Het is alweer drie jaar geleden dat we voor het laatst nieuw materiaal hoorden van The Fire Harvest. Sinds 1 maart is daar dan eindelijk nieuw album, Open Water. Reden voor een feestje in de vorm van een albumreleaseshow. Clasine doet ook mee en het publiek heeft er duidelijk net zoveel zin in als de muzikanten. Alle ingrediënten op zijn plek voor een top avond.

Voorprogramma Clasine kan deze avond rekenen op begeleiding van drummer Sebas Muñoz (Pistols & Palm Trees) en Robby de Selby (o.a. solo-artiest, I am Oak) op extra gitaar. Zo klinkt haar singer-songwriter materiaal nu net wat steviger dan anders. Rock met kleine knipogen naar andere genres zoals dreampop, slowcore en alt-country krijgen we vanavond te horen, met hier en daar een kleine climax. Haar muziek doet denken aan sommige vrouwen in het genre zoals Angel Olsen, Phoebe Bridgers en Mazzy Star. Maar dat stoort nergens, want ze heeft een prachtige stem en weet een heerlijke sfeer op te roepen met haar songs. Lekker dromerig met een klein donker randje.

Clasine

“Voor hen die mij eens eerder gezien hebben, ik ben tegenwoordig brildragend”, roept zanger/gitarist Gerben Houwer zo tussen neus en lippen door, wat op een luidkeels “Staat je goed!” kan rekenen uit het publiek. Is er dan zoveel veranderd aan The Fire Harvest, nu er sinds 2016 weer nieuw materiaal is in de vorm van Open Water? Het album, geproduceert door de Canadese Michael Feuerstack (van soloproject Snailhouse en productiewerk voor onder andere Eric’s Trip), kon al op lovende recensies rekenen in de media, wat er ook vast aan heeft meegeholpen dat dB’s vanavond stijf is uitverkocht.

The Fire Harvest

Natuurlijk, allemaal wat jaartjes ouder, maar het voelt gewoon weer vertrouwd als ‘Working Man’ van het vorige album wordt ingezet. Een subtiele verandering is wel te horen in de nieuwe single ‘Not Going to Work’, dat start met een rauwe gitaarsolo. Een wapen dat we vaker te horen krijgen op het nieuwe album: speelser, meer melodieus, wat feller. Ook een meer open en minder verstikkend geluid. Dit gaat wellicht ten koste van een deel van de heerlijk donkere sfeer en mystiek die de band altijd over zich leek te hebben, maar daarvoor in de plaats klinkt een soort ontspannen levenswijsheid. “De optimisten”, noemt Houwer het zelf, “Onze nieuwe stichting en dat is geen grap”.

Door zijn gortdroge voordracht is het soms wat lastig inschatten, wat nou wel of niet een grap is. Maar live zijn deze verschillen met het oude materiaal niet zo groot en klinkt alles lekker traag, plechtig, zanderig en donker. Zo horen we deze avond een mooie dwarsdoorsnede tussen oud en nieuw materiaal van een band die rustig zijn eigen ding staat te doen, zelfs met een bomvolle zaal. Het maakt allemaal niet uit. Afgesloten wordt er met ‘Secret Holy Place’ van het debuutalbum, en zo gaan we helemaal terug naar het begin. Een heerlijke thuiswedstrijd met een winnende goal voor de Optimisten.

Gezien: Clasine en The Fire Harvest, vrijdag 15 maart 2019 @ dB’s, Utrecht