Soms zorgt deze coronacrisis nog voor leuke dingen. Zo kijken wij iedere week weer uit naar ‘Kutliedjes op woensdag’, de naam waaronder producer en muzikant Brian Esselbrugge elke woensdag een nieuw liedje op zijn YouTube-kanaal zet. Vandaag is weer een nieuw kutliedje verschenen: ‘Elleboog’.

Wat begin 2019 een beetje als grap begon - het uitwerken van de losse schetsen van liedjes waar hij nooit wat mee doet - is inmiddels redelijk serieus geworden. Bevriende muzikanten spelen mee op de nummers of hebben een rol in de video's, net als sommige van zijn vrienden. Eigenlijk zou Esselbrugge nu aan het touren zijn met Judy Blank, EUT en Rob Dekay - normaliter doet hij ongeveer 70% live en 30% in de studio - maar door de coronacrisis is er wat meer tijd om de nummers mooier uit te werken. Inmiddels heeft hij een hele reeks pakkende nummers over onderwerpen als handen wassen, koekjes bakken, verslaafd zijn aan je telefoon en in bad gaan. Vandaag is het nieuwe liedje ‘Elleboog’ verschenen.

(tekst gaat verder onder de video)

“Alle liedjes beginnen gewoon als brainfarts”, licht Esselbrugge het schrijfproces toe, “maar bij sommige hoor ik in mijn hoofd meteen ook al drums en blazers partijtjes. Anderen zijn gewoon echt korte ideetjes die in mijn opzicht niet meer nodig hebben.” De nieuwste liedjes gaan niet direct over corona, maar hebben er soms wel zijdelings mee te maken: “Aan het begin van de coronaperiode, toen ik eigenlijk alweer een tijdje opnieuw met het project begonnen was, wilde ik juist geen lied over corona schrijven. Maar er zijn wel wat liedjes die geïnspireerd zijn op het thuis moeten zitten, zoals ‘Koekjes bakken’, ‘Ik knip zelf mijn haar’ en ‘Elleboog’ dus.

De partijen van de andere muzikanten worden soms in hun eigen huis opgenomen maar ook bij Esselbrugge in zijn studio. “Mijn studio klussen lopen inmiddels weer en soms doen we aan het einde van een opname- of mixdag een take voor mijn kutliedjes. De achtergrondzang van ‘Elleboog’ is bijvoorbeeld gedaan door Lisa Rietveld (Leah Rye) na een mixdag van haar nieuwe single. En soms ga ik ook gewoon op mijn vrije dag met wat vrienden een avondje de studio in”, vertelt Esselbrugge, “maar ook nemen vrienden thuis wat ideeën op en sturen ze dat naar me op.”

(tekst gaat verder onder de video)

De grappige video’s maakt Esselbrugge bijna allemaal zelf. Voor de clips die dit jaar zijn verschenen heeft een animator wat extra dingen toegevoegd aan ‘In Bad’ en bij ‘Verslaafd’ heeft hij hulp gehad met monteren. Het maken van de video’s is een oude hobby die is blijven hangen. “Toen ik vroeger zelf nog in bandjes zat maakte ik altijd de bandvlogs, opnemen en monteren. Ook met wat betere cameraspullen. Bij de In De Kringloop video-sessies heb ik naast de audio ook nog een tijdje camerawerk gedaan.” Bij veel van de  clips heeft hij aan vrienden gevraagd om zelf thuis koekjes te bakken of hun haar te knippen en dat dan te filmen. Soms is het filmen en monteren een tijdrovend klusje. “Het verschilt een beetje per clip. Sommige zijn één à twee beelden met het liedje er onder, maar bij deze van ‘Elleboog’ was het weer veel beelden van vrienden bij elkaar verzamelen en dan lekker puzzelen op de maat. Dan ben ik toch wel tussen de 4 en 6 uurtjes bezig.”

Voorlopig kan Esselbrugge nog wel even vooruit met zijn kutliedjes. “Ik heb nu nog wel zo’n twintig ideeën liggen voor liedjes die ik leuk vind om uit te gaan werken. Er komen ook wekelijks wel nieuwe ideeën bij. En er zijn ook steeds meer mensen die zeggen ‘Oh, kun je hier geen liedje over schrijven?’”