X Raiders, Rhinorino en Wildebeast op één avond? Dat is nog eens een manier om een zaterdagavond te vieren. Op het nippertje is dB’s dan ook uitverkocht op deze 16 maart. Met nieuw werk van de Nijmeegse headliner in aantocht, evenals de debuutplaat Let’s Blow This Popsicle Stand van Rhinorino op zak en Wildebeast als opener, lijkt een zweterige rock-’n’-roll avond gegarandeerd. We waren erbij om verslag te doen van deze avond vol vurige riffs, rock-’n’-roll en komkommers.

Wildebeast

Het Utrechtse Wildebeast staat dikwijls garant voor een potje stevige rock-’n’-roll. Vanavond hebben ze een gelikt geluid en accuraat samenspel. Feestbeesten zijn het al, met die uptempo rocksongs, maar strak spelen completeert de boel vanavond. Het muzikale geheel bestaat dan ook uit rollende drums, lekkere gitaarriffs en springerige breakdowns, allemaal met precisie gebracht. De aanwezigen reageren afgezien van enkele rouwdouwers vooraan, echter nog wat passief. Zanger Mark Mulders merkt dit op en grapt dat dit komt omdat bassist Jorn Voshol zijn shirt nog aan heeft. Met 'Casualties and Consequences' van hun ep Ignite als afsluiter, kan de band terugkijken op een scherp optreden.

Mark Mulders van Wildebeast

Rhinorino

De sexy stoner rock-’n’-roll van het eveneens Utrechtse Rhinorino is aan de beurt. En het is een bijzondere show, want vandaag viert de band de release van het debuutalbum Let’s Blow This Popsicle Stand. De muziek van Rhinorino swingt alsof het het een lieve lust is, met ruw gitaarwerk, dansbare drumritmes en zelfs flink wat cowbell. Om het nieuwe album te vieren, gooit drummer Suzanne ‘Suzie Q’ Muller een gratis elpee het publiek in. Dit gaat tot twee keer toe mis, totdat één van de gelukkige toeschouwers de elpee doodleuk van het podium oppakt. Al met al een stevig rockend optreden, dat de goede atmosfeer erin houdt.

Rhinorino's Suzie Muller

X Raiders

Wat X Raiders vanavond presteert is een uitermate goed voorbeeld van hoe het moet, en hoe! Want het voormalige Rectum Raiders lijkt wel van alle facetten van rockmuziek een vinkje aangetikt te hebben. Alleen al de pseudoniemen van de bandleden zelf, met namen als Mr. Rectum, Blackie Flawless en Gustav von Shredivarius, suggereren een uiterst knappe weergave van de excessen van rock-’n’-roll. Virtuoze gitaarsolo’s van Gustav von Shredivarius en Rampage Delicious, speed metal drumritmes van Nikki Bear en de rauwe vocalen van Mr. Rectum verzorgen dan ook een magnifiek totaalplaatje.

X Raiders

Een schaamteloos rockfeest met een mix van punk, glam en klassieke heavy metal. Naast eigen werk als het pittige 'Black Ripper' of het splinternieuwe 'Fleshwolf', spelen deze fanatiekelingen ook nog eens twee Satisfaction-covers. De eerste een Motörhead-stijl bewerking van The Rolling Stones, de ander een haast stampende hardcore versie van Benny Benassi. Tussendoor wordt er zelfs een spelletje gespeeld, waarbij twee deelnemers een biertje leegdrinken, een komkommer opeten en wie het eerst eindigt een stagedive moet maken, met als beloning een t-shirt. Het concert gaat vervolgens in volle vaart door, met maffe podiumperikelen en een energieke moshpit als antwoord.

Na een flinke setlist, met een goede mix van nieuw en oud werk, is dit het einde van een uitstekende avond vol Nederlandse rock-’n’-roll van de bovenste plank. Als er enige gerechtigheid is, gaan we van X Raiders nog een hele hoop horen. Kom maar op met die nieuwe plaat!

X Raiders

Gezien: X Raiders, Rhinorino & Wildebeast, zaterdag 16 maart 2019 @ dB’s, Utrecht.