Het Amersfoortse dancefestival Into the Woods vond dit jaar voor de tiende keer plaats. Vanwege dit jubileum plakte organisator Kultlab er onder de titel Amersfoortse Pracht voor het eerst een derde dag aan vast. Geen elektronische dansmuziek, maar een gratis openluchtfestival gericht op alle Amersfoorters. We gingen kijken hoe dat cadeau uitpakte.

Het beboste festivalterrein ten westen van Amersfoort rond het openluchtzwembad stond op vrijdag en zaterdag in het teken van elektronische muziek en visueel spektakel. Een dag later, op zondag, is daar rond het middaguur niets meer van te merken. Nou ja, niets -  wie beter kijkt kan zich nog wel een voorstelling maken van hoe het er de tijdens Into the Woods tussen de bomen heeft uitgezien. Aan de takken hangen reflecterende ronddraaiende spiegels, bij de ingang staat een indrukwekkende totempaal, grote boshutten verbergen podia voor dj’s. En overal zijn de kleine visuele grappen van ITW te ontdekken. Zo pronkt op een prominente plek op het festivalterrein De Stier - het bekende imposante Amersfoortse kunstwerk werd voor de gelegenheid vanaf zijn vaste stek in de stad naar het festival vijf kilometer verderop verplaatst.

Volgens ITW-organisator Kultlab is Amersfoortse Pracht op zondag bedoeld als ‘cadeau aan de stad’, met een  brede programmering voor alle leeftijden. Dat laatste is zeker gelukt. Mede dankzij het fijne septemberweer stroomt het festivalterrein al vroeg vol met vooral heel veel families - soms zelfs drie generaties bij elkaar – die het cadeau met beide handen aangrijpen.

Op Amersfoortse Pracht is veel te doen. Zoveel dat het meer op een uit de hand gelopen Amersfoorts familiefeest lijkt dan een muziekfestival. Voor de jongsten zijn er kindervoorstellingen en speeltoestellen. Er is een markt met kleding, schoenen, 2ehands elpees, een schiettent, een barbier, massagestoelen, nog meer 2e hands elpees, sieraden en nog veel meer. In voedsel (pannenkoeken, Thai, ribs, vegaballetjes) en drank (van alcoholvrij tot marguerita’s) is ook ruimschoots voorzien, net als in zitplekken om van dat alles te genieten.

FCA All Stars Band

Je zou je bijna gaan afvragen of er ook nog muziek was, maar die was er wel degelijk, en net zo  familiebreed geprogrammeerd als de rest. Er is een kinder- en een ouwelullendisco, naast gewone gewone dj’s. Er zijn bands, met een lichte nadruk op de link met Amersfoort. De enthousiaste coverband FCA All Stars werkt bijvoorbeeld met gastmuzikanten uit de Keistad, en later op de dag staat op hetzelfde podium funkband Three Little Clouds. Op het singer-songwriterpodium Gluren bij de Buren staan acts als Van Piekeren, Tim Kamphuis en Thjum Arts. Het hoofdpodium bevindt zich in het amfitheaterachtige Openluchttheater in het bos. Dit podium, voor ITW en Amersfoortse Pracht omgedoopt tot Bosspot, is een goede plek voor de poprockers van de Handsome Poets om te laten zien dat een feestje kunnen bouwen. Later op de avond wordt de plek van de bands hier weer ingenomen door dj’s Krefetten en Samstag.

Handsome Poets

Wie naar Amersfoortse Pracht kwam om vernieuwend muzikaal avontuur te vinden, zal waarschijnlijk weinig van zijn gading hebben gevonden. Maar wie vooral kwam voor gezelligheid en een brede festivalprogrammering – en dat waren er velen – die mag hopen dat deze afterparty van In The Woods geen eenmalige oprisping is geweest.


Gezien: Amersfoortse Pracht met Handsome Poets, FCA All Stars Band, Tim Kamphuis, diverse dj’s, zondag 15 september 2019 @ festivallocatie Birkhoven, Amersfoort.