muziek gemaakt met z’n drieën." 

Was het dan ook een verademing om weer in jullie eigen studio op te nemen?
Alledrie: Ja!
PvdP: "Al was het in het begin ook wel weird. Door die strenge lockdown voelde het niet goed om hier af te spreken. We deden dus veel vanuit huis. Toen de regels versoepelden, kon dat wel. Toch deed Robin nog veel vanuit huis. Dus het was niet alsof we full on in de studio zaten."
LvdP: "We zijn ook heel blij dat we deze plek hebben om nummers te kunnen maken en creatief te zijn. Er zijn heel veel bands die dat niet hebben. Wat moet je dan? Want alle repetitieruimtes zijn ook dicht. Dan sta je echt vast." 

Was het maken van deze plaat ook een manier om lockdownfrustraties te uiten?
PvdP: "Wel om weg te stoppen. In de eerste maanden had ik iets van ‘we zijn gewoon een nieuwe plaat aan het maken, vet!’. Toen de rest van de wereld dacht dat ze wel weer klaar waren om naar buiten te gaan en dingen te doen wilde ik juist op de bank liggen en netflixen. Het bood vooral veel tijd om inspiratie op te doen. Dat was nice."
LvdP: "In sommige teksten zit wel een beetje van die frustratie. Er is een nummer ‘Roll Up The Rise’ dat hebben we geschreven aan het begin van de lockdown. Verder gaan de nummers over heel uiteenlopende dingen."
 

Hoe is het om een plaat te maken zonder te weten of je er mee kunt touren?
PvdP: "Dat is wel een beetje kut. We konden deze plaat ook eerder uitbrengen. We hebben gekozen voor februari omdat we dachten dat het dan wel weer kon. Een plaat uitbrengen is het begin. Het belangrijkste is om daarna te gaan spelen en de mensen aan je te binden. Daardoor sloeg Tascam Tapes een beetje dood. Ondanks het momentum van het begin."

Wat zijn de verwachtingen voor deze plaat?
PvdP: "We verwachten dat we tegen het festivalseizoen wel weer kunnen gaan touren."
LvdP: "En in het najaar weer clubshows. Hoe die er dan ook uitzien. Met publiek op afstand of met een mondkapje op. Het lijkt mij gewoon weer tof om in Nederland en het buitenland in de clubs te kunnen spelen."

En willen jullie nog iets melden behalve ‘koop de plaat’?
PvdP: "Koop de plaat twee keer!" Hahaha
LvdP: "Het zou heel vet zijn als veel mensen naar de stream kijken. Hij is gratis, dus je hebt niks te verliezen."

Te zien: DeWolff Wolffpack releaseshow livestream, vrijdag 5 februari 2021.