De Utrechtse zangeres Loula maakte de afgelopen jaren veel ontwikkeling door als songwriter en wil nu gewoon veel muziek maken. De afgelopen maanden heeft zij veel geschreven in haar knusse thuisstudio. Ze bracht ook haar nieuwe single ‘Some Other Girl’ uit, haar debuut-EP is onderweg èn onlangs tekende zij een contract bij BMG. Wij spraken Loula over haar speelse popmuziek, dromen en ontwikkelingen.

Thuisstudio

Het moment waarop Julia Hendriks, oftewel Loula, besloot om eigen spullen aan te schaffen om thuis te kunnen opnemen, was rond de coronacrisis. Ze wil graag thuis liedjes kunnen schrijven en voor haar is de piano daar de beste basis voor. “De piano die er nu staat heb ik een jaar of twee, drie. Die is onderdeel van wat je een thuisstudio kunt noemen. Ik heb rondgefietst in Utrecht, langs alle kringlopen en ik heb alle piano’s die er staan geprobeerd. Deze piano viel mij erg op in de sound. Iedere toets is wel ontstemd, maar ze zijn wel allemaal even ontstemd als elkaar. Ik kan er verder niet mee opnemen, maar als schrijfpiano is hij heel fijn.”

In haar studio heeft Hendriks een tafel staan met een laptop en digital audio workstation. “Ik werk nu in Ableton. Ik heb een microfoon en midi-keyboard aangeschaft. De gitaren had ik al. In het begin was het wel erg uitzoeken hoe Ableton werkt. Ik heb fotografie gestudeerd en dan moet je met Photoshop leren werken. Dat proces lijkt een beetje daarop. Ik heb het mijzelf aangeleerd. Soms vraag ik aan David Westmeijer (zanger van The Brahms) hoe dingen werken. Ik schrijf veel met hem.” Het fijne voor de Utrechtse songwriter is dat ze nu onafhankelijk van anderen haar muziek kan schrijven en opnemen, op haar eigen tempo. Hendriks: “Als je alleen werkt, werk je gewoon anders. Er gebeurt zo veel in je hoofd tijdens het opnemen, nu kan ik ook gewoon vijf minuten voor mij uit staren en een idee ontwikkelen. Je hebt iets meer rust daarin.”

Contract bij BMG naast eigen project

Kort geleden tekende Julia Hendriks een contract bij BMG waar ze toplines voor andere artiesten schrijft. “Dat kan ik hier thuis wel makkelijk doen en dan hoop ik natuurlijk dat de artiest het leuk vindt. Ik vind dit heel leuk om te doen, dan heb ik toch iets meer de songwriter-rol. Ik heb gemerkt dat ik de afgelopen jaren ben gegroeid als songwriter en dit contract is daarvoor wel echt een bevestiging. Ik vind het best een eer dat ik voor andere mensen mag schrijven en dat ik serieus wordt genomen.” Naast dat zij haar eigen project heeft, vind ze dit ook erg leuk. “In de basis wil ik het liefst zo veel mogelijk muziek maken. Om dat voor iemand anders te doen is anders dan wanneer je het voor jezelf doet, maar het geeft mij allebei heel veel plezier. Dit is iets wat ik als klein kindje al heel graag wilde doen. Mijn ouders zaten allebei in een orkest en ik was daar altijd best jaloers op. Nu voelt het alsof dit steeds meer komt en daar ben ik super blij mee.”

Het heeft even op zich laten wachten tot Hendriks zelf ging zingen. In tussen heeft ze veel verschillende instrumenten leren bespelen, van pianoles als vierjarige was tot drummen als tiener. Ze speelde daarnaast in verschillende bands (o.a. APRIL) als drummer, maar ook als gitarist. Later besloot ze dat zij ook wel wilde zingen. “Ik heb mezelf nu wel echt ontdekt als songwriter en geleerd dat dit proces nu steeds verder gaat. Ik heb veel samen geschreven met andere muzikanten, waarbij ik niet echt het gevoel had dat er ruimte was voor alles wat ik wilde uitwerken. En ik gaf mezelf die ruimte ook niet, omdat ik nog te onzeker was in mijn rol als songwriter. Ik keek best wel op tegen grote songwriters en artiesten. Sinds twee jaar weet ik dat ik wel echt voor mezelf ga schrijven en dat mensen daar positief op reageren, dat geeft zelfvertrouwen.”

Nieuwe single en een EP

Op vrijdag 3 juli is nieuwe single ‘Some Other Girl’ uitgekomen, een lekkere poptrack. “Dit nummer gaat qua inhoud over de frustratie van dat je ooit van iemand hebt gehouden en het voelt nu als een vorig leven. Jullie zijn allebei verder gegaan met je leven, maar dan kom je die persoon weer een keertje tegen met een andere partner. Het gaat over het gevoel dat je niet meer bij een persoon hoeft te zijn, maar het ook niet chill vindt om diegene met iemand anders te zien.” Eerder dit jaar bracht Hendriks de single ‘I Just Can’t Fall In Love’ uit, die gaat over het ongrijpbare gevoel dat je met iemand aan het daten bent en deze persoon heel veel boxjes afvinkt van wat je leuk vindt. Maar toch blijft het een gevoel van verliefdheid weg, want daar heb je geen invloed op. 

De tracks ‘I Just Can’t Fall In Love’ en ‘Some Other Girl’ zijn geschreven door Adriaan Persons (Rondé) en Nick Ribbens (o.a. Maan). “Dit is redelijk bombastische muziek: pop, smooth en heel lekker. Er zit best wel verschil in deze twee nummers en wat ik op de debuut-EP heb,” vertelt Hendriks. “Het verschil met die EP is dat ik de nummers zelf heb geschreven, met behulp van David [Westmeijer]. Daar zit echt meer speelsheid in voor mijn gevoel. Het is echt persoonlijker en daardoor voelt het directer, omdat het vanuit mij komt. Een typisch Loula-nummer is speelse pop, dus dat er wat speelse elementjes in zitten. Ook wel elektronisch, maar meer invloeden van gitaar en iets meer indie. Denk bij speelse pop aan iets meer afwijking van standaard popstructuur. Ik vind het leuk om daar mee te spelen, maar ook in sounds. Je hoort ook wel wat gekkere geluidjes op de EP.”

Ook is het typerend voor de EP is dat er meer piano in zit. Zo staat er bijvoorbeeld een nummer op dat Hendriks op haar piano thuis heeft geschreven. “Dit voelt echt als iets van mij. Dit nummer gaat over dat je dingen moeilijk vindt, maar je bent ook maar een mens. En dat je jezelf vergeeft en weet dat je ook wel eens een foutje maakt.” Normaal gesproken zou Loula’s EP verschijnen in het najaar, maar toen was er nog geen corona. Nu is het nog niet zeker wanneer de EP uitkomt. “Het was wel mijn bedoeling om een echte release-party te geven, dat kan nu niet in vol ornaat.” Ondertussen is Hendriks veel nieuwe nummers aan het schrijven, de tweede EP is ook al snel klaar. Ze is in schrijfmodus en er komen een heleboel nieuwe dingen aan. Nog even afwachten dus.

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Utrecht – hét online platform voor muziek uit de provincie Utrecht – is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, interviewers, social media-redacteuren en video-editors. Iedereen die vrijwillig een steentje met een journalistieke insteek bij wil dragen aan de Utrechtse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar info@3voor12utrecht.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina