Dit jaar zijn er op koningsdag geen live optredens en feesten. Dat betekent echter niet dat er helemaal geen muziek is. We spraken met Philip Schreuder, één van de mensen achter de Kingsday Rooftop Stream. “Ik loop met vleugels rond, omdat het mooi is om de mensen die thuis zitten te voorzien van iets dat qua videotechniek dynamischer is dan veel andere streams.”

Even terug naar donderdag 12 maart. Op die dag stonden Philip Schreuder, Wouter Bol en Tim Lokhorst in de startblokken voor de eerste editie van een dansbare vrijdagmiddagborrel in De Stadstuin. Vanuit de creatieve werkplek aan de Europalaan verhuurt Wouter techniek en dj’s en Philip heeft daar zijn eigen videobedrijf. Tim is weer een compagnon van Philip en samen vormen ze ook een duo. Samen zouden ze elke derde vrijdag van de maand ‘De Clubtuin’ organiseren in de De Stadstuin. Aan het eind van die dag maakte het kabinet echter nieuwe maatregelen voor de coronacrisis bekend: mensen werden opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden en bijeenkomsten met meer dan 100 personen werden afgelast. De vrijmibo die een dag later gepland stond, werd doorgestreept.

De hele set-up die klaarstond werd vervolgens opgezet in het kantoor van Wouter en er ontstond een soort Boiler Room-situatie.  Al snel vormde zich het idee om dit te filmen en online te zetten. “Zodat mensen konden zien wat ze zouden missen”, vertelt Philip. “Ik heb meer camera’s en we hebben nog meer draaitafels. ‘We gaan het gewoon vet maken’ zeiden we al snel tegen elkaar.” Wouter en Philip zijn beiden actief in de dj- en festivalwereld. Omdat die helemaal stil werd gelegd, viel hun eigen werk voor een deel ook weg en was er tijd over. Philip beschikt over een aanzienlijk netwerk, dus er was een goede ingang om wat acts te vragen om een portfolio op te bouwen. Via via kwam hij in contact met iemand die een livestream-event voor China aan het opzetten was. En laten Wouter en Philip nou precies een volledig studio hebben die klaarstond. In een korte periode kwamen namen als Quintino en Fedde le Grand naar de Stadstuin om coronaproof een live-sessie op te nemen: de Contained Sessions.

Dat ging beter dan verwacht en op een gegeven moment keken er wel zevenhonderdduizend mensen naar de livestream. Met video’s willen de mannen iets anders bieden dan er al is. ”Er zit meer beleving in. Wat we niet willen is een lege club filmen. We willen het clubgevoel niet evenaren maar op deze manier een kijkje in de ziel van de dj geven”, legt Philip uit. “Je ziet echt wat hij doet en door de dynamische manier van filmen is het vermakelijk om te blijven kijken”.

Al snel hadden ze het idee dat ze hier veel meer uit konden halen. Met Koningsdag op komst was er een mooie aanleiding om nog een stapje verder te gaan: het filmen van een kwalitatief goede set op een bijzonder locatie. “We kunnen het wel heel groots gaan aanpakken”, dachten we, “maar laten we het dicht bij onszelf houden. We zitten in De Stadstuin, doen het bovenop De Stadstuin en met de mensen in De Stadstuin. Op vrijdag 17 april zeiden ze tegen elkaar ‘we gaan bellen, dit gaan we doen’ en de zondag erna stonden ze om negen uur ’s ochtends op het dak van De Stadstuin om alles klaar te maken. “Met ons hechte team hebben we in twee dagen een evenement uit de grond gestampt”, vertelt Philip.

Twee van de drie dj’s hebben een studio in De Stadstuin: Pablo Discobar Soundsystem (“Zij zijn de Stadstuin”, zegt Philip lachend) en Tom Zeta. Via die laatste kwamen ze uit bij het duo Tinlicker, dat zelf in de afgelopen periode ook al heel actief aan het streamen was. Het drietal heeft vervolgens van 16:00 tot 21:00 uur gedraaid. De sessies zijn met zes camera’s gefilmd, waaronder een drone. Om coronaproof te kunnen werken, is op de bovenste verdieping een aparte ruimte ingericht, zijn met alle betrokkenen protocollen afgesproken en is er voor gezorgd dat er niet teveel mensen tegelijkertijd op het dak waren. Voor Philip zijn deze sessies ook een manier om visueel de diepte in te gaan, om te laten zien wat er allemaal mogelijk is om een verhaal te vertellen. 

De Koningsdag-editie van de Contained Sessions is volledig non-profit. “We hebben een passie voor muziek en willen iets doen voor de mensen thuis. We doen dit voor en met Utrecht. Ik ben hiervoor gemaakt”, zegt Philip enthousiast. De Koningsdag Rooftop Stream is een passieproject voor hem, geïnspireerd door de Cercle sessies. “Als filmmaker, muziekliefhebber, dj en organisator zie ik dat je bij Cercle puur voor de sfeer naar een set kijkt. Je gaat mee in het verhaal van elektronische muziek. Daar wilde ik heel graag iets mee doen. Dit is een testcase, we hoeven er nu niks mee te verdienen. Hoe sneller we een portfolio hebben in de studio en buiten, des te groter is de kans dat we hier een business uit krijgen. Ik ga niet wachten op een uitkering. Uiteindelijk willen we producties draaien en met mensen samenwerken”, zegt Philip duidelijk. “Het is sowieso even kijken waar het met de uitgaansscene naartoe gaat. We vinden het belangrijk dat iedereen betaald krijgt, ook de artiesten. Er moet iets gaan gebeuren. Als het te lang stilstaat verliezen we een hoop dj’s en evenementen.”

De sessies zijn op Koningsdag online te zien tussen 16.00 en 21.00 uur via de social media-kanalen van Contained Sessions en hun Twitch-pagina. “We lopen zoveel mogelijk synchroon met het moment waarop de sessies zijn opgenomen”, licht Philip toe. “De beleving moet on point zijn”.