Thijs Heij zou deze periode eigenlijk weer op het podium staan met Joy Division Undercover maar zit nu noodgedwongen thuis. Gelukkig is er nog wel ruimte om muziek te maken en uit te brengen. Afgelopen week verscheen het mooie pianonummer ‘De Stilte‘, dat een heel andere muzikale kant van de Utrechtse zanger en songschrijver laat horen. Op het nummer is een bijzondere rol weggelegd voor Thijs’ vader Hendrik Grashuis, die vijf jaar geleden overleed en afgelopen week 70 jaar zou zijn geworden.

Op zijn Facebook-pagina schrijft Thijs over het nummer en zijn vader:

Een paar maanden voor zijn dood kwam hij nog bij mij langs in mijn studiootje op de Voorstraat om zijn laatste liedjes op te nemen.

Een paar jaar na zijn dood heb ik een van die liedjes bewerkt, opnieuw ingespeeld, opnieuw ingezongen en er een duet 'from beyond the grave' van gemaakt.
Het was goed en heb er daarna nooit meer naar omgekeken.

Maar vandaag mag hij de wereld in.
De Stilte.
Voor Hendrik Grashuis.
Voor mijn vader.

Voor Hendrik Grashuis was muziek maken vooral een (serieuze) hobby. Thijs: “Ik ben opgegroeid met twee vaders, homo’s. De één was beeldend kunstenaar en Hendrik was acteur in de psychiatrie. Hij speelde patiënten zodat psychologen en psychiaters in opleiding hun theorie in de praktijk konden oefenen. Daarnaast heeft hij altijd muziek gemaakt: hij speelde piano en zong zijn geschreven liedjes. Hij is nooit echt actief geweest in de muziekbusiness maar had zo nu en dan wel een optreden, in kleine theaters en bij openingen van exposities.” 

Van kinds af aan is Thijs door hem gevoed met muziek. Ze speelden samen piano, zongen en draaiden platen van The Beatles waar ze vervolgens oneindig over praatten. “Hij is altijd Beatles-fanaat geweest met een extra grote liefde voor John Lennon”, vertelt Thijs. “Toen ik zes jaar oud was gaf hij me een cassettebandje met een compilatie van de beste (vroege) Beatles nummers. Dat heeft mijn muzikale hart aangewakkerd. Door de jaren heen heeft hij me blootgesteld aan meer muziek. Op gegeven moment ontdekte ik Bob Dylan, waar hij ook groot fan van was. Dat betekende dat we weer uren en dagen konden lullen over kleine details in opnames die alleen wij interessant vonden. Daarnaast luisterden we veel naar hippie muziek uit de jaren zestig. Hij liet me voor het eerst de Woodstock documentaire zien, The Last Waltz van The Band en ook de tien uur durende Beatles Anthology documentaire! Hij kwam zelf uit 1950 dus hij was op de juiste leeftijd in de hippietijd. Ik kon altijd erg genieten van zijn anekdotes over wachten op bijvoorbeeld de nieuwe release van Neil Young, massale LSD-trips en festivalverhalen zoals over Kralingen festival waar hij Pink Floyd heeft gezien terwijl de zon opkwam en daarna wakker werd in een fontein in Londen, gekleed in een priestergewaad.”

(tekst gaat verder na het nummer)

‘De Stilte’ is niet het eerste nummer dat Thijs en Hendrik samen opnamen. Thijs: “Hij had vroeger een oude cassettedeck bij zijn piano staan. Mijn eerste opname heb ik daar samen met hem gemaakt. En zijn laatste opname die hij maakte was bij mij. Dus het cirkeltje was rond.“

Ze speelden thuis regelmatig samen en af en toe deed Thijs mee met de optredens van Hendrik: “Als kind leerde hij me de eerste drie akkoorden op de piano: C, F en G. Daarna wilde ik het zelf doen. Ik ben autodidact dus aan het piano leren spelen heeft hij niet zoveel meer toe kunnen voegen. We speelden en zongen vroeger veel samen in de huiskamer en ik deed ook wel eens mee met zijn optredens. Ook schreven we mijn eerste liedje samen; hij achter de piano en ik zong er met één zin overheen. Later leerde ik mezelf gitaar spelen en speelden we weer veel samen. Omdat we allebei fan waren van The Beatles en bands als Crosby, Stills & Nash zongen we vaak koortjes en harmonieën. Later ook met mijn zus erbij, prachtige drie stemmige koortjes. Dat heb ik van hem geleerd.”

Tijdens de coronacrisis is Thijs nog volop actief met nieuwe muziek, vertelt hij. “Ik ben bezig met een nieuw isolatiealbum en ga ook mijn gehele oeuvre online zetten. Ook waren we bezig met het debuutalbum van TAXIKAT, maar door de crisis staan de opnames op pauze. De plaat komt dus later maar ergens in mei of juni komt alvast onze single uit, met Bob Fosko! Al met al lekker bezig dus.”